Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Thingyan – Festa d’any nou a Birmània

Publicat el 13 d'abril de 2012 per rginer

Des d’ahir dia 12 fins el dia 17 d’abril és la gran festa del país, l’entrada del Nou Any. La sequera s’ha acabat, i comença el període de pluges.

Us deixo aquest link – THINGYAN – un apunt que vaig escriure l’any 2010. La celebració d’enguany serà igual, les tradicions no s’han perdut, però sí que amb una gran diferència i en aquest apunt de l’any 2010 ho podreu constatar.
Al final d’aquest post no escriuré que Daw Aung San Suu Kyi està empresonada. L’alegria de la gent serà diferent. Els somriures més oberts. Podran cantar les cançons de sempre sense por. Segurament hauran pogut arribar familiars de l’estranger.

Diumenge dia 15 havíem previst celebrar el Thingyan a la llera del riu Tenes. Teníem l’aigua assegurada per remullar-nos. La música també l’havíem escollit i l’assaig per ballar també era més que satisfactori. Una bona amiga en tornar de Yangon la setmana passada ens va portar ‘intendència’ directament del país. Tot era a punt, però hem fet cas de la meteorologia, i si hem de fer la festa a l’aire lliure entre ruixats, més aviat temperatures fredes i ventós, ho hem ajornat.

Els padauk, uns arbres que donen una fusta  molt apreciada, floreixen en aquests dates i vol dir que arribaran les pluges. En totes les celebracions aquesta flor és ben present.

Més de 800 presoners polítics encara són a la presó; milers de nens soldats encara són lluny de casa seva; la guerra entre ètnies i l’exèrcit del Govern no han acabat; el treball forçat encara és viu; els desplaçaments de pobles sencers és notícia; milers i milers d’infants no estàn escolaritzats. Canvis n’hi han molts, però encara queda molt camí per fer.
Avui arriba el primer ministre britànic de visita oficial, el senyor David Cameron. No ho sé de cert, però suposo que des de l’independència del país l’any 1948, cap representant del govern britànic ha posat els peus a Birmània. És clar que la secretària d’estat dels EE.UU. va visitar el país novembre de l’any passat, i tothom sap que els EE.UU. fan el primer pas i el Regne Unit el segon.
Però el Thingyan Festival ha començat i cal mirar endavant.

Desitjo un molt bon any a tot el poble de Birmània/Myanmar. Pot ser sí que enguany serà millor …….

Arxiu: Flor del Thingyan.

 


  1. Enguany serà millor, l’aigua sempre far miracles de vida i la malastruga no dura sempre. Enhorabona al poble birmà i honor i flors a la seva líder.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.