Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Canvis de la natura: El Niño se’n va, arriba La Niña

Publicat el 27 de juny de 2010 per rginer

El Niño aquest fenòmen climàtic i natural que apareix cíclicament, va arribar l’any passat, juliol i agost 2009. Els centres meteorològics de Hong Kong i Filipines han declarat que la temperatura de l’aigua de la mar ha tornat a la seva normalitat, però ha començat a donar senyals de vida La Niña, i un nou cicle, aquesta vegada en forma de pluges, ciclons i tempestes és el que aquesta Niña portarà per diferents països, pobles, ciutats, continents, mars.
Diuen que el nom de El Niño li van posar, perque quan la temperatura de l’oceà és molt més alta del que és normal i arribava a la costa de l’Ecuador cada 6 o 7 anys pels voltants de Nadal, els habitants de les costes del país sudamericà, van decidir anomenar aquest fenòmen ‘El Niño ‘, com el Nen Jesús.

En Vin i na Lien són pescadors i viuen a Hoi An, centre de Viêt Nam. Tota la seva vida han treballat en aquest art de la pesca; els seus pares i els avis, ja ho eren de pescadors.
Em van dir que des de l’any passat, les aigües de l’estuari eren poc profondes i no han pescat gaire, més aviat gens. La temperatura de l’aigua de la mar va anar pujant i pujant; El Niño els havia arribat també a ells. 

Quan vaig ser a Hoi An pel novembre de l’any passat, la calor era insorportable i l’aigua de la mar molt tèbia, més aviat calenta. Era millor nedar en una piscina !
A més el nivell de l’aigua del riu era molt baix, i ni tan sols podíes navegar en barca i arribar fins la mar.
La sequera i les altes temperatures han estat enguany cruels i fortes en països com Birmània, Filipines, Tailàndia, Cambodja, Laos, sud del Viêt Nam, Indonèsia, Malaisia i nord d’Austràlia. En canvi a California i altres indrets la neu ha aparegut en llocs inusuals.
El Niño va començar a treure el nas allà per el mes de març de 2009 …, abans d’hora o més tard del previst, i ara sembla que és el torn de La Niña …
L’Observatori Meteorològic de Hong Kong creu que la temperatura de la mar tornarà a la seva normalitat a finals del mes de maig 2010, i hi ha la possibilitat que La Niña comenci a refredar les aigues la segona meitat de l’any 2010.
En Vien i na Lien de ben segur que ho agrairan, ja que podràn tornar a pescar en aigües de l’estuari del riu Thu Bon i sortir a la mar, però s’hauràn d’enfrontar a altres fenòmens meteorològics.

La Niña també portarà fenòmens inusuals de pluges, inundacions, vents, ciclons i greus per aquests països de les dues costes de l’Oceà Pacífic. Els pobles ho saben, la gent es prepara i espera que les noves tecnologíes els ajudin una mica més, avisant amb certa antelació del que pugui passar.

En Vien m’explica que quan són avisats per les autoritats amaguen la barca ben lluny del riu en lloc segur i ells marxen a una casa que ténen al.lunyada de la costa.
L’avantatge és que les cases són majoritàriament construídes de bambú, i si se les emporta el vent o la tempesta, no els costa gens de tornar-la a construïr.

Si Filipines va patir una sequera ben gran, ara La Niña pot fer arribar pluges i moltíssima aigua. Fins i tot els gurús economistes i que estudíen els mercats financers, preveuen confusions, desordre, problemes per els inversors i les borses. L’última vegada de l’aparició de La Niña va fer veritables estralls en la economia i Amèrica del Sud se’n va beneficiar on els preus dels seus productes van pujar, mentre els Estats Units patíen una sequera important.
Al Sudest Asiàtic porta sobretot desolació i pèrdua de vides humanes per les inundacions, fortes pluges i ciclons.
Indonèsia: 2003-2005 i Filipines 1991 – 2006, més de 10.000 persones van morir per desprendiments de terres, inundacions i ciclons.
Tailàndia: 2001. Més de 920.000 persones es van quedar sense casa i amb greus pèrdues de collites, i tot el que va passar per un tsunami violent on van morir centenars de persones.
Viêt Nam: 1996 i 2001, mil.lions de cases destrossades en la regió del Delta del Mekong, i més de 1,684 persones van perdre la vida. Pèrdues econòmiques importants en el sector agrícola (arròs) i pesca.

Encara que els científics atribuiexen aquests fenòmens al canvi climàtic, aquesta és una discusió que vé de molt lluny. El Niño dona pas a La Niña, i a l’inrevés, i aquests cicles meteorològics van apareixent al llarg dels anys, i des de fa molt de temps.

La Niña no és un picnic, no és un fet aïllat. Una dada; l’any 1998 les inundacions i pluges a Bangla Desh i la Xina van provocar desplaçaments de gent en un nombre de 230 mil.lions !!! Llegit en un informe publicat per la David Suzuki Foundation de Canada que treballa per millorar el medi ambient i el nostre petit món, sempre despullat, fràgil i impotent davant la força de la natura.

M’explica en Vien i na Lien que segons com veuen els núvols i la olor que fa el vent, poden preveure que vé tempesta i de les fortes i ja es preparen per marxar a la seva caseta de bambú en un lloc segur amb els seus dos fillets i els avis.

Per cert, el nom de Vien, pronunciat – yin – (home) significa ‘satisfacció’ i el nom de 
Lien, pronunciat – lii-in – significa flor de loto.

La fotografia llençant la xarxa, per intentar pescar algún peix per sopar i dinar, en definitiva menjar per casa. Estuari del riu Thu Bon a Hoi An, l’antiga Faifo dels mercaders del secle XVII, centre de Viêt Nam.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.