Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

30.04.1975 – 30.04.2013: 38 anys de pau a Viêt Nam

Publicat el 30 d'abril de 2013 per rginer
Des del dia 28 d’abril fins el dia 2 de maig és festa a Viêt Nam. El dia 30 d’abril és el dia de la derrota dels americans, la caiguda de Saigon i enllaça amb el dia 1r de maig, dia del treball.He estat mirant un video molt interessant, editat per alumnes d’un institut de Ho Chi Minh City (antiga Saigon) on he pogut constatar, en xifres i d’una manera didàctica i fàcil, la història d’aquest país.

2.296 anys d’història com a nació. I ara comencem a restar els anys de guerres, colonitzacions, ocupacions.

1.096 anys d’ocupació xinesa.
261 anys de guerra civil.
82 anys de colonització francesa.
5 anys d’ocupació japonesa.
9 anys de guerra contra França.
21 anys de guerra contra els EE.UU.

Total: 1.474 anys. Si els restem dels 2.296 anys de la existència històrica del país, aquest poble només ha pogut viure en pau al llarg de 795 anys !

Cada vietnamita ha viscut la seva pròpia guerra i té els seus propis sentiments. Però tenen una cosa molt important en comú, és la victòria del poble i la reunificació del país. Una victòria que va posar els fonaments de la pau, la independència i la llibertat. I han pagat un preu altíssim, molt alt, milions de morts, desplaçats i discapacitats per el llençament d’armes químiques en la darrera guerra contra els EE.UU. Poc a poc els que van fugir tornen i la festa del Tèt, Any Nou, són ja milers i milers de vietnamites que viuen a l’estranger i volen passar aquestes festes amb la família.

El temps passa i el país viu en pau, sense fer soroll, a la seva manera. I tots també tenen la mateixa idea, no volen de cap de les maneres viure una guerra. La pau no té preu; viure en pau, poder cultivar i menjar arròs, vestir-se, viure amb la família, veure i escoltar el riure dels infants, no veure més mares cercant els seus fills desapareguts o morts.

El 25 de setembre un avió em portarà a Hà Nôi on m’hi estaré entre 12 a 15 díes, per continuar viatge al país veí, Xina, però no gaire lluny de la frontera amb Viêt Nam.
Hà Nôi és una ciutat-poble-ciutat que em va seduïr des del primer dia que vaig arribar-hi fa set anys. Vaig tornar l’any 2009 i ara 2013 hi tornaré.

Avui 30 d’abril faig públic el meu petit homenatge a aquest poble valent, tenaç i que no s’agenolla davant ningú.

Fotografia: Portada de The Washington Post el dia 30 d’abril de 1975.

Arxiu: Viure en pau a Hà Nôi. Barri Vell. Un matí qualsevol. Donar l’esmorzar al fill abans de començar a treballar. Setembre de 2009. RG.

 

 

 

Publicat dins de Viêt Nam | Deixa un comentari

Daw Aung San Suu Kyi: El difícil camí de la democràcia

Publicat el 29 d'abril de 2013 per rginer
A Birmània/Myanmar no tot és un camí de roses, ans al contrari. És molt complicat, molt. La pobresa, els anys de foscor (més de tres dècades), els continuats espolis de la seva riquesa natural. Aung San Suu Kyi era, és i serà l’esperança. Però no tot és com sembla, i els problemes, la por continguda, la situació  del país, poden desbordar a aquesta dona valenta, lluitadora i tenaç. I ella no baixa els braços. Continúa la seva lluita, sabent que ha de pactar, fer gestos mal vistos per molta gent. Les crítiques a la seva política comencen a sortir publicades i ja veiem com gent la recrimina, protesta.
Després dels disturbis a Meiktila es poden comptar més de 180 les persones mortes des del mes de maig de 2012, 120.000 desplaçats, majoriàriament Rohingyas, i l’esperança d’una nova Birmània/Myanmar s’esfuma entre el dolor i la violència.

No és una ‘casualitat’ que els disturbis ètnics hagin començat després de la victòria de la NLD en unes eleccions parcials. El President Thein Sein va avisar al poble, no fa pas gaire, dels oportunistes religiosos i polìtics per no deixar pas lliure a la democràcia, però el seu govern no ha estat capaç d’erradicar als violents. Daw Aung San Suu Kyi ha fet del silenci la seva resposta davant la violència, encara que ha matisat que cal lluitar per arribar a un estat de dret i poder solucionar aquestes injustícies. Però no n’hi ha prou.
Penso que hauria de condemnar la violència del govern envers les minoríes, siguin els Kachin budistes i cristians, o els Rohingya musulmans.

Birmània/Myanmar és un país difícil i cal anar en compte quan llegeixes la història, perque no sempre està escrita per historiadors i intelectuals. Si mires la xarxa està ple de panflets, opinions, insults, texts violents. La Junta Militar ja es va encarregar de censurar tota publicació que pogués ensenyar al poble un coneixement crític de la història del país. La història la van fer els militars, i nosaltres en el nostre país, d’aquesta censura en sabem un munt.

Començo amb un fet que pot semblar inversemblant. El monjo U Wirathu considerat el ‘Bin Laden birmà’ (segons comentaris que he llegit dins la xarxa) incita a la gent, de religió budista, a enfrontar-se als birmans de religió musulmana i de boicotejar els seus negocis. Extremistes musulmans infiltrats provinents de Bangla Desh i d’altres països inciten a la minoria musulmana a enfrontar-se amb la majoria budista. I l’exèrcit s’ho mira complaent. Mentrestant, el partit NLD de Daw Aung San Suu Kyi celebra el primer congrés de la seva història, per organitzar-se i poder encarar les eleccions generals de 2015 amb força, confiança i credibilitat. Des de l’any 1988 qualsevol reunió dels membres de la NLD era considerada il.legal i eren empresonats, jutjats i condemnats a presó entre 10 a 50 anys.

……..  continuar llegint

Els musulmans van entrar a Birmània/Myanmar com a comerciants i mercenaris a finals del secle XIII i han estat vivint en pau amb els budistes al llarg dels secles. Durant el secle XIXè , el Rei Mindon de Birmània, va fer construir mesquites per els musulmans birmans que van lluitar defensant el país i va ajudar a construïr un hotel a La Mecca per els musulmans birmans en el seu peregrinatge, o hajj.

Però la llavor del conflicte ètnic va començar durant la colonització britànica, i més exactament al sud del país. Després de la primera guerra Birmana-Anglesa, al llarg dels anys 1824 fins al 1826 van emigrar al país milers d’hindús, de majoria musulmana i també gent que els generava conflictes als anglesos a l’Índia. Més tard, després de més guerres, Birmània es va convertir en una colònia de la Índia, i van començar els disturbis, conflictes, entre els hindús musulmans i els birmans budistes. La majoria budista considerava que els musulmans els prenien tot el comerç i accedíen als millors llocs de treball. L’any 1938 els disturbis entre musulmans i budistes van causar centenars de morts i mesquites destrossades.
Malgrat tot, els musulmans van aconseguir ser prominents estudiants, polítics, generals, funcionaris i professors. U Razak, va arribar a ser ministre i va ser assassinat juntament amb el general Aung San, pare de Daw Aung San Suu Kyi l’any 1947.
L’any 1962 els militars van prendre el poder fins avui, i els conflictes ètnics amb la minoria musulmana es van incrementar. La Junta Militar ha utilitzat aquests enfrontaments com ha volgut i els ha convingut al llarg de les últimes quatre dècades. Una Junta Militar  budista,’molt devota’, però cruel i sense compassió envers les minories i els dissidents del seu país.

Crec, penso, que els budistes extremistes (una part de monjos inclosos, i que no són majoria sortosament ) és el llegat polític i social de més de quatre dècades de govern absolutista de la Junta Militar amb els Generals Ne Win i Than Shwe al capdavant. 

Daw Aung San Suu Kyi no s’ha pronunciat clarament contra aquests activistes que no han tingut compassió de la minoria musulmana. I ho hauria de fer. Però el poble ho entendría ? Dues terceres parts de la població és budista i una tercera part les minoríes musulmana, cristiana i catòlica. Les eleccions de 2015 són a tocar. I no es tracta de voler el poder, es tracta de foragitar els militars corruptes, violents, dictadors i que han destrossat tot un país des de l’any 1962 amb el permís i el beneplàcit dels països democràtes occidentals, o governs veïns (Índia, Tailàndia, Xina, Indonèsia) que s’han beneficiat dels recursos naturals del país.

Veure un video de la turba amb matxets a la mà matant a gent innocent, fa mal, molt de mal, i més encara quan hi veus monjos budistes implicats en aquestes revoltes. Aquest fet no els dona llicència per a matar, i el govern ha de prendre mesures immediates, si no vol que la seva apertura a la democràcia s’ensorri novament. La gent, el poble, no s’ho mereix.

Tinc fe, respecte i admiració per Daw Aung San Suu Kyi (el meu primer apunt setembre de 2007) i ella més que ningú està patint i molt. Crec que el poble li dona tota la seva confiança. El seu coratge i valentía moral no és del tot entesa per moltíssima gent que prioritza els actes contundents, de vegades violents, als actes pacifistes entesos com a covards o febles. És difícil de saber el que passa a Birmània/Myanmar des de la llunyania. Només espero que quan hi arribi el mes d’octubre pugui veure alguna cosa més que una ‘certa’ llibertat d’expresió i conèixer una mica millor el conflicte d’aquest país meravellós on milions de bona gent esperen que surti el sol i els regali un estat de dret, una democràcia, una convivència, per viure millor.

Fotografia: Suu Kyi en campanya electoral, febrer de 2012. No ha de deixar que s’amagui el sol de l’esperança, i no deixarà que passi. Té la força i la fe perque aquesta esperança es converteixi en fets  per una vida millor del seu poble. 

Diari de viatge: Matsuo Bashô

Publicat el 27 d'abril de 2013 per rginer
Viatgera com sóc, sempre tinc entre les mans un llibre de viatges. 
L’estret camí de l’interior / Matsuo Bashô. Traducció de Jordi Mas López. Edicions de 1984, s.l.
Obra guardonada amb el Premi Vidal Alcover de Traducció 2009, atorgat per l’Ajuntament de Tarragona i Òmnium Cultural de Tarragona. 

Matsuo Bashô (el nom real del qual era Matsuo Kinkasu) va nèixer el 1644 a la ciutat d’Ueno, província d’Iga, en una modesta família de samurais que servia el senyor local del clan Tôdô. Morí l’any 1694 a Osaka. Fou enterrat al temple de Gichuûji, a la zona del llac Biwa que tant estimà els seus darrers anys.

— Passatges com l’inicial, que expressa l’esperit amb què Bashô emprèn el viatge, o les descripcions de Matsushima, Hiraizumi o Kisakata, formen part de qualsevol antologia de prosa japonesa clàssica. Així mateix tots els haikus que s’hi inclouen són d’una qualitat excepcional, cosa que no sempre havia estat el cas dels diaris de viatge anteriors del mateix autor.

És el que ens descriu l’autor de la traducció d’aquesta petita joia literària, el professor Jordi Mas López. 

Vaig decidir fer una lectura pausada, sense presses, d’aquest diari de viatge. I avui llegint la pàgina 96, em vé de gust compartir amb vosaltres un passatge i un poema del monjo Saigyô (1118-1190), poeta  per qui sentia en Matsuo Bashô una grandíssima admiració i que és citat diverses vegades al llarg del text del seu diari de viatge.

— Els pins de Shiogoshi

— A la frontera amb Echizen vaig creuar la boca de mar de Yoshizaki en una barca de perxa per visitar els pins de Shiogoshi:

                     Du la tempesta
                     tota la nit les ones
                     cap a la costa,
                     i els pins de Shiogoshi
                     regalimen de lluna.
                                                          Saigyô

—  Aquest poema sol esgota totes les vistes de l’indret; afegir-hi qualsevol altre mot serviria de tan poc com tenir un sisè dit a la mà.

Cercant per la xarxa he trobat la fotografia de la Badia de Kisakata. Crec que no és gaire lluny dels pins de Shiogoshi i en el diari de viatge, llegeixo un parell de haikus de Matsuo Bashô (pàgina 83 ):

— La badia de Kisakata fa una llegua tant d’ample com de llarg. Recorda la de Matsushima, però alhora és diferent. Matsushima té l’aire d’estar somrient, mentre Kisakata sembla apesarada. A la calma, s’hi suma una tristesa com d’esperit turmentat.

— A Kisakata,
   Xi Shi, dormint: mimosa
   sota la pluja …

— A Shiogoshi,
   peus en remull, les grues:
   frescor marina.

Suposo que l’aire malenconiós d’aquest dissabte gris m’ha empès a escriure aquest apunt, perque llegint plàcidament aquest llibre l’estat d’ànim es converteix ràpidament en goig i plaer i la pluja forma part del paisatge, sense més.



 

Midnight in Barcelona

Publicat el 26 d'abril de 2013 per rginer
Una altre video trobat en aquest Vimeo que dia a dia m’agrada més i més. És un racó on creadors de tot el món, amb més o menys encert, poden expressar tot el seu sentiment. És  fotografia i imatge, però que transmet emocions.
I novament un video de Barcelona. Diferent, molt diferent. De vegades cansa aquesta nova joguina per els fotògrafs, el time-lapse. En aquest video, no.


Fotografia: Montjuïc. Matí de diumenge. Març 2013. RG.

MIDNIGHT BARCELONA from Pau García Laita on Vimeo.

 

Publicat dins de Videos | Deixa un comentari

Avui Dia Mundial de la Terra

Publicat el 22 d'abril de 2013 per rginer
He escollit una fotografia del riu Mekong que vaig fer a Laos, a Champasak, prop de Cambodia. És el meu homenatge a la Terra en el dia d’avui.

El riu neix a l’Himalàia i mor al Mar de la Xina. Amb 4.350 quilòmetres és el riu més llarg del sud-est asiàtic i el 10è del món. Travessa diversos països i en cadascun d’ells té un nom diferent: Lancang a la Xina, Ménom Khong a Laos, Me Naam Khong a Tailàndia, Mékongk o Tonle a Cambodja i Song Cuu Long o Mekong a Viêt Nam.
El seu periple comença de forma salvatge per terres xineses. Ha de salvar un desnivell de 4.500 metres ! A Laos, Myanmar/Birmània, Tailàndia, el seu recorregut és més tranquil, a excepció de Champasak al sud de Laos, on es formen uns ràpids i es precipita en unes cascades conegudes amb el nom de Khone i amb un cabal impresionant.
A Viêt Nam es divideix en nou braços, el Song Cuu Long i forma un delta immens d’una extensió de 40.000 km2 i uns 320 quilòmetres de canals navegables.

El Mekong és fonamental per a l’economia del sud-est asiàtic. Proporciona aliment i vida a més de cent milions de persones. Els arrossars són immensos, i el llim que els porta el riu, els permet fer tres collites l’any. La pesca també és una activitat important i cada any capturen més d’1.000.000 de tones de peix. A Laos i Viêt Nam vaig poder tastar el peix d’aquest riu. Exquisit. Aquesta tardor tornaré a veure aquest riu en terres xineses, prop de la frontera amb Laos, a Xishuangbanná. Navegar per aquest gran riu és d’una placidesa indescriptible i crec que a on vaig, és navegable i passa per el centre de la ciutat.

Fotografia: A trenc d’alba. Riu Mekong. Champasak. Laos. 2009. RG.

 

La denúncia: Violència de gènere i domèstica.

Publicat el 22 d'abril de 2013 per rginer
Tot és més confús que mai. Les noitícies de crims execrables de dones no sembla s’aturin. Maltractaments, tràmits de separació, al.lunyaments,  i el fet injust i cruel és assasinar la dona i en aquestes últimes setmanes els assassinats han estat els infants. En un d’aquests crims, ha estat la dona que ho ha fet. I també llegeixes agressions al carrer, ferits greus. I assassinats de familiars. Les notìcies es publiquen, però no saps els motius, perque no hi ha seguiment periodístic, ni tan sols unes reflexions fetes per experts. Sí, alguna vegada pots llegir informes o escoltar algun debat.

Aquest ha estat un mes trist, molt, dolent, cruel. Tot sembla que s’enfonsi, però no. No ho podem permetre i aquesta violència sigui de gènere o domèstica cal enfrontar-se per aturar-la, educació, educació, educació. Valors, pensaments de bonhomia, ajudar, pacifisme, un no valent i fort a la violència.

Una, dues, tres, quatre dones, dos, tres, quatre infants, dos, tres, quatre adults home o dona.

La denúncia des d’aquest petit bloc no s’aturarà, potser no tan precisa, perque de vegades les noticies apareixen tard, en un raconet, fluixet, però la violència continúa.

El meu sincer condol i tristor. Les flors sempre hi seran, d’un racó dels nostres Pirineus.

 

14 d’abril: Les orenetes han arribat

Publicat el 14 d'abril de 2013 per rginer
Cada dia, pel matí, mirava el cel i res. Escolto les piulades dels ocells i les merles, però de les orenetes cap notícia. Fins avui … I no les he vist davant del balconet, no.
Els matins és temps de calma, de fer les coses petites del dia a dia. Comprar el diari, trobar-te amb veïns. Na C., nascuda abans de l’any 1936, i la seva gossa B. i sempre té coses per explicar. No està gens contenta de viure en aquest temps d’ara. No es troba còmoda. Li amoïna tot el que està passant. Desitjaria viure en un país lliure, amb un estat propi. El camí al kiosc continúa i els arbres ja no es veuen tristos i el color verd, lluminós, els embolcalla. Pujo carrer amunt. Amb el diari sota el braç, baixo el carrer i puc veure el cel blau, ocells volant i quasi quasi l’horitzó. 
I és en aquest carrer, en aquesta cantonada on he escoltat les piulades de les orenetes, i mirant al cel, sí n’he vist, poques, i volar molt alt, molt alt. Potser encara no s’atreveixen a baixar i estan fent una ullada on podrà ser la seva casa a partir d’ara.

Han passat dos díes, i avui diumenge, el nombre d’orenetes ha augmentat i ja no volen tant alt. El dia és lluminós i amb una temperatura suau, dolça, que la voldríes al llarg de tot l’any. He anat a comprar el diari. M’he trobat amb els amics veïns per prendre un cafè i fer petar la xerrada, en una placeta petita de barri. Els plataners estan magnífics. La pluja d’aquest hivern ha fet el miracle. 

Ahir tarda pels carrers de la Ciutat moltíssima gent passejava contenta, somrient, comprant, sentats a les terrases dels petits bars. Ja no es veuen els arbres nus, el color verd és arreu, les flors omplen els balcons, i els vestits de la gent són també de colors vius. L’ambient respira alegria. I sí, l’olor de primavera et sorprèn sempre.

Les dues merles han cantat més que mai aquest matí. Aquest bec de color groc trenca el seu color negre intens.

I jo recordant i pensant en el dia d’ahir dissabte; un dinar agradabilíssim amb blocaires i una sobretaula llarga a peu de carrer en una terrassa d’un carrer de l’Eixample i tot seguit corrents a Montjuïc. Tenia una cita amb el teatre Lliure: Els feréstecs (I rusteghui) de Carlo Goldoni.
No us la perdeu si us plau. Quina meravella. Una hora i mitja que passa volant. Teatre, teatre, teatre que t’omple d’elegria. 

I un 14 d’abril de 1931 el President Francesc Macià va anunciar des del balcó de la Generalitat la proclamació de la República Catalana : Fa vint-i-cinc anys de la meva vida que treballo per arribar a aquest moment que estem vivint.
Ràdio Barcelona va transmetre la notícia.

Avui a les 12 del migdia al Tibidabo, al peu de l’antena de Ràdio Barcelona es restaura un monument mutilat pel franquisme i tornarem a llegir la inscripció que es va posar en el monument un 14 d’abril de 1933: 14 d’abril de 1931. Des d’aquesta antena Francesc Macià deia al món que Catalunya esdevenia una República.

Tot torna al seu lloc i la República Catalana tornarà, més aviat del que ningún es pensa.

Bròquil is OVER !

Fotografia: Monument al peu de l’antena de Ràdio Barcelona. Tibidado. Recuperada dins una maleta republicana trobada d’un fotógraf anònim i que la Comissió de la Dignitat va adquirir a l’Arxiu d’Argelers.

 

Una visió diferent de la Sagrada Familia

Publicat el 13 d'abril de 2013 per rginer
Remenar llibres, fotografíes, records, roba i ….. videos publicats a Vimeo. Sempre trobo petites i grans obres d’art, i el meu arxiu es va incrementant.
Avui he trobat aquest video de Barcelona, de la Sagrada Familia, i també de l’Eixample ple de bellesa. Penso que està molt ben fet, molt, i ens dona una perspectiva diferent de tot el que hem vist fins ara.

Espectacular.

La Sagrada Familia from Luis Caldevilla on Vimeo.

 

Publicat dins de Videos | Deixa un comentari

Thingyan – ????????????????? – Festa d’Any Nou a Birmània/Myanmar

Publicat el 12 d'abril de 2013 per rginer
Demà 13 d’abril comencen les celebracions de l’Any Nou a Birmània/Myanmar. Oficialment comença el dia 17 d’abril i durant quatre díes tot és alegria i ganes de gresca.

L’aigua és la protagonista. El Festival de Thingyan marca el començament de l’any lunar birmà, pels voltants del 10 al 17 d’abril del nostre calendari, els díes on la calor arriba a les màximes temperatures, i es celebra amb aigua, com un signe del pas del temps, l’aigua s’escola; renovar-se, deixant el passat i començant un nou any amb un nou esperit; celebrar l’arribada de les pluges monsòniques que portaran la vida, el color, les collites a tot el país, les flors.
Sóc a Mandalay. Tinc per davant quatre díes de festa. He de posar-me roba vella. Rebré veritables galledes d’aigua per sobre meu. Escoltaré i ballaré al so de la música de cançons tradicionals. A Tailàndia, la festa és potser més coneguda, Songkran Festival, i quasi sempre apareix en les notícies. Es mullen amb pistoles d’aigua i la barregen amb sabó i detergent. 
Aquí no, tothom té una mànega de mides diverses i també uns pots de plata molt bonics que omplen d’aigua amb fulles de flor d’eugenia, que anomenen tha-na-khar i deixen una aigua perfumada. Tots els carrers són plens de gent on pots seure, menjar i beure. Tothom treu taules i cadires al carrer. Un suc de coco deliciós, uns pastissos d’arròs. Allà, a la cantonada, puc escoltar un grup de joves interpretant música pop i una mica més avall els artistes i poetes reciten i canten textos irònics ( els thangyats ) malparlant del govern !
Joves i vells, infants i adolescents, homes i dones. Al final del dia prenem te tranquil.lament amb la gent gran que ens expliquen les seves històries i escoltem les pregàries a Buda.

…… els meus pensaments són a Mandalay, i és el que estaria fent avui acompanyada de bons amics i amigues.

HNIT THIT KU MINGALAR PA
Feliç Any Nou – Thingyan

 

London Calling : Thatcher is dead

Publicat el 9 d'abril de 2013 per rginer
Immediatament he pensat en la película Billy Elliot  i la cançó London Calling de The Clash.
Ho sento però no puc insertar el video, només l’enllaç ….

http://youtu.be/B4MyV1FL_c4 

No està permès de fer-ho. Va ser la fí, la derrota. Thatcher va fer molt mal, molt, a la societat, i va esclafar la classe treballadora sense miraments. I encara avui en patim les conseqüències. Sembla mentida, no ? Aquest poder del diner, aquest capitalisme s’encomana d’una manera agressiva i vergonyosa. Em fa mal escoltar elogis d’aquesta dama de ferro …..

Una pinta si us plau ! 

La denúncia: Assassinats de dones

Publicat el 3 d'abril de 2013 per rginer
A Palma una dona morta a ganivetades. Tenia 33 anys. El company va declarar-se culpable davant la policia.
A Campillos, Màlaga, una nena de sis anys. L’autor del crim, el pare, es va suicidar. La mare era lluny.

Res més a dir. Denunciar. El meu sincer condol i tristor, moltíssima tristor.

Unes flors escollides a l’atzar, vives, primaverals.