Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Jocs Paralímpics vs. Dow Chemical

Publicat el 31 d'agost de 2012 per rginer
Els Jocs Paralímpics ja han començat. Londres va organitzar una bona inauguració i la presència de Stephen Hawking va ser important. Milers d’atletes discapacitats lluitaran per guanyar una medalla. Són atletes admirables i amb molt de valor i autoestima, malgrat les seves malformacions. Segurament entre aquests participants podríem conèixer dones i homes que han patit els efectes de l’agent taronja ( agent orange ).
Durant la guerra del Viêt Nam els bombarders nordamericans van llençar milers i milers de tones d’aquesta arma química per eliminar la vida de la terra i els humans. Viêt Nam i Laos van patir aquesta atrocitat. Els danys col.laterals d’aquesta guerra han sobreviscut a partir de 1975, fins avui. Continúen naixent infants amb malformacions, perque els seus avis van patir el bombardeig d’aquest agent taronja. Poden ser vietnamites, els que més, laosians, sudcoreans, nordamericans, australians.

Dow Chemical era l’empresa productora, juntament amb Monsanto, del component químic. Són responsables de la mort i malformacions de milions de persones. En tots els judicis que s’han fet per demanar-ne responsabilitats, sempre se n’ha sortit. Sí, han pagat indemnitzacions milionàries als afectats de totes les altres nacions, excepte Viêt Nam. Dow Chemical sempre ha confirmat que l’empresa seguía les ordres del Govern dels EE.UU. i és el govern d’aquest país a qui se’ls ha de demanar responsabilitats. Complir les sentències favorables als afectats de diverses nacionalitats per aquest defoliant assassí, sí que ho ha fet Dow Chemical. Als més de tres mil.lions de viernamites no se’ls considera ‘afectats’, va ser un acte de guerra. Ells i elles encara esperen una sentència favorable.

Dow Chemical és el patrocinador principal del Comité Olímpic Internacional organitzador dels Jocs Olímpics i dels Jocs Paralímpics. 

Van signar un acord tot just l’any passat. És paradoxal que aquesta empresa culpable i responsable de que existeixin milers, milers, milers i milers de persones discapacitades, hagi signat l’acord de màxim patrocinador del COI. Malgrat les cartes de protesta, tant el COI com Dow Chemical s’han limitat a dir que va ser una guerra, i que Dow Chemical va complir les ordres del Govern dels EE.UU. Les queixes han de ser adreçades a la Casa Blanca.

Llegeixo: La família Le Thuy viuen de la venda de ferralla. El seu habitatge és tot just al costat del magatzem on l’exèrcit nordamericà tenia el defoliant, conegut com a ‘agent orange’. El senyor Le Thuy pateix diabetes i la seva dona càncer. Tenen quatre fills. En unes analítiques van descobrir espantats que la seva sang i la dels seus fills conté un alt índex de dioxina. – agost 2012 –

En acabar aquest mes d’agost, i en un ‘impass’ en l’actualització del meu Mac i el trasllat a casa, no he volgut obviar aquest fet. Els danys col.laterals de les guerres són terribles.
I no val oblidar. Dow Chemical, per ampliar el volum dels seus negocis, va comprar a Union Carbide India, la fàbrica de productes químics de Bophal, que va causar més de 25.000 morts i milers i milers de discapacitats.
Penso que les grans empreses també han de tenir un comportament ètic i enfrontar-se al poderós. I aquest Comité Olímpic Internacional hauria d’escollir millor els seus patrocinadors. Aquests valors morals i ètics que tant i tant escampen per a tot el món, a l’hora de signar sucosos contractes, obvíen el passat tèrbol de les empreses. Dow Chemical, com a patrocinador principal del COI, suposo que els deu fer creure en la salvació de la seva ànima i estan convençuts d’haver estat alliberats de qualsevol culpa i pecat. 
L’almoina, el patrocini, moltes vegades és vomitiu.

Fotografia: Professora Nguyen Thi Ngoc de l’Hospital d’Obstetrícia i Ginecologia de Danang, Viêt Nam. Data: agost 2012.

Birmània/Myanmar: Impresions

Publicat el 24 d'agost de 2012 per rginer
No haguéssim pogut mantenir aquesta conversa fa tot just uns mesos … Fins i tot ni tan sols dins el monestir. No sabíes mai si algú estava escoltant. Ara tot ha canviat. Aung San Suu Kyi és diputada després d’unes eleccions parcials netes. Tot és més obert, més lliure. No és perfecte, no, però la situació és millor.

Paraules llegides fa un parell de díes. No, no és tot perfecte, més aviat difícil. La violència a l’estat d’Arakan entre els anomenats Rohingya de religió musulmana i els arakanesos de religió budista és ara portada arreu del món. Un tema molt difícil, i Daw Aung San Suu Kyi no se’n salva per l’ambigüetat de les seves declaracions i el seu posicionament de no dir res.
Tot és molt complex i no gens fàcil d’establir una opinió i entendre el problema. Només es pot entendre que no es poden violar els drets humans ni s’ha d’utilitzar la violència. Una petita nació, amb 56 milions d’habitants, 137 ètnies diferents, una història convulsa, regnes absolutistes i dictatorials, guerres continuades i molta feina per els historiadors. Existeixen ‘moltes’ històries del país, moltes, i no de vegades cientificament comprovades ni estudiades.
En aquests revoltes a l’estat d’Arakan del propassat mes de maig (70 persones mortes i 100.000 desplaçats) encara avui quan llegeixes sobre aquest tema, sembla com si no haguéssin acabat, els morts continúen apareixent i la violència és allà. He vist fotografíes en articles de tot just fa uns díes, i que corresponen a les revoltes de l’any 1990 ! Perque a Birmània/Myanmar, quan mires una fotografia dels anys 90, sembla que sigui actual, no ha canviat res.
– Ací-

Llegeixo que el nom de Rohingya no correspòn a cap ètnia. Són bengalís que van anar entrant al regne d’Arrakan al llarg dels secles XI al XVI, i no hem de fer gaire cas ni dels períodes ni del nombre de persones. Sembla, per el que he anat llegint, que no va ser fins el secle XIX que aquest bengalís de religió musulmana van decidir anomenar-se Rohingya. És evident que la relació entre budistes i musulmans no és bona, i ho vaig poder copsar quan vaig ser a Sittwe ara fa un any, setembre 2011. Però hi havia respecte i tolerància. I sí crec poder afirmar que la Junta Militar que governa el país des de l’any 1962 en mà de ferro i sense cap mirament, s’ha aprofitat dels problemes dels Rohingya i els budistes d’Arakan per desviar l’atenció dels seus problemes amb la població, les revoltes amb les diferents ètnies i Aung San Suu Kyi. Cal tenir en compte també que els arakanesos mai s’han vist sota el poder dels birmans. Ells van ser un regne poderós durant molts secles.

Amics birmans, budistes, bona gent, lluitadors, insisteixen a dir que els Rohingya no són cap ètnia. Són bengalís arribats al seu país, però jo immediatament els responc que molt bé, però si viuen i treballen al seu país bé han de tenir papers i ser considerats com a ciutadans, cosa que actualment no ho són. Aung San Suu Kyi apela a una mancança en les lleis d’immigració. Zarganar, l’actor empresonat i alliberat forma part d’una comisió que s’ha posat en marxa tot just fa uns díes per poder acabar amb aquest problema. Bangla Desh i l’Índia ténen també molt a veure. Tot recau en Birmània/Myanmar. 

He començat aquest apunt parlant d’uns nous temps, que es pot parlar obertament.
He enviat diversos emails a una persona que viu a Sittwe, arakanès, budista. Encara estic esperant resposta. No saps mai qui pot estar llegint el teu e-mail! 

Fotografia: Mrauk U. Arakan/Rakhine. Setembre 2011. D. Wallace 

Viatjar pels grans rius: Kaladan – Birmània/Myanmar

Publicat el 21 d'agost de 2012 per rginer
Fa molta calor, sufocant, diria jo. El ventilador poca cosa pot fer i és per això que vaig més sovint al supermercat. Miro, comparo preus, compro si s’escau, trobo veïns i petem la xerrada, i ens refresquem molt, perque l’aire acondicionat és perfecte.
En tornar a casa he estat editant un video amb les fotografíes que vaig fer en el meu viatge a Birmània/Myanmar, ara ja fa un any, setembre 2011. El temps passa ràpid!

Navegar per el riu Kaladan va ser una meravella. He volgut reflectir en aquest video aquesta navegació entre 6 i 7 hores des de Sittwe a Mrauk U i novament el mateix trajecte, una mica més llarg per la pluja, de Mrauk U a Sittwe.

He descobert a la xarxa que s’està preparant una expedició per aquest riu Kaladan 
Kaladan River Expedition 2012 – The river road to Myanmar. Des del seu naixement, a Mizoram, Índia fins el seu embocament a la badia de Bengala, concretament on es troba Sittwe, Birmània/Myanmar.  El riu Kaladan travessa els estats de Chin i Rakhine. Forma la frontera internacional entre Índia i Birmània/Myanmar. Es calcula que més d’un milió de persones viuen a la vora del riu.
www.ribexpedition.com 

Volen salpar el proper mes d’octubre quan comença l’època seca i així esquivar les
pluges. No com jo, que en el meu viatge de tornada, vaig poder saber què són els aiguats monsònics acompanyats de vents …..

Hauran d’utilitzar bots pneumàtics al començament de l’aventura. Són 1.200 kms.
Els grans vaixells poden navegar al llarg de més de 700 kms. Tenen problemes en aconseguir l’autorització per part del govern de Birmània/Myanmar. L’estat d’Arakan va patir una violència extrema entre ètnies de religions budista i islàmica a finals del mes de maig. El toc de queda ja no és vigent i ja fa setmanes que tot està en calma. Més de 70 persones van morir i aproximadament 100,00 persones, totes de religió musulmana van fugir i malviuen en camps a la frontera amb Bangla Desh.

La meva navegació per el riu va ser plàcida i amb aquesta calor ha estat refrescant editar el video. Però no puc deixar de pensar en aquesta part de món on viuen en una extrema pobresa i estan patint conflictes greus. El viatge a Mrauk U i Sittwe, de l’any passat em va causar una impresió entre inquietud, admiració, preocupació, impotència i també placidesa i felicitat. Tot en un mateix cistell.

Fotografia: Temple de Shittaung – Mrauk U. Construït l’any 1535 el nom vol dir:
Santuari de les 80,000 imatges i és el temple més important que es pot visitar avui a Mrauk U, entre els més de 70 que envolten el poble, molts amagats entre pujols.

 

Avui: Salpar a Ha Long. Set anys d’absència.

Publicat el 19 d'agost de 2012 per rginer
El Cécile és a punt de salpar. En Hû’u m’espera. Cel ennuvolat (el sol mai ha aparegut en aquests els meus viatges a Ha Long des de fa set anys). Tot és a punt. La mar està tranquil.la, malgrat la previsió del temps no era bona. I comencem a navegar per aquesta meravella de badia. Ens apropem a Cát Bà l’illa més gran. Uns pescadors ens porten el peix acabat de pescar. Serà el nostre dinar. En Hû’u coneix totes les illes i arribem en un petit illot on es pot entrar per una cova i arribem a un racó rodejat per la vegetació de l’illot i on només hi ha una sortida. Un bon amagatall. Diuen que aquí va viure un monstre, un peix de grans proporcions que tenia a tots els pescadors aterrits. 

Tot està tranquil i es respira pau. Tots els anys aquest viatge es fa més i més desitjat, però serenament. I m’hi trobo bé.

En Hû’u prepara el dinar. Aixeco el gotet de ví d’arròs i m’embadaleixo amb la bellesa de Phù Long, aquest illot perdut entre els més de dos mil de la badia de Ha Long.

És el lloc de trobada de tots els anys i és a partir d’aquest dia quan començo a pensar el destí del meu proper viatge.

Fotografia: El Cécile navegant.
Arxiu: Phù Long

Publicat dins de Ha Long | Deixa un comentari

Lectures d’Infants 1931 – L’Eriçó

Publicat el 17 d'agost de 2012 per rginer
Continuem llegint aquest llibre de lectures d’infants. Tot recordant les converses amb l’Albert, pagès del Baix Llobregat, m’he parat a llegir aquest text perque sí té a veure amb la conversa.

L’ERIÇÓ

Aquest gos borda fusiosament perquè s’ha punxat. No sabeu amb què ? Amb les pues d’aquesta bola que té al davant. Aquesta bola és un eriçó.
Si no hi hagués el gos, l’eriçó no estaria enrotllat en forma de bola.
Li veurieu el cap i les potes i de seguida haurieu pogut conèixer que és un animalet.

Ara té amagades totes les parts del seu cos que no són cobertes de punxes.
Així els seus enemics no el poden atacar i ell pot defensar-se.
S’estarà d’aquesta manera fins que el gos fugi.
Encara que passi molt de temps no es cansarà pas d’esperar.
És molt prudent i té molta paciència.
Quan el gos se n’haurà anat, es desenrotllarà i podrà passar la nit fent la seva tasca.
Llavors caçarà molts insectes i llimacs dels que fan malbé les plantes dels conreus.
Si troba rates, potser també en caçarà alguna.
I, si tot furgant per terra, amb el morret i les potes, pot descobrir alguna serp, no la deixarà pas escapar.

Jo us asseguro que se la menjarà molt content, encara que sigui d’aquelles verinoses que a nosaltres ens farien tant de por i ens podríen fer tant de mal.
Els eriçons són animals molt útils.
No n’haveu de maltractar mai cap.

CURA EN EL PARLAR
Cal NO dir                              S’ha de dir
Aquest gos burda                   Aquest gos borda
arrollat                                  enrotllat
s’estarà d’aquesta manera     s’estarà d’aquesta manera
hasta que el gos fugi             fins que el gos fugi.

QUÈ VOL DIR: borda, furiosament, enrotllat, té molta paciència, llimacs, conreus, verinoses.

REMARCAR LA VALOR DELS SUFIXOS en, des i mal usats respectivament en els mots del text enrotllat, desenrotllarà i maltractar.

CONVERSA: Per què borda furiosament aquest gos? Amb què s’ha punxat? Què és aquesta bola que té al davant? Quina serà la seva tasca durant la nit? Digueu si els eriçons són o no bons amics de l’home i per què.

APRENEU DE MEMÒRIA, AQUESTA POESIA:

SOL SOLET  …

Quan jo era petit
vivia arraulit
en un carrer negre;
el mur hi era humit
prô el sol hi era alegre.

Per lla a Sant Josep
el bon sol solet
lliscava i lluïa
pel carreró estret.

I en mon cos neulit
llavors jo sentia
una esgarrifança
de goig i alegria.

                          – Joan Maragall –

Què vol dir?: arraulit, mur, humit, lliscava, carreró, neulit, esgarrifança, goig ?

En la meva conversa amb l’Albert, pagès, quarta generació, el Prat de Llobregat, m’explica que va aparèixer una parella de eriçons ja fa uns mesos al costat de casa seva, prop del camí. Va decidir d’acollir-los, perque per la nit fan la seva tasca de menjar insectes, llimacs, cargols, algún ratolí. D’aquesta manera els seus conreus queden ben nets i no ha de fer ús de cap insecticida. De moment ja n’hi han sis d’eriçons. Els conreus són grans i variats, i els eriçons ténen feina.

Sabem viure i conviure amb la natura ? Crec que no pas gaire. La propietat, l’avarícia, el gust pel diner, els visitants no desitjats i la manca de coneixements, ens porten a destruir el nostre territori. Les retallades ?? Qui pensa en les tisores si en aquest món hi viuen els eriçons que poden fer la feina gratuïtament ?

Fotografia: L’Albert i conreus. El Prat de Llobregat. RG.
Ens explica com en aquest recipient de color groc i un forat al mig, hi entren els insectes atrets per una olor molt forta. Una vegada dins ja no poden sortir. Una altra retallada, més ben dit, un estalvi. No li cal utilitzar productes químics per fer fora els insectes nocius als arbres fruiters i poder tenir una bona collita de préssecs.

 

Cròniques d’estiu 2012 – Música al carrer i lectures d’infants

Publicat el 15 d'agost de 2012 per rginer
Al capvespre el poble de Cadaqués s’omple de gent passejant per la riba i vora la mar. Uns van fins es Piang, d’altres fins el Llané petit. Les terrasses dels bars són plenes de gom a gom i els infants aprofiten per vendre tot el que han anat fent aquests díes de vacances; dibuixos, collarets, polseres.
Hi ha una nena, però, que ens regala música. Els pares m’expliquen que a casa no vol tocar el violí, i en canvi, li agrada moltíssim fer-ho al carrer, per la gent. Em sorprèn el repertori. La gent s’atura a escoltar-la i li deixa uns dinerons. Quan tornen a casa, amb els dinerons, compren els ingredients per fer galetes i l’endemà les ofereixen a tot aquell que li ve de gust escoltar a la violinista de Port Dugué. 

En aquest Llibre de Lectures d’Infants 1931 – ací – he trobat aquest poema-cançó que de petita tant havia escoltat a casa:

RAL RALET ……..

Ral ralet
para, para, dineret!

Maneta blanca,
maneta rosa,
pertot camina,
pertot se posa,
tot ho regira
del seu indret.
Ral ralet
para, para, dineret!

Llença amb rialles
fresques, sonores,
didal, agulles,
les estisores,
les troques noves,
el coixinet.
Ral ralet
para, para, dineret!

Mes quan el pare
s’encega d’ira
o quan la mare
plora i sospira,
els amenaça
gentil ditet.
Dit, ditet,
has guanyat el teu ralet!

                                   – Josep Carner –

 

Cròniques d’estiu 2012 – El nom de Cadaqués

Publicat el 14 d'agost de 2012 per rginer
El nom d’aquesta vila té una etimologia incerta i força interessant. M’agrada cercar el per què de les toponímies, dels noms, dels mots.
He anat cercant informacions i he parlat amb gent de Cadaqués, i l’origen del mot té una etimologia fluctuant entres dues possibilitats. 

1a – Cadaqués prové del mot càdec que és una planta de la família del ginebró, trobable a tota la zona del Cap de Creus, i en molta abundància, per cert. Un bosc format per càdecs es diu cadequer. I aquest mot podria molt bé haver-se convertit en el nom de la vila; Cadaqués.

2a – L’altra teoria ho relaciona amb el mot quer (roca). Trobem aquest mot en el català antic. Cap de Quers, per tant, Cap de Creus. Podria ser ben bé una variació fonètica del Cap de Quers a Cadaqués.

Els mapes francesos dels secles XVI i XVII parlen del Cap de Quiers i de Cap de Quers, i fins i tot es poden trobar noms com Kadachers o Cadaxés.

En el meu passeig des de la Platja Gran fins a la Platja del Ros, arribes a Es Poal i Es Piang. Mires al darrera i tens un dels paisatges més fotografiats del nostre país.
M’expliquen que el nom de Es Poal (galleda) és un nom molt ben trobat per aquest raconet, ja que recull les aigües de dos carrers que fan pendent i hi desemboquen.
Un d’ells el camí directe i costerut fins arribar a Port Lligat.

Fotografia: Cadaqués, per la porta d’un restaurant i reflectida en el vidre. RG 

Arxiu: Es Poal. Tarda-vespre.Encontres. 

Cròniques d’estiu 2012 – Port Lligat/Rosa Leveroni

Publicat el 13 d'agost de 2012 per rginer
Mira si feia anys que no anava a Port Lligat que encara recordava la casa de’n Salvador Dalí i les barraques dels pescadors solitàries, sense ningú, tot mig abandonat.
El canvi ha estat significatiu ! Obert al viatger, al visitant, portes obertes, i si tanques els ulls encara pots veure a Rosa Leveroni a casa seva, parlant amb els pescadors o escrivint sota una olivera vora la mar.

A Cadaqués hi ha un carrer amb el nom de la poetessa i a casa seva es pot llegir una placa. Un pintor mundialment famós, eixelebrat, peculiar, creatiu i una escriptora silenciosa sense voler fer soroll, sentimental. Veïns. 

Sí, a Port-Lligat tinc una casa, malgrat el vent, i ha estat essencial. Allò és bonic. No és ni el cantó amable ni el vulgar de la Costa Brava. Sembla el seu esquelet. I un esquelet molt bonic!
Sí coneixo molts artistes, Tharrats, Dalí … però essencialment sóc amiga dels pescadors. Sempre tinc la casa oberta. Però allà mai no escric. No hi tinc lloc. És molt petit. 

És part d’una entrevista a ”El Correo Catalán” el 28 de maig de 1980. Jo vaig començar a anar a Cadaqués entre els anys 1977/78. És possible que ens varem creuar en el camí, en un carrer, al mateix Port Lligat. Jo no la coneixia i de fet he començat a llegir les seves poesies no fa pas gaire, o pot ser ja ho havia fet quan passava dies i vacances a Cadaqués.

Em va agradar recordar-ho i tornar a llegir.

Presència i record

Amb la grisor d’aquest cel
la plata de l’olivera
deu semblar toc d’uns pinzells
d’una fina transparència.
Una mar de plom al fons
condensava la tenebra.
Tota la llum ha restat
al brancam de l’olivera.
                                     – Rosa Leveroni –

No hi havia grisor al cel i la llum no restava pas als brancams de les oliveres. La tarda va ser esplèndida, lluminosa, i el passeig inoblidable.

Fotografia: Port Lligat des de Sant Baldiri. RG.
ARXIU: Casa on va viure Rosa Leveroni.
            Port Lligat. Oliveres vora la mar.

 

Cròniques d’estiu 2012 – Color blau a Cadaqués

Publicat el 12 d'agost de 2012 per rginer
Es pot transformar el recobriment metàl.lic d’un armari elèctric lleig, vell i que trenca de color una pared de la casa en una petita obra d’art ? Doncs sí. A Cadaqués es poden veure els quadres elèctrics metàl.lics encastats a l’interior del mur de les façanes de les cases transformats en petites obres d’art. Armaris elèctrics amb la Mediterrània de fons, les barques i l’illot de Es Cucurucuc.  Un color blau intens.

El pany que sembla avergonyit entre aquests paisatges.

Una iniciativa per embellir el mobiliari urbà que mereix un aplaudiment. Creativitat, iniciativa, voler fer les coses ben fetes i per damunt de tot oferir bellesa per a les mirades dels visitants i els habitants del poble.

Fotografia: Carrer Miquel Rosset – La Felipa. RG.

Arxiu: Dues mostres més. Carrer Curós i Sa Plaça. RG.

Lectures d’Infants 1931 – El petit Blai agraït

Publicat el 11 d'agost de 2012 per rginer
Lectures d’Infants – El petit Blai agraït

— El petit Blai, pobret!, és orfe de mare, i, tot el dia, té el pare a treballar tan lluny de casa seva que només el pot veure els dies festius.
Però, gràcies a Déu, no manca pas qui tingui cura d’ell. D’acord amb el seu pare, tots els dies de feina resta sota la vigilància d’una dona veïna que, amorosament, li fa el menjar calentó, la robeta endreçada i el llitet tou.
El petit Blai, com que és entenimentat, coneix que aquesta veïna li fa un gran bé, i, com que té bon cor, malda per pagar-li aquest bé de la manera que és al seu abast.

De vegades, li venta el foc de la cuina.
De vegades, l’acompanya a la font, per ajudar-la a dur els càntirs.
De vegades, endreça les petites eines de treball del marit d’ella.
La gent veïna que veu fer aquestes coses al petit Blai, l’anomena ”el petit Blai agraït”.
Aquest nom és com un bell premi que la gent li dóna perque ell sap estimar qui l’estima. Però ‘el petit Blai agraït’ encara té un altre premi més bo.
És la dolça alegría que fa, sempre, de saber estimar.

Què vol dir ?: orfe de mare, entenimentat, malda, de la manera que és al seu abast, no manca pas qui tingui cura d’ell.
Conversa: De qui parla el text que haveu llegit? Per què el petit Blai, els dies de feina, resta sota la vigilància d’una dona veïna seva?

Confegir i escriure:

tre-ba-llar      fei-na      a-bast      a-cord       en-dre-ça-da       grà-ci-es      ve-ï-na
càn-tirs         men-jar   tin-gui     vi-gi-làn-cia

El Pa

Com hem partit tots dos la nostra feina
partim-nos ara aquest bocí de pa;
pren-ne, fill meu, la crosta ben torrada,
que flac de dents no puc jo rosegar. 
                                                               Josep Pijoan

Sí, he compartit el pa de Tramuntana que vam comprar al forn de Cadaqués, el de sempre, el del carrer Bellaire. Una crosta ben torrada i una molla blanca i saborosa.
Dilluns va ser l’últim dia que van vendre aquest pa, molt especial, perque ja se’ls ha acabat la farina. Una llesca d’aquest pa amb un rajolí d’oli d’oliva de Cadaqués i una mica de sal, és un bon començament d’un dia d’estiu.
Un pa fet per la gent de l’Empordà, perque estimen la terra i el treball. El conreu del blat a Castelló d’Empúries, la farinera a Banyoles i els flequers fent la feina, perque la gent pugui menjar un bon pa fet amb amor.

Fotografia: Dibuix de’n Josep Obiols. En aquest recull de Lectures d’Infants de l’any 1931 en Josep Obiols ens il.lustra amb els seus dibuixos. 

                       

 

El meu barri – Can Benet – Adéu Joan

Publicat el 10 d'agost de 2012 per rginer
Avui hem acomiadat en Joan. Va morir ahir. Tenia 64 anys. El que em vé de gust fer és  un copiar i enganxar. Aquest post és un dels més llegits i també podeu veure els comentaris, un d’ells del mateix Joan amb el seu estil tan peculiar d’escriure en la nostra llengua, que no va poder estudiar de menut a l’escola.

Les paraules del Rector de Sant Genís dels Agudells s’han vist acompanyades per el cant d’un grill amagat dins la capella. En Joan l’ha fet arribar, o, qui sap si Sant Medir !
En acabar, ha cantat un gall, el sò d’un mòbil ….. si també ha estat en Joan que li ha dit a en Paco … quan acabin els parlaments, tu fes sonar el mòbil i que s’escolti ben fort el cant del gall !!

rginer | esborrar | Memòria personal | dimecres, 26 de novembre de 2008 | 19:36h
Aviat enderrocaran el bar de la placeta, Can Benet. Ja ho sabíem fa molt de temps, però dia que passa dia que empeny ! Potser per aquest fet m’han vingut a la memòria molts records.
El meu barri, el meu redol, el meu racó, és el lloc de Ciutat on va nèixer el meu pare l’any 1905 i on van arribar els meu avis paterns de Sos del Rey Católico i Alcanyís. Van tenir deu fills. Els meus avis materns van arribar a Ciutat l’any 1925 provinents d’Alcalà de Xivert, tota la família amb els seus tres fills, perque una germana de l’àvia,  la tia Lupe ja treballava al barri.  A Ciutat va nèixer la filla més petita, n’Eulàlia. Van coincidir les dues famílies al mateix carrer. El meu germà i jo vam nèixer a casa. Vam anar a escola també al barri. Vam jugar al carrer; vam disfrutar de la Festa Major; la xocolatada i els pallassos; el ball per la nit; som a la mateixa franja amb Gràcia, i a la Vila anàvem a comprar al mercat de La Llibertat; la tenda de sports Jones; la farmàcia del Dr. Guerra; el tortell de diumenge a la pastisseria Dalmau del Josepets; als envelats quan era festa Major; a festes diumenge tarda; als cinemes Roxy, Smart, Selecto, Mundial, Rovira; al Cercle Catòlic a veure Els pastorets o Terra Baixa; a seure i a jugar a les places de Gràcia; entre els dos barris va transcórrer la meva infantesa i adolescència.  El barri ha canviat molt. La casa on vaig nèixer ja no existeix; el terrat, la cuina econòmica; el safareig; un passadís llarg; obríem la porta del carrer estirant d’una corda. La casa on treballava na tia Lupe era un petit escorxador, on encara feien una matança del porc impresionant i una verbena de Sant Joan, que era l’enveja del barri. Avui hi ha un edifici lletgíssim d’apartaments. Pujar al Tibidado a peu, per tornar amb les garrafes plenes d’aigua de la font de la salamandra; trucar els timbres dels convents de monges i marxar correns carrer avall.


Can Benet segueix a la placeta. Fins quan ? Al pis de dalt hi viuen uns okupes. Van començar bastant guerrillers, però ara ja s’han integrat al barri i organitzen diverses activitats. Ahir tarda van començar a pintar un graffiti. Tot un espectacle. Els falta encara acabar-lo. Can Benet …. existeix des de l’any 1910. En Benet, n’Antonio, na Hermínia, en Joan, na Mònica …. quatre generacions. És el clàssic lloc d’encontres del barri. Pots menjar si no has tingut temps de cuinar, i la cuina és excel.lent. Vermut de la casa amb la ‘tapeta’; bona cervesa; el primer cafè del matí a 2/4 de 8; comprar el ví de Gandesa; fotografíes cobrint totes les pareds; familiars; d’activitats; de’n Pep Guardiola quan encara era tot un jovenet; a més és la seu central de la Colla de Sant Medir ‘ La Perla’ , centenària l’any 2012. Quan es va fundar l’any 1912, el seu nom era ‘Colla Humorística’. Després de l’any 1939, els van obligar a canviar el nom …. El meu pare i els seus germans eren romers. Era la única colla que baixàven per el carrer Gran amb someres o ruquets. Encara avui la tradició no s’ha perdut, però de someres ja no n’hi han. És el lloc de trobada dels ‘culers’; prefereixen anar a Can Benet a veure els partits per la televisió i no quedar-se a casa. L’ambient és engrescador i no trobes a faltar no ser al Nou Camp. Tots ens assebentem quan marca el Barça, perque els crits els podem escoltar perfectament. Anar fer una partideta de domino o de cartes. Desitjar-nos un bon dia quan puja la porta pel matí a 2/4 de 8. No sé si els okupes, aquests nous veïns, han fet aquest graffiti immens, i que m’agrada molt, per acomiadar-se del barri i de la placeta. Si més no, he volgut fer unes fotografíes perque en quedi testimoni. 
No serà el mateix sense Can Benet …. però la vida continúa i qui sap si ens trobarem amb nous motius per continuar vivint en aquest barri-poble. Per descomptat que aquest és el meu tros i ací continuaré. 
Comentaris: 18
  • No-ciutat
    jordipuigimartin | esborrar | dimecres, 10 de desembre de 2008 | 16:52h
    És el que volen els que ens governen. Una no-ciutat. Un espai erm de referents. La desaparició de la memòria. Una ciutat nova cada dia, sense llocs que ens lliguin, sense carrers que ens corprenin, sense records que ens facin adonar, cada dia, qui som nosaltres. La història de la ciutat? Només els monuments. I reservats per als guiris, i per a la mainada escolar. Volen ciutadans sense ciutat. 

    Davant d’això cal, cada dia més, un nacionalisme barceloní (i gracienc, hortenc, santandreuenc, martinenc, etc.). Un nacionalisme de ciutat per a defensar les nostres arrels, la nostra memòria, la nostra identitat.

    L’alternativa a aquest nacionalisme, recordem-ho, té nom: Marina d’Or. 
  • futuribles?
    ricard | esborrar | dilluns, 1 de desembre de 2008 | 15:23h
    Fa ja uns 7 anys que vaig venir a parar al Farró, i un dels llocs més seductors, sens dubte, va ser de seguida Can Benet. I, és clar, davant l’enderroc em pregunto: què hi passarà amb l’edifici? Què hi faran allà? Què passarà amb Can Benet? S’hi reubicarà? Tornarà?…
    • Futur …
      rginer | esborrar | dilluns, 1 de desembre de 2008 | 20:59h
      Sabem que construiran una casa de no més de tres plantes ( és el que diu la Llei ) i Can Benet es reubicarà a la planta baixa, però crec que hi han diferències, ja que els m2 no corresponen als que ara ténen. Volen fer un aparcament, però ho veig una mica difícil. És tot molt embolicat.
  • Gràcies!!!
    ester| Adreça electrònica | esborrar | dijous, 27 de novembre de 2008 | 17:43h
    M’he emocionat llegint-lo. Podriem incloure’l al programa de la Colla, no?
    • can benet la historia,
      JOAN ISERTE BERSABE| Adreça electrònica | esborrar | dissabte, 29 de novembre de 2008 | 16:26h
      soc el joan de can benet, la tercera generacio de la saga benet.

      ES REFEREN EL ARTICLE QUE A FET LA AMIGA ROSE, DEL BARRI DEL BAR EN CONCRETE.
      M´AGRADARIA FE UN PETIT RESUN DEL BAR O LA HISTORIA,
      EL MEU AVI BA PUJA A SANT GERVASI AL ANY 1928, VENIA DEL BARRI XINO, CARRE DE SAN RAFEL A LA MATEIXA CANTONADA VAN MATE EL SIDICALISTA NEN “SUCRE”, QUE ARA ES FA DI AL BARRI DEL RABAL, ES TEMPS CANVI, PER ALGUNS.
      VEIX QUE TING POC ESPAI PER FE UNA PETITA HISTORIA,
      US PROMETO VUCARE UN ESPAI PER FE ARRIBA LA HISTORIA DE CAN BENET
      • Moltíssimes gràcies
        rginer | esborrar | dissabte, 29 de novembre de 2008 | 17:17h
        Joan, ja et demanaré la història de Can Benet i l’escriurem tots junts.
        Jo només puc explicar les meves exdperiències, però tú de ben segur en tindràs moltíssimes per explicar.
        Ha estat un plaer llegir el teu comentari. Ja saps que que t’esmimem. 
  • Un bell record
    carme.laura | esborrar | dimecres, 26 de novembre de 2008 | 22:49h

    però el barri segueix viu.( El meu pare nasqué l’any 1905 també, a un poble de Castelló i cinc anys després vingué a Barcelona).100 anys de ciutat i canvis i el teu barri és encara aquí. Un miracle petit. Bona nit!.

    • Coincidències ..
      rginer | esborrar | dijous, 27 de novembre de 2008 | 11:25h
      L’any 1905, un poble de Castelló ….. A les Ciutats sempre hi han racons i llocs per viure, respirar i somiar.
  • Per fi m’ha tocat una mica l’airet…
    AnnaPortell | esborrar | dimecres, 26 de novembre de 2008 | 21:16h
    Un passeig preciós Roser. Avui ja he donat la meva volteta amb tu… m’ha encantat Can Benet, el teu bar i el teu barri.
    • un passeig molt curtet
      rginer | esborrar | dimecres, 26 de novembre de 2008 | 21:18h
      perque Can Benet és al costat de casa …… però a la placeta sempre trobes algú per petar la xerrada. Ja he sentit els gols del Barça ara fa uns minuts …..
      • Curt no!
        AnnaPortell | esborrar | dimecres, 26 de novembre de 2008 | 22:28h
        He pujat dalt del terrat, he vist la cuina económica, el passadís llarg, el safareig i m’he pres una tapeta d’olives… ummmm boníssimes!
  • Deliciós
    x | esborrar | dimecres, 26 de novembre de 2008 | 20:35h
    Digues als de can Benet que si han de menester someres jo els en puc proporcionar, com a mínim, una: la meva
    • Un luxe
      rginer | esborrar | dimecres, 26 de novembre de 2008 | 21:16h
      Una somerassa de Pollença …. quin luxe !! Ah, per cert, aquest any jo també sóc romer de la colla; cal seguir les tradicions, oi ? El dia 3 de març anirem de festa tot lo dia; ermita de sant Medir a Collcerola, terme de Sant Cugat; desfilades per el barri i a l’Ajuntament de la VIla independent de Gràcia i al vespre, baixar tots plegats per el carrer gran i llençar totys els caramels possibles.
      Bona nit Xesca ! 
 

Can Benet no ha tornat a obrir. En l’espai d’un edifici modern, sense personalitat, s’ha instal.lat un restaurant tailandès, El Petit Bangkok. No és el mateix, però cal dir que és un restaurant excel.lent.

Avui, al capvespre, baixaré a la placeta i m’emportaré una cervesa de casa ben fresqueta i unes olivetes. I recordaré Can Benet i a en Joan i els seus pares.

Cròniques d’estiu 2012 – Rètols en català

Publicat el 10 d'agost de 2012 per rginer
En aquest conegut establiment de Cadaqués pots llegir el que t’ofereixen, en català i anglès. I les paraules en llengua castellana entre ”cometes”.  
A mí m’agraden totes les llengües del món i la castellana té una riquesa immensa i gaudeixo llegint bona literatura i poesia o escoltant a persones que tenen un accent impecable i bonic d’aquesta llengua.
La nostra llengua sempre estarà en minoria i no hem de baixar la guàrdia en cap moment i mai ho hem fet. Les campanyes en contra de les llengües dites, i molt malament, minoritàries són cada vegada més i més agressives.
Crec que la campanya de retolació en català en el nostre país va donar els seus resultats i a Barcelona per exemple veus poquíssims rètols en castellà. Els supers de 24 hores controlats per els pakistanesos rotulen en català, per exemple; fins i tots els xinesos amb els seus Basars

Suposo que molta gent no ha vist aquest cocktail català-anglès i un toc de castellà per fer del combinat un rètol ben especial.
 

Cròniques d’estiu 2012 – Bretanya-Breizh

Publicat el 9 d'agost de 2012 per rginer
Tot just vaig tornar ahir vespre de passar tres díes a Cadaqués. I he anat fent fotografíes a dojo de coses que poden ser interessants, com per exemple, una matrícula d’un cotxe francès.

Podem saber que és de la Bretanya-Breizh. S’hi pot veure la bandera i el nom en francès i bretó. En el nostre país aquesta matrícula estaria subjecta a infracció. Són petites o grans coses que emprenyen. Són aquestes coses que cal tenir en compte, perque reflecteixen tan i tan bé qui són els que governen el reino de españa. Una més.
I en aquest cas estem parlant d’una nació centralista i nacionalista al 100%, com és França !

M’he fixat en totes les matrícules dels cotxes francesos i en totes apareix la bandera del departament. Algunes és un logo, però per exemple a Midi-Pyrenées, apareix la bandera occitana.

Afegitó :

Per-Jakez Helias (1914-1995) – Pierre-Jacques Hélias
Escriptor, periodista, professor, defensor i lluitador per la defensa de la cultura i llengua bretona. Autor de la novel.la ”Le cheval d’orgueil’. Claude Chabrol la va adaptar al cinema l’any 1980. No va tenir gaire ressó, malgrat la bona crítica. En Claude Chabrol va manifestar que sempre es va penedir de no haver-la rodat en la llengua bretona.

—  J’aime tous les accents. C’est le sel de la parole et la seule diffèrence qui la sépare de l’écriture. Non seulement l’accent révèle un être humain, mais je me plais à croire qu’il traduit un peu le pays où il vit. —  Per-Jakez Helias.

 

Viatjar pels grans rius – Ayeyarwaddy / Birmània/Myanmar

Publicat el 1 d'agost de 2012 per rginer
En els meus posts ja he manifestat com m’agrada viatjar pels grans rius, fet que vaig descobrir quan per primera vegada un avió em va portar fins a Hà Nôi. A Viêt Nam navegar per els rius és un fet habitual i la mare dels grans rius asiàtics, el Mekong t’ofereix aquesta possibilitat de diverses maneres. Pels que viatgen per aquest país i es volen desplaçar fins a Cambodja, Phnom Penh, res millor que embarcar a Chau Doc, Viêt Nam i navegar per el riu Mekong fins la capital del país veí.
O si et desplaces per el nord a les muntanyes on està situada Sa Pa, pots fer un desplaçament des dels poblets o mercats on viuen els H’mong negres o vermells, per el riu Day.
Els viatges més llargs que he fet han estat per dos rius a Birmània/Myanmar, el Ayeyarwaddy/Irrawaddy i el Kaladan. Més de set i vuit hores.
De Bagan a Mandalay, a contracorrent, és a dir, un viatge lent, molt lent. De Sittwe a Mrauk U un retorn accidentat amb vents forts i pluges monsòniques.
Navegant per aquests grans rius frueixes de tot; calma, silencis, descans, respirar, conversar, mirar, llegir, veure la gent pujar i baixar del vaixell, els pescadors. Els camps d’arròs a la vora del riu on mai pots veure on s’acaben.
Planificar un viatge per aquests països cal ser curós. No es pot anar amb la idea típica i tòpica si avui és dimarts som a Amsterdam, es necessita temps. Quan no disposes d’aquest temps, aleshores, millor planificar per viatjar a llocs concrets i pots tornar a casa amb unes vivències úniques i un aprenentatge que només viatjant amb temps pots continuar emplenant el teu cistell de sabiduria. 
I navegar per els rius és una manera d’aprofitar aquestes vivències i aprendre.

Novament un video de’n Henrik Groenen, a Vimeo. Com molt bé diu en el comentari,
va tenir encara sort que a Birmània/Myanmar el transport per els rius encara és vigent, perque en altres països es substitueix ja per el transport per carretera o els avions.
El que no diu és que de vegades és més ”ràpid” navegar per el riu que no pas carretera o en tren ! I que és el transport més barat per la gent del país, per diners i per espai.
Els birmans no ténen capacitat econòmica per viatjar en avió dins el seu propi país (bé, sí, la classe benestant, és a dir, militars i famílies, i propietaris de grans negocis), i el tren que també és molt barat, els trajectes es fan eterns. Però avui parlem de navegar.

Contrasta quan navegues per el riu Ayeyarwaddy/Irrawaddy i veus passar prop teu The Road to Mandalay, antic vaixell colonial britànic, restaurat, un luxe exquisit
(penseu en els temps de finals del secle XIX fins a la segona guerra mundial, i els britànics com a amos i senyors de la Índia i Birmània). Els occidentals de poder adquisitiu molt alt poden gaudir d’aquest viatge fluvial com a representants de la classe colonitzadora dels vells temps. El contrats és evident.

I aquest és el video d’un viatge des de Mandalay a Bagan. Moltes hores, molt de moviment i deixar passar el temps al llarg de tot el dia. En aquest cas el vaixell segueix el corrent d’aquest riu cabalós. El riu més important que creua tot el país de nord a sud, 2.170 kms, navegable en la major part, aproximadament 1.600 kms i neix a l’estat de Kachin vora l’Himalaia.

Fotografia: The Road to Mandalay. Riu Ayeyarwaddy/Irrawaddy. Setembre 2009. RG