Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Birmània ha tocat fons. S’acosta el canvi ?

Vaig tornar de Birmània preocupada. Dos anys després el país s’ha empobrit encara més.
Aviat ferà un any de les eleccions del mes de novembre de 2010. Unes eleccions enganyoses i corruptes. No es va deixar entrar a cap organització mundial ni observadors. Daw Aung San Suu Kyi va tornar a ser lliure després de més de 19 anys empresonada, una vegada es van conèixer els resultats. Ella mateixa va manifestar que les eleccions van ser un insult a la democràcia i per aquest motiu no es va presentar el seu partit la NLD.

La Junta Militar es va treure del barret una llei que el partit que no participés en les eleccions seria considerat il.legal.
Ha passat un any i totes les promeses fetes per el nou President Thein Sein no s’han complert, bé, alguna picada d’ullet.

Volen presidir l’Associació de les Nacions del Sudest Asiàtic ( ASEAN) i per això es veuen obligats a fer gestos ‘democràtics’, com per exemple, deixar en llibertat a 200 presoners polítics, entrevistar-se amb Daw Aung San Suu Kyi, tornar a legalitzar el partit de la NLD, escoltar les protestes del poble i parar les obres del pantà de Miyitkyina que vol construir la Xina a la capçalera del riu Irrawaddy.

Aung San Suu Kyi ha comparat les seves entrevistes amb el Govern (tres en total ) un pas com el que va fer Sudafrica l’any 1990 per abolir l’apartheid. També va manifestar que ha vist en el President Thein Sein un home honest, amable i sincer, i amb ganes de canviar el benestar del poble.
Però tot va molt a poc a poc, lentament, i per exemple aquest Govern no va fer un gest significatiu com és deixar lliures a persones significatives en les diferents revoltes, com són Min Ko Naing, Ko Ko Gyi i Min Zaya de las generació del 88 (revolta del 8.8.1988), o líders ètnics com Khun Htun Oo o Ashin Gambira veritable líder de la revolta dels monjos l’any 2007. Aung San Suu Kyi no considerarà mai una reconciliació, mentre els quasi 1.900 presoners polítics continuïin empresonats.
Encara és més que perillós les ofensives que ha dut a terme aquest govern en contra les guerrilles ètniques de les fronteres i que lluiten des de fa més de 60 anys. Es neguen a dialogar i els desplaçaments i els morts dels Karen, Kayin, Kachin, Mon, Shan, no s’aturen.
Continúen fent ús de les mines anti-persones i continúen omplint els camps de refugiats de la frontera amb Tailàndia. Més de 400.000 persones.

La pressa no és només per el Govern. El poble també vol que Aung San Suu Kyi torni a refer el partit de la NLD. És un fet, i que jo mateixa vaig copsar al llarg del meu viatge al país el propassat setembre, que la gent, el poble, totes les ètnies, consideren Aung San Suu Kyi la persona per liderar el canvi, per defensar el poble, per la reconciliació. No hi ha dubtes.

Però el tempo dels birmans és lent, però segur, sense grans moviments.
No creuen que aquest Govern s’obri pas i transformi el país en una democràcia. Quan fan promeses, la gent no s’ho creu, conviuen amb la pobresa, la manca de llibertats, les mentides, la corrupció i les hipocresíes dels països occidentals i asiàtics. Volen veure un gest clar i sincer del govern, com també volen que comencin a dialogar amb els diferents grups ètnics i els grups de l’oposició democràtica.

I no crec que tinguin molta més paciència ni vulguin esperar ni allargar aquest tempo. Alguna cosa ha de passar, i aquesta escletxa d’optimisme que es veu avui, no pot tornar a convertir-se en un decensís i frustració. 
Vaig marxar de Birmània preocupada i trista. És utòpic pensar que abans que s’acabi l’any l’escletxa de la llibertat i la democràcia es converteixi en un gran portal ?


La fotografia feta un vespre del mes de setembre a Yangon/Rangoon. És Shwedagon el temple budista més impresionant que he conegut mai.

Violència de gènere: Denunciar un nou assassinat

Aquesta setmana, a Andratx, la dona ha estat assassinada presumptament per el seu antic company. Una dona jove, mare de dos infants de 7 i 2 anys. El presumpte autor ha estat detingut.

També llegeixo un altre fet violent. Sortosament la dona ha estat ingressada en estat greu a l’hospital. El company la va agredir violentament a cops de martell i seguidament es va suicidar. No ha mort. Però aquests fets són habituals. Agressions que no es denuncíen i s’obliden. Només figuren en documents, informes i arxivats.

Les estadístiques ens diuen que al llarg d’enguany, una dona ha estat assasinada cada setmana d’un any, i encara no hem arribat al dia 31 de desembre 2011. Terrible. Trist. Molta ràbia.

El meu sincer condol i preocupació. Un jardí de flors a Ciutat de Palma.

Neguit: Salut i Educació

Encara estic ‘fora de combat’ i a més no m’he adaptat al comfort del nostre país després del viatge a Birmània.

El meu neguit apareix quan llegeixo unes declaracions de l’Ilm. Conseller de Salut del nostre Govern en una entrevista a l’agència EFE:

La salut és un bé privat que depèn d’un mateix, i no de l’Estat. No hi ha dret a la salut, perquè aquesta depèn del codi genètic que tingui la persona, els seus antecedents familiars i dels seus hàbit, que és el que seria l’ecosistema de la persona. 
Va fer una crida a la responsabilitat moral dels usuaris del sistema de salut perquè, segons va assegurar, cada dia hi ha 1.300 visites programades a Catalunya que es deixen de fer perquè els pacients no es presenten a les cites.
(Jo diría que d’aquestes visites moltes són de fora de Catalunya …..)

Un segon neguit:

El senyor Manel Medeiros, técnic en educació, és el nou gerent de l’Institut Municipal d’Educació de la Ciutat de Barcelona. Escoles Bressol, escoles de formació de professional, escoles de primària, escoles de secundària de la Ciutat de Barcelona dependràn del senyor Medeiros. Escoles amb prestigi des de vells temps, de la Mancomunitat fins avui, passant per la República … Escola del Bosc, Escola del Mar, Escola Casas, Parc Guinardó, Tres Pins, Reina Violant, Escola Bressol Canigó, Bàrkeno, BIP, ara Putget, Serrat i Bonastre, EMAV i algunes més.

El senyor Medeiros va passar de ser militant d’Unió Democràtica de Catalunya l’any 2002 a Plataforma per Catalunya, partit xenòfob, racista i d’extrema dreta. Era el Secretari d’Organització d’aquest partit. Després de les eleccions del 20 de març 2011, va deixar el partit i torna a ingressar a Unió Democràtica. En la seva carta de renúncia, expressa que no marxa per raons ideològiques i expressa el seu afecte per Josep Anglada.
Llegeixo que és llicenciat en Història Medieval per l’Universitat de Barcelona i tècnic en educació.

Aquests dos neguits enterboleixen bastant la meva ànima.

Thanaka: Tenir cura de la pell a Birmània

El primer que sorprèn als viatgers quan arriben a Birmània-Myanmar són els diferents maquillatges a la cara i braços dels infants, dones i homes, d’un tipus de cosmètic de color grog.
Fa centenars d’anys que en aquest país s’utilitza el thanaka i encara avui és prioritari i abans de sortir de casa es maquillen amb aquest producte de bellesa tan natural com que s’extrau de l’escorça d’un arbre. 

És un cosmètic tradicional que va molt bé com a hidratant, protegeix la pell del sol, i és astringent i antisèptic. Molta gent creu que si les dones a Birmània són d’una bellesa natural i singular, és gràcies al thanaka.

En les paradetes de les galeríes dels temples sempre veus gent que venen l’escorça i les branques de l’arbre, majoritàriament del sàndal (linoria acidissimia). Podría molt bé afirmar que aquest cosmètic no es un producte, una marca, el pots fabricar tú mateix directament d’una branca o l’escorça de l’arbre. El bosc, els arbres, és la materia primera del thanaka. 

Porta el seu temps i cal seguir una rutina. Primer les orelles, a continuació el coll, després la cara i finalment la resta del cos. Les dones, de vegades, barregen el thanaka amb una crema, i seguidament amb un raspall de dents configuren unes formes per embellir part del seu cos. No passen gaires minuts, i el color groc és ja tota una realitat.

L’any 1958 ‘The Forest Act’ va incloure l’arbre del thanaka una espècie protegida.
Ningú pot comercialitzar ni tallar cap arbre de Thanaka ni l’escorça.

 

El cosmètic és ja tota una singularitat. Compres les petites branques, petites, entre 10 a 18 cm. Les tenen totes ben posades en les paradetes. Pots escollir la fragància que més t’agradi. 
També has de comprar una pedra circular, anomenada kyauk pin (2,15 kgs). Té una canalització perque el líquid no es perdi. Agafes una branca i amb una mica d’aigua comences a refregar-la per la pedra, fins que es desprèn el suc de la branca o l’escorça.
Immediatament te’l poses a la cara, braços o cos. En un primer moment és transparent, però en una hora, més o menys, s’asseca i apareix el color groc característic del thanaka.

Per nosaltres els occidentals, si l’utilitzem en zones amb moltíssima calor, com Bagan per exemple, la nostra pell, majoritàriament seca, trobem aquest cosmètic massa astringent, però sí he de dir que és magnífic com a protector del sol.

Els monjos i monges no els hi és permès el thanaka. És un cosmètic de bellesa, i va en contra de les normes d’austeritat i la seva vida monàstica.

En el meu equipatge hi havía una pedra i dos branques de thanaka. Com el kyauk pin (la pedra) pesa 2,15 kgs, vaig cometre l’error de posar-la dins la motxil.la com equipatge de cabina. Evidentment, me la van fer treure, perque podía ser utilitzada com a ‘arma’ dins l’avió. Un cop de pedra fa mal, és clar. Vaig implorar, vaig pregar i finalment vam trobar la solució.

Tot aquest episodi a l’aeroport de Yangon-Rangoon. — Torni al taulell d’Air Asia, passi primer per immigració, perque encara hi ha temps de recuperar el seu equipatge.–
Així ho vaig fer. El personal d’Air Asia va cridar a un xicot, van recuperar el meu equipatge, vaig treure la pedra i les branques de la motxil.la i ho vaig posar dins la maleta. Torno a la policia a recollir el passaport i tot solucionat !!

Per tots els viatgers que tornin de Birmània, és evident que no portaran ni les branques ni la pedra del thanaka, però de ben segur, que tornaran a casa recordant les olors i el somriure de la bona gent d’aquest país anomenat Birmània o Myanmar.

Fotografíes: Alumna de l’escola Paung Daw Oo a Mandalay.
Arxiu: Adolescents camí de l’escola a Mrauk U. A l’Hotel de Mrauk U, una noia jove.
Nois preparant les begudes. Paradeta de venda de thanaka.

Retrats de Birmània II

Avui he escollit aquesta fotografia feta a l’Escola Paung Daw Oo Monastic School a Mandalay. Aquestes noies són òrfenes i viuen a l’Escola. El mes de maig de l’any 2008 el cicló Nargis va esborrar, va destruir, pobles, cases, terres del delta de l’Irrawaddy, i van morir més de 140.000 persones. El govern d’aleshores, la Junta Militar, es va negar a acceptar ajut de ningú i els qui ho feien sense la seva autorització van acabar a la presó.

Aquestes noies juntament amb més infants (50 nois i 50 noies) van ser acollides en aquesta Escola de Mandalay. Una escola monàstica prestigiosa amb més de 7.000 alumnes, civils i monjos, i que només accepta noies i nois sense recursos, discapacitats, orfes. L’escola és gratuïta. Imparteixen estudis a partir dels 3 anys fins als 16 o 18. També formació professional i orfanat, en el cas dels infants arribats després de la tragèdia del cicló Nargis, i discapacitats.

Malgrat l’alt nombre d’alumnes, l’organització dins l’escola és sorprenent. Seguint el protocol és obligat mantenir una conversa amb l’abbot del Monestir. Una persona molt oberta i interessant. Em va preguntar d’on venia. Contesto Barcelona. Un dels monjos especifica, Spain, i jo li dic, no Catalonia. Desconeixen que som una nació, que tenim la nostra cultura, la nostra llengua. I a Birmània és fàcil que ho entenguin. Dins el seu estat hi conviuen 57 ètnies diferents, algunes d’elles importants, amb la seva pròpia cultura, història i llengua. Unity in diversity .. unitat en la diversitat .. és el ‘leif motif’ del primer partit de l’opsició, el NLD encapçalat per Aung San Suu Kyi.
Em pregunta per el sistema educatiu a Catalunya. Necessiten rebre informació. Ells consideren una veritable utopía poder gaudir d’unes escoles públiques gratuïtes. Viuen en un país on les ànsies de llibertat i democràcia són el seu somni. 

La Junta Militar i l’actual govern format per ‘civils’, sempre han respectat aquesta Escola.
Autoritzen que rebin donacions de fundacions de diferents països del món per poder continuar amb la seva tasca educativa i per damunt de tot, gratuïta. El sistema educatiu del govern no és gratuït. Han de pagar entre 15.000 i 30.000 kyats, segons el tipus d’escola. Diuen que és per el material.
Torno a insistir que un salari mig mensual de la majoria de la gent és de 45.000 a 60.000 kyats al mes i ja és molt. La gent que no pot pagar, la majoria, opta per inscriure els seus fills a una escola monàstica i si no queden places, doncs no estaran escolaritzats. És per aquesta raó que molts monestirs treballen i treballen per tenir escoles dins el seu recinte, gratuïtes i així poder organitzar una xarxa escolar amb un únic objectiu, que els nois i noies del seu país tinguin uns estudis per poder afrontar el futur amb més optimisme i il.lusió.

L’edifici on viuen els nois i les noies arribats del delta de l’Irrawaddy és senzill – Nargis Orphan School -. Els nois en una banda i les noies en una altra, pel que fa a dormitoris i sales de lleure. Tots junts dins les aules d’estudi i esbarjo. En total són 100 alumnes, 50 nois i 50 noies. Edats entre els 7 i 16 anys. Al capdavant d’aquesta escola especial hi ha una persona, una dona, jove, lluitadora, na Yi Yi Mon, sempre a punt per ajudar als seus alumnes. Em va confessar que de vegades necessita marxar, viure uns díes fora de l’Escola. La presió ha estat i és molt forta. Els dos primers anys van ser durs. Els nouvinguts ploraven molt, no dormíen, sempre atents al cel, recordant les escenes tràgiques de veure als pares, avis, germans, cosins, amics, desaparèixer entre les aigües i el vent. Poc a poc i amb l’ajut de na Yi Yi Mon i el seu equip de voluntaris, aquests infants, després de tres anys, comencen a somiar en un futur lluny del que havia estat casa seva.

Fotografia: Un somriure, encara trist.

Arxiu: Dormitori dels nois. Yi Yi Mon: Necessitem cada dia un sac i mig d’arròs per menjar. Els més petits dibuixant. Un grup de noies i la seva tutora.

 

Ngapali: Platja i camp de futbol

Els tres díes a Ngapali, estat de Rakhine a Birmània, a la mar, Golf de Bengala, van ser un veritable descans. Ngapali és un poblet de pescadors com tots el de la costa. La platja és idíl.lica. Encara hi han pocs hotels. Les infraestructures són encara una mica deficients, però pots trobar-hi la tranquil.litat que cerques.

Ngapali és un nom bonic, i diuen que en la època esplendorosa del Regne d’Arakan durant els secles XV, XVI, i XVII, un dels molts mercaders que van arribar-hi, va batejar el poblet amb aquest nom, perque li recordava la seva Nàpols. Aquest mariner italià es va quedar, i va ‘batejar’ el poblet amb el nom de Napoli i amb els anys s’ha anat convertint en Ngapali (Nyapali) que és més fàcil de pronunciar per els seus habitants.

L’any 1998 va arribar un alemany, de nom Oliver, a qui tots li ténen una veneració absoluta. Un filàntrop, una persona que segurament cercava el seu lloc. Va començar a organitzar una escola on va ensenyar anglès i com treure’n profit de la platja, de l’indret. Molta gent jove va aprendre idiomes i a saber treballar en el món hoteler i de restauració. Oliver va construïr una escola, un petit hospital, va anar facilitant els diners per adequar la carretera i les mínimes infraestructures. Altres empreses inversores van construïr un parell més d’hotels, o tres, on sí pots gaudir d’electricitat les 24 hores, aigua corrent i les facilitats d’un hotel de luxe asiàtic vora la platja. Es van obrir tres o quatre restaurants a la carretera i la gent del poble va poder accedir a unes feines, abans absolutament inimaginables.

El Restaurant Zwa II està situat tot just a la carretera a tres minuts de l’Hotel. Menjar peix fresc és una de les millors opcions per escollir Ngapali com a lloc de descans. Com cuinen en fogons de llenya, el peix està torrat i és deliciós. Abans te’l porten perque puguis escollir. També pots menjar marisc de tota mena. Contradiccions d’aquest país: Un bon plat de gambes torrades, unes quinze o vint, 3.000 kyats ( 3 Euros ), una cervesa Myanmar, 2.000 kyats ( 2 Euros ).
Tothom és pescador. Quan han passat els mesos de pluges, aleshores el peix el deixen assecar a la platja. Es menja moltíssim el peix assecat en aquest país, i també per exportar a d’altres països del sudest asiàtic.

Na Cho Lwin i Than Kyi, les dues noies que eren a l’Hotel Laguna Lodge on jo vaig reservar l’habitació, es sorpreníen que no conegués en Oliver. Per a elles qualsevol occidental ha de conèixer aquesta persona !
Elles dues eren les responsables de l’hotel, en aquest període de baixa temporada. Només teníen un client, jo, però en arribar a l’aeroport de Thandwe, vaig coincidir amb dues parelles, una francesa en viatge de noces, i una altra americà ell, xinesa ella, i no teníen cap reserva i tampoc cap idea on podíen al.lotjar-se. Vam compartir el taxi, i tots cinc ens vam presentar a l’Hotel Laguna Lodge. Es van posar d’acord ràpidament amb el preu i els cinc vam passar tres díes magnífics, sota la mirada, l’ajut i l’atenció de les dues noies que ho feien tot. Des de agafar cocos i preparar-los per beure l’aigua, fer l’esmorzar, netejar les habitacions, acompanyar-nos al mercat de Thandwe, facilitar medicines locals per problemes d’estomac, reconfirmar els vols, reservar el taxi per anar a l’aeroport, conversar, seure amb elles, escoltar històries, comprar el que ens venia de gust per esmorzar, si hi havíen existències, és clar, fer una truita de patata i ceba…..
La cuina era un fogó dels d’abans i utilitzen llenya. Arreu del país sempre veus a dones, infants i homes recollint llenya per poder cuinar a casa. Només els més rics, els més poderosos, ténen cuines de gas o elèctriques. Són una minoria.

Durant l’època de pluges ( maig a octubre ) es veuen tines arreu del poblet i també al costat de la cuina de l’hotel. S’omplen amb aigua de pluja. És la manera d’obtenir aigua potable per beure i cuinar, i evitar així qualsevol malaltia.

L’últim dia va començar a ploure ja de matinada i no va parar en tot el dia. Veritables cortines d’aigua, pluja monsònica i per sortir de l’hotel a la carretera havíem de travessar un bon bassal d’aigua. Desconec si es pot arribar a l’índex d’humitat d’un 150%, però aquesta va ser la meva sensació. Davant mateix de la mar, la pluja, tot plegat, semblava com si estigués refredada. Tot humit, tot mullat. Les dues parelles, joves és clar, es van banyar a la mar sota la pluja. L’aigua està calentoneta. Jo ho vaig fer els dos díes anteriores, quan el sol era present. Un goig, un plaer, nedar a les aigues del Golf de Bengala d’un color blau intens. Cap perill. Trencar les ones i començar a nedar.

El que no sabia és que la zona de platja davant de l’hotel és el camp de futbol del club de futbol Ngapali. Sota la pluja van competir dos equips en un partit de futbol vibrant, intens. Els xicots dominen molt bé la pilota i feien jugades intel.ligents que em recordaven el Barça. Poc public, i l’àrbitre no va tenir gaire feina, algun fora de joc, alguna trompadeta.
Va guanyar l’equip local per 3-0. Sense saber-ho, vaig passar una molt bona estona mirant i gaudint de les bones jugades d’aquests jugadors anònims.

La fotografia del partit de futbol.
Arxiu: Les pluges s’acosten; el petit hotel de fusta; vista de la platja sota la llum del sol; escalfant aigua a la cuina, al costat la tina d’on treuen l’aigua per cuinar i na Than Kyi desenredant el seu cabell.

Bya LA: Un animal mitològic peculiar a Rakhine-Birmània

Bya LA és una paraula del pali que vol dir ‘poder únic’. Aquest és el nom de l’animal mitològic que fa de guardià davant tots els temples i pagodes de l’estat d’Arakhan o Rakhine al sudest de Birmània. Els artesans han fet moltíssimes figures del Bya LA per a decoració i evidentment per a temples i pagodes.

Jo mateixa, en visitar el temple de Shite-thaung a Mrauk-U, vaig comprar una petita peça de bronze per la meva tauleta de records.

El Bya LA és potser l’animal mitològic més estrany i únic de tot el món. És la combinació de nou animals diferents en un sol cos.

La llengua d’un lloro. Per les seves articulacions.
La cua d’un paó. Per la seva bellesa.
Les orelles d’un cavall. Per la seva bona oïda.
Els ulls d’un cérvol. Per la seva bona visió. 
El cos d’una carpa. Per la seva rapidesa.
La banya d’un rinoceront. 
Els ullals d’un tigre.
La cabellera d’un lleó.
La trompa d’un elefant.
Aquests quatre últims animals tots ells per la seva força i coratge.

Aquest animal protegeix també a la gent, i li dona pau, tranquil.litat i de vegades riquesa.

La fotografia està feta dins el temple de Shite-thaung construït l’any 1535-1536. Es pot veure molt bé el Bya LA esculpit a les parets d’un dels passadissos del temple.
Vaig llegint les meves notes de viatge a Mrauk U. Hi ha molt per explicar.

Arxiu: La figura de bronze comprada a Shite -thaung del Bya LA i una vista exterior del temple de Shite-thaung. 

 

Una dona ha estat assassinada

A Girona, el seu company va disparar, no sé, quatre, cinc, trets. Ell va ser detingut i la dona a l’hospital perque encara tenía l’alè de viure.

Ha mort a l’hospital.

Ràbia, tristor i la denúncia. Una vegada més.

És la violència exercida amb brutalitat, sense sentit. Les estadístiques van pujant i pujant, i dissortadament, no veig jo cap solució i sembla ja com un fet habitual dins la nostra societat.

Unes flors d’aquest sudest asiàtic negat per les aigües dels rius.

Tsunami pausat a Bangkok

El riu Chao Phraya, 372 kms, el més important de Tailàndia, està inundant les terres, cases, ciutats, temples, pobles. Les fortes pluges del nord i centre del país han disparat l’alarma a Bangkok. Enguany el sudest asiàtic ha patit unes pluges monsòniques fortes, continuades i han provocat inundacions arreu i moltes morts. A Tailàndia sumen ja més de 300 les persones que han perdut la seva vida.

Més d’1.000.000 de sacs han estat col.locats vora del riu per protegir la Ciutat i el seus habitants. No han tingut la mateixa sort la gent de Nonthaburi. Es poden veure fotografíes de tota mena de les inundacions. És com un tsunami sense força, lent, poc sorollós, però anegant tot el que troba.

Avui els habitants de Bangkok no dormiran i a veure amb què es trobaran demà. Personalment no m’agrada gens Bangkok. En el meu viatge de tornada vaig haver de fer nit i la reserva per internet al Queens Garden Resort at the River View va ser tot un encert.
Fora del nucli urbà, a només 10 kms de l’aeroport, al costat d’un afluent del riu Chao Phraya i davant un temple budista del secle XIX. Avui, és de suposar, que la gent d’aquest barri hauran ja col.locat el màxim de sacs i hauran protegit les cases. Però si és veritat el que he llegit, hauran d’utilitzar barques o pujar a les teulades.
 
La fotografia d’un monjo amb el seu gos i tot el que ha pogut treure del monestir.

Arxiu: Vista de l’hotel (edifici de color rosa) on vaig dormir la nit del 23 al 24 de setembre passat. De ben segur que avui la fotografia seria molt diferent.

U Bein Bridge: Recordant una tarda a Mandalay

A casa, intentant recuperar la mobilitat ( ja ho faré, ja ), el cap embotit, notícies de tota mena i recordo la tarda del 9 de setembre d’enguany a Mandalay. Entro a l’iPhoto, torno a mirar les fotografíes (l’iCloud funciona perfectament) i totes, totes, ténen per a mí una emoció especial.

Volia veure i viure la posta de sol a l’U Bein Bridge a Amarapura (10 kms al sud de Mandalay). Amb els meus amics en W.i en N. vam pujar a un tricicle i a 1/4 de sis ja erem a U Bein. Aquest pont és espectacular. Va ser construït l’any 1849 per U Bein i uneix Amarapura amb una illa travessant el llac Taungthaman i està fet de fusta, de teca concretament. 1,2 kms de llarg. El riu Irrawaddy té alguns afluents quan passa per Mandalay i quan puges a la muntanya (Mandalay Hill) la vista panoràmica és preciosa i veus la Ciutat rodejada d’aigua, i més encara en època de pluges. Quan arriba l’hivern, les aigües del llac desapareixen. Sempre veus pescadors i les barques que volen arribar fins el riu Irrawaddy saben que poden creuar-lo per sota, en nou punts més amples que ja van preveure quan el van construir. 

Sempre és ple de gent. De fet és un pont important per poder traslladar-se a Mandalay i pel visitant, un lloc perfecte per veure el traginar de la gent.

És una visita obligada per tots els que arribin a Mandalay. Els millors moments, a la sortida i a la posta del sol. És fàcil, a les 6 del matí surt el sol, i a les 6 de la tarda s’amaga. Sempre, tots els díes a les mateixes hores.

Decidim pujar en una barca i navegar tranquil.lament pel costat, per sota, seguint aquest pont d’U Bein. La tarda era tranquil.la, plàcida, sense sorolls. I el remer anava posant moviment a la barca sense presses, ara per aquí, ara per allà.

I un regal inesperat; apareix l’Arc de Sant Martí i l’aigua del Taungthamen va anar canviant de colors. Una altra visió d’U Bein. El sol ja era a punt d’amagar-se. I mentre, jo anava mirant a la gent que caminava pel pont; escolars, homes i dones que tornàven de mercat ben carregats, monjos, monges, pescadors, turistes.

En N. i en W. estàven pletòrics, gaudint de la tranquil.litat i la pau d’aquest capvespre.
La llum  del sol, a punt d’amagar-se, es podia veure ja per sota del pont i la seva lluminositat era tot un regal.

Deixo de fer fotografíes. Moltes vegades la càmera és un estorb. No et deixa gaudir dels moments com el de la tarda a Mandalay, Amarapura, U Bein. Vam estar tots tres en silenci mirant com el sol fugia per tornar a l’endemà. Sí, van ser moments màgics.

Enfosqueix molt ràpidament, així que vam tornar a la vora del llac per tornar a Mandalay. Però abans vam parar en una terrassa on serveixen begudes, al costast d’un altre llac.
Els sucs de llima natural són una delícia, però em van recomanar de provar un ‘farluda’.
Gelat i fruites en un bol. Encara avui recordo el gust, la frescor d’aquest gelat, mig fred, mig natural.

Arribem a l’hotel, l’al.lotjament autoritzat per els estrangers, turistes o no, i els meus amics W. i N. van tornar al seu monestir.

Demà tenim programada una visita important. No em va costar gens agafar el son.

Austràlia: La cursa del sol

En obrir el diari aquest matí m’ha fet il.lusió veure la informació de la World Solar Challenge Race, la cursa del sol, que ja ha començat a Austràlia.
Des de Darwin a Adelaide, 3.000 kms.
Participants d’Universitats tan diverses com de Països Baixos, EE.UU., Filipines, Iran, França, Austràlia, Japó, Korea.
Els cotxes dissenyats per estudiants i professors. És tot un esdeveniment.

En 50 hores aproximadament arribaran a Adelaide utilitzant energia neta.

Poden, però, fer ús d’energía convencional durant un total de 5 hores al llarg del recorregut. Els controls són estrictes.

Durant el meu viatge per aquest continent l’any 2007, en una carretera prop de Darwin vaig coincidir amb l’entrenament d’un d’aquests cotxes. No sabia res de res de la cursa i em vaig apropar. Eren estudiants de l’Universitat de Twente (Holanda). Els entrenaments són importants, perque posen a prova els cotxes i sempre hi ha alguna cosa a fer per millorar el rendiment.
És un treball de tot un any o més dels estudiants de diferents Universitats del món i la seva motivació, el premi, treballar en un projecte, és poder participar en aquesta cursa.
Els sponsors són importants, és clar, però vist el llistat de participants d’enguany, no crec que les retallades hagin fet estralls.
Innovació, futur, estudiar noves energíes, l’ús, preveure quan l’or negre deixi de brollar.

Us deixo un parell de fotografíes. En ruta i una parada tècnica. 

Dones assassinades

He tornat a casa i en la meva absència, tres dones han estat assassinades, presumptament per els seus companys.
Terrible. Aquest degoteig insistent, continuat, no s’atura i les estadístiques, fredes però reals, ens diuen que enguany ja han mort més de cinquanta dones. I jo afegeixo que no aparèixen mai els crims no resolts, o les desaparicions.
La tristor, el meu sincer condol i la ràbia. No val oblidar, no val deixar d’escriure denunciant aquests fets.

Les orquídies que t’envolten en un país llunyà.

Birmània: 2.000 presoners polítics esperen

Encara no és del tot segur; uns 200 presoners han estat alliberats. El decensís és evident i l’alegria per els que han pogut sortir de les presons també. Ara cal continuar, perque com molt bé ha manifestat en Zarganar una vegada fora de la presó: Dos monjos empresonats amb mí, dues persones anònimes, encara no són lliures. El seu delicte: haver participat activament en les manifestacions pacífiques del mes de setembre de 2007.

Dissortadament el prominent monjo Ashin U Gambira no ha estat alliberat i els líders de la generació del 88 tampoc. Sí que he vist la fotografia d’un monjo empresonat l’any 1988 sortint de la presó. M’ha impactat.

Les notícies van arribant i és precís contrastar-les. Tampoc són gens fiables les que ens arriben de les agències.

S’ha començat a pujar el primer esglaó. És clar que el President de la Junta Militar ha fet un pas, però no sé si ha mesurat bé les conseqüències. Donar proves als països occidentals i sobretot a l’Asean que volen canviar. Un petit pas. Però l’alliberament de certs dissidents i activistes poden fer bullir l’olla novament dins el país i ara la líder dels birmans és lliure.

2.000 presoners polítics esperen.
Actualitzant aquest apunt, voldria expressar també la preocupació que encara estàn empresonats blocaires, periodistes, fotògrafs. El seu delicte: informar del què passa al seu país.

Una escletxa de llibertat a Birmània

No, no avui no hem de celebrar res en el nostre país, però jo sí que tinc motius, i grans, per celebrar que avui el Govern de Birmània està en el procés d’alliberament de més de 6000 presoners. M’he preguntat, quin nombre de presoners polítics? N’hi han 2,200 en diferents presons del país.

Ràpidament:
Són lliures :
Zarganar, escriptor, actor, jutjat i sentenciat a 65 anys, ara fa tres anys.
Delicte: Organitzar grups civils d’ajut per les víctimes del cicló Nargis, maig de 2008. Segons les últimes notícies ja està volant de Myitkyina a Yangon.

Ashin Gambira. Monjo. Líder de la revolta safrà setembre de 2007. No està del tot confirmat.

General Sao Hso Ten. Condemnat a 106 anys. General de l’exèrcit rebel Shan que lluita des de fa anys i anys contra els dictadors.

En les informacions que vaig rebent, encara no he trobat cap nom de la genració del 88. La revolta del 8.8.88 on el Govern va assassinar més de 3000 civils que es anifestaven pels carrers de Yangon.
Però segons informacions dels famikiars, podria ser que en Min Ko Naing també podria veure la llum de la llibertat.

No sóc a casa. M’han operat i des de l’habitació tot mirant la vista de la Ciutat, i gràcies a aquest enginy anomenat iPad, puc celebrar amb vosaltres, aquesta escletxa d’una finestra que es va obrint a la llibertat i que la gent d’aquest país no ha dubtat mai que podría arribar. Aung San Suu Kyi, sense fer soroll, va teixint la seva xarxa i la visita que va fer el mes d’agost, convocada directament, per el President de la Junta Militar, té molt a veure amb aquest fet excepcional d’avui.

Actualització:
Decensís…….. Cent presoners polítics han estat alliberats dels més de dos mil que són a les presons. Aung San Su Kyi ha manifestat la seva preocupació perque encara són molts els que esperen ser alliberats. Malgrat tot és una alegria veure aquestes dones i homes lliures. Com en van expressar més d’una vegada al llarg del meu últim viatge …. Ja estem acostumats a la manera de fer del Govern. Zarganar ha manifestat que continuarà amb les seves crítiques al Govern fins que tothom estigui al carrer, com ell avui.
Segueix el compta gotes, vés a saber si arribaran als 200. Ho dubto. Els birmans continuaran lluitant a la seva manera, sense esperar res de ningú, però en el fons sí que els dona força sentir-se recolzats per altra gent del món.

Avui: 7 d’octubre – 5 anys – Anna Politkòvskaia

Publicat el 7 d'octubre de 2011 per rginer

Com diu en David Figueres, cal, cal, cal no oblidar, i na Marta Ter, trenquem el silenci.

Vaig ser al Col.legi de Periodistes i les paraules de l’Elena em van emocionar i entendre encara millor el què passa a Rússia on un personatge genocida i criminal governa un poble que no se’l mereix. I el pitjor, amb el vist i plau dels països occidentals. Una mica del mateix, com a Birmània.

En Jaume, el blocaire-periodista, va escriure un article molt complet de la trobada al Col.legi de Periodistes  – ací -.

Montserrat Abelló era també al Col.legi de Periodistes escoltant a n’Helena.

El que em puny,
no és la cambra
ni el crit,
ni els camins del teu cos,
ni el llast dels fills,
ni l’assaig de la mort.
El que em dol és
la llosa que ho clou,
el pes del silenci.
– Montserrat Abelló – Al cor de les paraules –

Trenquem el silenci i no val oblidar.