Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

La Declaració dels Drets Humans no es compleix

Publicat el 30 de març de 2011 per rginer

Stéphane Hessel ha estat a Barcelona. Ens informa detalladament aquí a Vilaweb.

Hem de preferir l’esperança, l’esperança de la no-violència.
Com evitar la violència quan ens someten a una gran violència ?

Els monjos i la gent de Birmània, Daw Aung San Suu Kyi i els 2,200 presoners polítics, són capaços sempre, de manifestar-se sense recórrer a les armes, malgrat la violència de l’exèrcit dels dictadors que governen el país des de fa més de 60 anys.

L’enemic de Birmània és la injustícia, la pobresa, l’explotació de la terra, l’extermini de les ètnies, la corrupció i la violació de qualsevol dels drets humans recollits en un manifest i que el senyor Hessel va contribuïr a redactar.

Benvingut senyor Hessel i gràcies pel seu llibre  Indigneu-vos !
El món comença a indignar-se, tímidament en molts llocs, i en altres fortament. Espero i desitjo que aquestes indignacions facin veure als poderosos que per aquest camí, violant els drets humans una i una altra vegada, el planeta Terra no podrà mai ser feliç. 

Fotografia: Rangoon. Manifestació pacífica dels monjos. Setembre de 2007. 

El president de la FIFA Joseph Blatter també inaugura – ACTUALITZACIÓ

Publicat el 28 de març de 2011 per rginer

Llegeixo: El senyor Sepp Blatter va viatjar a Birmània, Laos i Timor, per recollir ‘vots’ per la seva reelecció com a President de la FIFA. Segons informa el diari ”Die Wochenzeitung” de Suïssa, ha fet una donació de 400.000 USD al senyor Zaw Zaw, president de la federació de futbol de Birmània, i propietari de l’empresa Max Myanmar Group, empresa que és a la llista ‘negra’ de Suïssa i amb la que NO es poden fer contractes ni cap tipus de negoci, per corrupte i empresa sospitosa d’amagar diner negre. Sí, malgrat la corrupció i el fet que en aquest país, Birmània, els drets humans no existeixen, i els nens són ‘robats’ per fer de soldats en un exèrcit sempre a punt per disparar, el senyor Sepp Blatter fa donacions i demana el vot. 
                               —————————–
Joseph Blatter, president de la FIFA, la federació internacional de futbol, també li agrada inaugurar. Té la barra de viatjar a Birmània, i amb el president de la federació de futbol del país, Zaw Zaw, van inaugurar una escola de futbol per a nens el 20 de març d’enguany.

La FIFA haurà rebut un bon pessic de diners per part del govern del país. 

Algú s’haurà preocupat d’informar al senyor Blatter que en aquest país hi ha més de 70.000 nens soldats ? Aquesta academia de futbol és per aquests nens perque deixin l’exèrcit ? 

Quin fàstic, mare meva ! També es va publicar per part de WikiLeaks que després del cicló Nargis, maig 2008, el General Than Shwe volia comprar el Manchester United i va fer una oferta, morterada de diners, però finalment els astròlegs li van dir que no era el moment de comprar, quan més de 140.000 persones, súbdits, ciutadans seus van morir i més de 2.000.000 encara no ténen casa.

I el senyor Blatter, educat, de bona família, suís, president de la FIFA, accepta una invitació i inaugura una escola de futbol en aquest país.

Ja no tinc més paraules …. la fotografia és la prova.

Encara hi han 2,200 presoners polítics a les presons .

Matí de diumenge de març

Publicat el 27 de març de 2011 per rginer

Són les sis del matí, però en realitat són les set! Els que manen diuen que em de dormir una hora menys. El nostre horari s’ha d’adaptar al dels altres països de la Unió Europea.
Estic cansada, però feliç. Ahir el dia va ser intens. Anar a Montserrat. La primera vegada que pujava en el nou cremallera. Els meus records van volar i cercava el gosset en la curva quan ens saludava a tots. O quan de molt petita, molt petita, i amb l’àvia pujava amb l’aeri i li vaig preguntar: iaia, que anem cap al cel ?

Basílica plena. Un casament, molt llarg. No va sortir l’Escolania. Sorpresa, el casament i la missa, en castellà. Bé, llibertat d’expresió, que es respecta. La meva mare no m’hagués perdonat si no hagués posat una espelma. I així ho vaig fer.

Un dinar i un pic-ni ‘diferent’. Terrassa del Mirador dels Set Apòstols. Set persones, dos d’ells birmans, un xicot i una xicota. Ells van preparar menjar birmà, nosaltres el clàssic, truita, escalivada, pa amb tomàquet i pernil. Tres curries diferents, arròs, tomàquets farcits, albergínies i uns fideuets amb verduretes. I de postre el tortell de pasta de full d’una pastisseria del Raval, la de sempre, la de tota la vida i uns bunyols de quaresma.

Seguidament vam entrar al Museu. Uuf !! Quin plaer, quina meravella, quin èxtasi !
Des de Brueghel el Vell, Tiepolo, passant per Caravaggio i el seu Sant Jeroni, les icones de l’esglèsia ortodoxa, Mesopotàmia, Xipre, Terra Santa, Egipte; Nonell, Mir, Casas, Anglada Camarasa, Vayreda, Olga Sacharoff, Martí Alsina, Manolo Hugué, Llimona, Rebull, Picasso, Miró, Tàpies, Ràfols Casamada, Dalí i tants i tants. Un Mir d’enormes proporcions de la cala Sant Vicenç, amb el Cavall Bernat al fons. Un veritable gaudi. Per què no hi han més visitants ? El preu ? Però, no s’ho val per contemplar tanta bellesa i no anar a seure en un ‘self-service’ ple de gent, sorollós., davant un cafè o una copa ??

Tornem a la ciutat dels prodigis. Ja he posat la banderola del 10A al balcó. Un descans, el genoll em mira, i m’ho agraeix …. Llegeixo que aquest canvi d’hora va ser una decisió d’un dictador després d’una guerra civil, per tenir la mateixa hora que els nazis. No et fot !!  Em miro el mapa i el nostre lloc a la Terra. Doncs, sí, som al mateix meridià que la U.K., Portugal i les Canàries !

Recordo …. Els pares ens deien que abans es dinava entre les 12 i la 1 i es sopava entre les 7 i les 8. Després de la guerra de sobte va canviar la hora. Abans el temps es mesurava millor, el dictador ho va esgarrar.

De fet mai hem fet els àpats molt tard a casa, i el temps el teníem ben organitzat.
Però el canvi ja estava decidit, i a l’hora de començar a treballar, els horaris eren, i són, tan bèsties, com entrar a les 9, marxar a 2/4 de 2, i tornar a les 4 per acabar a 2/4 de 8 i que mai complíes, perque teníes feina per acabar i sempre marxaves tocades les 9 del vespre. Però quedava molt ‘typical spanish’ això de fer ‘siesta’, dinar tard, i sopar encara més tard …….

Escolto les notícies …. Sí, la manifestació de València ha estat tot un esclat de llibertat, de fer sentir una emprenyamenta sense discusió. Bravo ! I la participació a Nou Barris del vot avançat del 10A també ha estat molt i molt bé, quasi un 12% !!
Un altre bravo !

Són ja 1/4 i 5 de 10 del matí …. no en realitat les 08:20 hores del matí.
Plou, cel gris, som-hi, comencem el dia, tinc feina a fer. En una canalització d’aigua d’una casa, una merla beu aigua i al darrera ja veig un parell de gavines i una garsa.
És el que veig ara en l’habitatge alternatiu on visc; les negociacions i discusions amb l’assegurança continúen perque comencin les obres a casa meva després de l’incendi.
Sí, sí, ja ha passat més d’un mes i tot està encara per fer !

Fotografía: La bandera que un blocaire em va regalar per el 10J 2010 i que vaig ja deixar per sempre més al meu balconet. Ja no hi és. S’ha cremat, com la porta del balconet.
Però aviat tornarà … això espero !

Terratrèmol a Birmània – Actualització

Publicat el 25 de març de 2011 per rginer

Sí, ara es comenta, s’informa d’aquest terratrèmol, però els díes 13 i 14 de març 2011 van patir al Mar d’Andaman (sud del país) un cicló i unes tempestes tropicals inportantíssimes, tant, que continúen desapareguts 3,300 pescadors i 3,700 van poder ser rescatats !!
Una petita història: Tun Lwin era el responsable de le prevenció de fenòmens i desastres naturals quan va preveure el terrible cicló Nargis el mes de maig de 2008.
El van titllar de fantasiós, irresponsable i voler atemorir a la gent.
Conclusió: Destitució immediata. Cicló Nargis, 140.000 morts, 2.000.000 de persones sense sostre.
Ara Tun Lwin té un bloc i informa que l’any 1997 la Junta Militar tenia sobre la taula la sol.licitud per comprar un radar i poder preveure tsunamis, ciclons, tempestes.
Ni cas. Després del cicló Nargis, la Junta Militar,  es va gastar 2 milions de USD per comprar un petit radar, però com diuen els birmans, les granotes informen millor de quan arriben aquests fenòmens tan habituals que aquest petit radar.
Els birmans poden tenir molta fe en Deu, el Karma,el calendari Maia o Nostradamus, però avui, hem de confiar en les dones i homes del temps per preveure quan arribarà un cicló, un tsunami, i poder salvar vides. Però la Junta Militar no pensa de la mateixa manera.
Avui un terratrèmol, més o menys s’ha informat al món; no fa pas gaire uns vents huracanats i ningú en sap res; sí, aquests 3,300 pescadors encara desapareguts.

Patètic, injust, cruel. El meu apunt de per què Líbia i no Birmània, continúa …. no he acabat encara.

                         —————

Estic treballant en un apunt, reflexions, del per què sí Líbia, i no Birmània, quan m’arriben les notícies del fort terratrèmol, 6.9 escala de Richter al nordest del país, prop de la frontera amb Tailàndia i Laos, l’anomenat ‘triangle d’or’, un dels centres mundial de tràfic de drogues i cultiu d’opi.

Mae Sai és la ciutat més propera a l’epicentre, ja dins territori tailandès. Les últimes notícies ens diuen que s’han comptabilitzat més de 70 morts, però sense especificar on.
Aquesta regió de l’estat de Shan és de difícil accés, no hi ha gaire població, molts comerciants, i en certa manera terreny ‘prohibit’ per els visitants i la Junta Militar censura qualsevol informació. Sabrem més coses quan aquests agoserats birmans passin la frontera il.legalment amb videos o fotografíes i històries reals de la gent que ha patit aquest terratrèmol i es publiquin als diaris editats fora de les fronteres.

S’ha sentit aquesta ‘terra trema’ fins i tot a Hà Nôi. Em preocupen els infants que viuen en camps de refugiats en aquesta part de la frontera, gràcies a petites ONG.

Els amics i coneguts només han patit l’ensurt, perque després del què ha passat al Japó, tota aquesta zona del sudest asiàtic pensen i creuen que els pot passar el mateix, però és clar la diferència de mitjans, llibertat, i poder d’una Junta Militar que tot ho domina, dificilment trobaríen l’ajut de la gent, ni de ningú.

Birmània/Myanmar tornarà a sortir, tímidament, als diaris del món. Sí, aquest país existeix, encara que sembli invisible.

Fotografia: Dones pescant. Amarapura, Mandalay. U Bein bridge.

Encara hi han 2,200 presoners polítics a les presons de Birmània.

La primavera de’n Josep – Dia internacional de la poesia

Publicat el 21 de març de 2011 per rginer

Dissabte la lluna plena va ser molt a prop de nosaltres i va anunciar-nos que la primavera ja és aquí, i avui és el dia dedicat a la poesia. Tot és un regal.
Aquest dia d’avui és molt especial i jo l’he batejat com El dia de la primavera de’n Josep.

Ai, quina ufana la lluna !
Amic, sortim en finestra
entre les dotze i la una!


Lluna, moneda de coure
a l’aire, duu-nos fortuna
entre les dotze i la una.
-Maria Mercè Marçal –
          ——–

Cruixits de novetats
a les branques,
murmuri de colors,
promesa de miracles
repetits.

S’acosta el gran part de la vida.
La meva sang desperta de l’hivern
i em mostra
el seu desig de roig
damunt l’ocàs
de les llimones

És possible tornar a nèixer
cada any,
com l’herba,
sota l’asfalt.

– Maria Victòria Secall –

Benvingudes i benvinguts a la força de la llum i a l’esclat dels colors (Maria Victòria Secall).

…i a una nova vida que tot just comença malgrat les pors, la foscor, la mediocritat, les mentides.

Gaudim de la primavera plegats, i de la poesia, al llarg de l’any. No ens tanquem dins una closca a esperar que algú pugui trucar a la porta.
Sortim, cerquem, estimem; la màgia de l’escriptura; la màgia de la natura; la màgia de la vida.

Fotografíes: Lluna plena des de la Platja de Sant Sebastià a la Barceloneta. (G.G.G.)
Dissabte, 19 de març 2011.


Recordar Apache – The Shadows -1960

Publicat el 19 de març de 2011 per rginer

Ha mort en Jet Harris, baixista, component del grup The Shadows. Va ser l’any 1960 quan van grabar la cançó ‘Apache’. Va ser una de les meves favorites durant mooolts anys!

El meu homenatge a aquest grup que ens va fer passar moltíssimes bones estones i un dels millos grups instrumentals de la història.

El video trobat a You Tube és una mostra :

Cooperació, 0,7%, cultura, educació ….. lluna plena

Publicat el 19 de març de 2011 per rginer

Ahir al capvespre circulant per la carretera direcció a la Vall de Tenes, apareix la lluna plena en tota la seva esplendor. Quina meravella ! Encara no s’ha amagat el sol, i les línies perfectes de Montserrat i Sant Llorenç de Munt composen un paisatge bell i armoniós.
Arribem a Ll.d.M. i entrem a la biblioteca Ca L’Oliveres. Una sorpresa, molt i molt agradable. De biblioteques arreu del país n’hi han ara moltes; és també el lloc de trobada per la cultura, conferències, estudi, i naturalment biblioteca. La cultura és fonamental per continuar el desenvolupament intelectual de la gent i per la seva formació.

A la sala d’actes encara hi és l’exposició, en motiu del Dia Internacional de la Dona, d’un homenatge a dones mestres, pedagogues, i que han fet un gran servei al nostre país … Pilar Benejam, Francesca Bonnemasion, Anna Rúbies, Rosa Sensat, Marta Mata, Maria Antònia Canals …. M’hi trobo bé  dins aquesta sala. 

Tres projectes, tots ells per els infants, per la cooperació al desenvolupament en països pobres, han estat escollits i guardonats; Perú, Índia, Birmània. Voluntariat, amor, solidaritat, feina, entusiasme, incomprensions, tenacitat, perseverància, sentiments.
Petites associacions però que treballen i molt. Properes, directes, sense embuts, transparents. Exposen els seus projectes, la feina ja feta i la que s’ha de fer encara.
I agraïment perque un ajuntament i una entitat encara avui creuen en aquest quasi utòpic 0,7% i el mantenen i el mantindràn; perque creuen més enllà d’una rotonda, d’un asfalt, d’un enllumenat, d’uns senyals de prohibició de velocitats, de repartir la comfortabilitat existent en projectes on els falta de tot.
Perque creuen que educació, formació, cultura, sanitat, alimentació  és el que la gent necessita per poder fer els seus propis projectes i no esperar a extendre la mà demanant subvencions, o una caritat mal entesa.

La trobada va acabar sentats en una taula d’un restaurant proper on vam gaudir d’un bon àpat, de xerrades plàcides, i parlant de nous projectes i idees …. i la lluna plena mirant per la finestra regalant-nos un somriure.

No cal dir que els pares de l’infant treballen de carboners, a la llera del riu Irrawaddy, a Mandalay. No hi ha escoles i si n’hi ha alguna és tan lluny del lloc de treball, que no arribaríen mai a temps ni a l’escola ni a la feina.

Publicat dins de Somriures | Deixa un comentari

Japó: Tsunami, terratrèmol, perill nuclear

Publicat el 15 de març de 2011 per rginer

Sí, el desastre s’esta produïnt, i la fusió és un fet i l’alarma nuclear ja s’ha posat en marxa. El vent tampoc ajuda i suposen que les partícules arribaràn a Tokyo.
Ara tothom a córrer i a canviar d’estratègia. Sempre hem pensat en el perill de les nuclears, però també sempre se’ns deia que Japó un país tan avançat en tots els aspectes, i situat en una zona de la terra on els terratrèmols sovintegen, era la ‘gran prova’ de la seguretat de les nuclears. Doncs, no. La mare natura pot més i cal respectar-la.

Desforestació a l’Amazonas, hidroelèctriques amb grans pantans al riu Mekong a la Xina, cercar petroli on sigui, construccions il.legals a la llera dels torrents i en muntanyes, construccions sense cap mena de seguretat en països on pateixen terratrèmols, carreteres, ciment, indústries, fum, contaminació, escalfament del planeta. Tot per viure en un benestar i amb molt de comfort i frivolitats. Tots no, és clar, els països pobres, però amb recursos naturals per obtenir aquest benestar, continúen passant gana, pateixen guerres, violències.

En l’últim documental ‘Dr Moisès Broggi ciènciaètica’ de TV3, el Doctor Broggi (103 anys) ens explica que la primera vegada que va veure la mar, als Banys de Sant Miquel a la Barceloneta, es va quedar enlluernat. En anar a dormir va somiar com unes dones recollíen l’aigua de la mar en grans poals fins deixar-la totalment seca, sense vida. Es va despertar i es va esverar. Aquesta visió sempre la té present, per lluitar contra el perill nuclear que envolta el planeta Terra.

Però … no val ser pessimiste i per això he decidit penjar aquesta flor d’albercoquer i l’ocell, fotografía magnífica feta per un fotògraf amateur japonès. Esperança de vida, sempre; rectificar, sí; conduïr les coses al seu lloc natural també; mantenir el benestar de la gent preservant el que la Terra ens dona; imprescindible.
Estimar i preservar la natura; per damunt de tot.

El poble japonès ho està passant malament, molt malament. Les imatges són aterradores. Després de l’any 1945, el perill nuclear, torna a aquest país. Ells, tan aficionats a la fotografía i als videos domèstics, ens ensenyen una i una altra vegada imatges, i més imatges. El so, els crits de desesperació de la gent, són colpidors.
Terratrèmol, tsunami, fusió nuclear i accident de les centrals. Un càstig massa gran.

Podrem treure’n lliçons i canviar les nostres actituds ??

Joaquim Ibarz – Periodista

Publicat el 13 de març de 2011 per rginer

Va morir ahir, al seu poble, a Saidí, Baix Cinca. Un petit museu era el seu projecte, ‘La Casa de Usted’. Així és com t’obren la porta a Mèxic.
Un periodista independent, que mai es va casar amb ningú i expulsat per diferents governants de països d’Amèrica del Sud i Central. Va ser corresponsal de La Vanguardia durant més de 26 anys, crec, a Amèrica Central i del Sud. Mèxic va ser la seva segona casa.

Premi de Periodisme Maria Moors Cabot atorgat per l’Universitat de Columbia, per contribuïr amb el seu treball al coneixement i entesa entre els països de l’hemisferi sud.

D’aquest diari sempre he llegit les cròniques del senyor Ibarz i poca cosa més … T’ensenyava, va ser un mestre, els seus articles eren la veritat, la realitat, periodisme en estat pur. 

Us deixo aquest link del seu article publicat en el seu diari, i que va saber reconèixer sempre la seva feina.

Quan ‘La Casa de Usted’ obri les portes a Saidí, serà tot un plaer entrar-hi.

Fotografia del senyor Ibarz després del terratrèmol d’Haití. 

http://www.lavanguardia.es/internacional/20110312/54125976263/mi-batalla-con-marcela.html 

La central nuclear de Fukushima: Perill

Publicat el 12 de març de 2011 per rginer

ACTUALITZACIÓ: Dissortadament, sembla que la por i els presagis feran més gran la tragèdia. La fuita radioactiva (meltdown/fusió …) ja és una realitat i més de 200.000 persones han estat ja forçades a marxar. La seguretat de les nuclears torna a estar, i ara sí, en dubte. No passa res ….. fins que passa. Plantejar-se un nou sistema de vida, de comfortabilitats, de benestar, de respecte, és ja una necessitat.

Evacuació de més de quaranta mil persones que viuen en un radi de 10 kms de la central nuclear. Fa tot just pocs minuts informen que s’ha sentit una explosió a la nuclear i hi ha set persones ferides. No poden controlar l’escalfament dels reactors, sembla. El perill de radiacions nuclears és cada vegada més gran.

Confiem en l’experiència, treball, i organització dels enginyers japonesos i de tota la gent perque no esdevingui ara també una tragèdia nuclear, després del terratrèmol i del tsunami.

Llegeixo; món financer, món especulatiu, món dels diners, que el preu del petroli baixarà, ja que Japó no podrà comprar combustible per culpa de la tragèdia i la demanda baixarà ! Quines contradiccions !

Fotografíes d’aquest matí amb gent dalt dels terrats, un miracle sense mena de dubtes; gent gran desolada i fugint com pot amb l’ajuda dels joves de la família. 
I molta por avui a Sendai i Fukushima de trobar cossos morts entre les runes i la devastació. 

Reflexió: Tragèdies com aquesta en països pobres (Birmània, Malaysia, Indonèsia, Tahití i d’altres de l’hemisferi sudamericà) les pèrdues humanes són colpidores, milers i milers. Pèrdues materials, poquetes, per a tot aquest món financer i ric. Però importants, molt importants per la gent que ha pogut salvar la seva vida. No els queda res, ni per menjar, ni per conrear.
Poden, això sí, tornar a construir la casa amb el que puguin trobar. Els ajuts van arribar molt a poc a poc, i encara avui un, dos o tres anys després, pateixen les conseqüències. No serà així en els països económicament forts, rics (Austràlia, Nova Zelanda, Japó). La reconstrucció será ràpida, però la mort de centenars i centenars de persones, això sí que no es pot controlar i la tristor i el condol ha de ser total envers els que han patit aquesta tragèdia.

Està molt clar que la mare natura està revolucionada, i cada vegada més. Continuarem maltractant el medi ambient ? Continuarem destruint la Terra ? 

Publicat dins de Natura | Deixa un comentari

Tsunami

Publicat el 11 de març de 2011 per rginer

Des de fa uns anys aquesta paraula, aquesta onada gegant produïda per un terratrèmol, ja és familiar i fa por, fa tremolar, i ens ensenya com som de petits davant la força de la natura. També ens ensenya una i una altra vegada que no podem lluitar contra la mare natura, que hem de respectar-la.

Ara és negra nit al Japó i no vull imaginar-me la visió que tindràn demà matí quan la llum del dia torni a mostrar-nos la tragèdia. L’helicòpter de la televisió pública japonesa ha enregistrat unes imatges en directe terribles, però crec que necessàries. Hem vist com és un tsunami, que molts altres països han patit i que només hem vist quan ja havia passat.

Japó és un país preparat. L’any 1923 va patir un terratrèmol molt fort que va causar més de 120.000 morts prop de Tokyo. Des de aleshores tot el que es construeix en aquest país es fa pensant en els terratrèmols i la gent participa en diferents simulacres durant tot l’any.

De moment sembla que s’ha confirmat la mort de més de 1000 persones i centenars de desapareguts, però encara és difícil conèixer amb exactitud les pèrdues de vides humanes.  Demà sabrem l’abast de la tragèdia.

Les imatges que hem vist han estat molt, molt colpidores i no eren d’una pel.lícula, eren reals, no era ficció. Un terratrèmol de 8,9 de l’escala Richter i un tsunami amb onades de més de 10 metres.

La fotografia en el moment en que el tsunami inunda l’aeroport de la ciutat de Sendai.

Publicat dins de Natura | Deixa un comentari

El roseret de Cura

Publicat el 10 de març de 2011 per rginer

Un diumenge lluminós vaig ser a dalt del Puig de Randa, a Mallorca. Era la meva primera vegada. Molta gent era a dalt del cim, vora l’hostatgeria, per passar el diumenge i menjar plegats mentre la mar Mediterrània i l’illa de Mallorca els guiava. Un cel blau i mig amagat entre uns núvols gruixuts, intensos, blancs com el cotó fluix. Un aire net.

El Pla de Mallorca el tenia a tocar, i la badia d’Alcúdia, i el cap Ferrutx, i Can Picafort, i Algaïda, i Muro i el Cap Formentor. Cabrera era davant meu. Passejant per dalt del Puig de Randa podia veure la mar, cap dubte que era en una illa. Només la Serra de Tramuntana m’impedia veure la mar del nord de l’illa. Un espectacle de com de bella és la natura i la nostra terra mediterrània.

Na V. i en J. em van anar explicant detall per detall, però em volíen sorprendre perque pogués llegir un poema bellíssim ‘El roseret de Cura’ de na Maria Antònia Salvà. Va ser un moment emocionant, la poesia sempre t’emociona, et fa treure tots els teus sentits, et fa veure la realitat, trobes conhort en llegir un poema.

El dinar esplèndid; porcella i frit. Després una passejada i tornar a contemplar el paisatge, les flors, respirar.

Em sento arrossegada en un altre món quan passejo o vaig en cotxe per aquests camins de l’interior de l’illa entre trossos, camps d’ametllers, oliveres, garrofers, entre uns bancals de pedra tan ben fets. 

El diumenge va tenir un final esplèndid, la posta de sol, al terme municipal de Llucmajor. Un raconet de l’illa silenciós, plàcid, per no dir res, per recordar en silenci, per viure aquests moments màgics que t’ofereix la vida.

Fotografia del monolit on es pot llegir el poema ‘El roseret de Cura’ .

Arxiu: Vista panoràmica del Pla de Mallorca, badia d’Alcúdia i el Cap de Formentor al fons. Posta de sol, costa mediterrània, terme municipal de Llucmajor, Mallorca.

AVUI : 8 DE MARÇ

Publicat el 8 de març de 2011 per rginer

Divisa

A l’atzar agraeixo tres dons: haver nascut dona, de classe baixa i nació oprimida.
I el tèrbol atzur de ser tres voltes rebel.

Maria Mercè Marçal (1952-1998)

La fotografia feta el mes de novembre de 2009 durant la meva visita a l’orfanat Duc Son a Hú’ê (Viêt Nam) on monges budistes, Thich Nu Minh Duc i la jove Thich Nu Lien My, ténen cura de més de 300 infants, molts d’ells amb malformacions a conseqüència dels danys col.laterals d’una guerra cruel que va acabar oficialment l’any 1975. El poble encara la pateix. Les dones van ser clau abans, durant i després de la guerra.
Són aquestes històries desconegudes que mai sortiran als diaris, ni a les portades, ni en les tertúlies; és el fer de cada dia, en silenci i molt d’amor.

El meu homenatge i record emocionat per aquestes dues dones, dues generacions, però amb la mateixa motivació i el mateix amor envers els infants.

  

Un nou assassinat d’una dona

Publicat el 7 de març de 2011 per rginer

Prop de Madrid; l’ex parella l’esperava a la cantonada, amagat, i a ganivetades ha deixat el seu cos ja mort a terra, en mig del carrer.

Una dona que volia ser lliure, de només cinquanta-dos anys.
El presumpte autor tenia ordre d’al.lunyament; sentència ferma per maltractaments, i sembla que la policia ja va decidir que no hi hauría perill.

No és la primera vegada que passa.
El presumpte autor no ha estat encara detingut. Se’l busca i no serà gens difícil trobar-lo.

El meu sincer condol, i tristor, moltíssima tristor. Unes flors petites, grogues, d’un jardí d’una casa on es respira llibertat, amor i pau.