Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Terratrèmol a Xile

Xile ha patit un fortíssim terratrèmol, 8.8 de l’escala Richter. Crec que és el més fort en la seva història. Més de set-centes persones han perdut la vida.
Més de dos milions de persones afectades. Carreteres i cases desaparegudes, barris malmesos, caos, mort, tristor, lluita, supervivència,  i el temible tsunami ja ha passat sense provocar més estralls, però els països que podíen estar afectats s’han mobilitzat per salvar vides.
En tot aquest entorn del nostre planeta terra saben i coneixen com la natura de sobte es mou en forma de tsunami, cicló, terratrèmol, sequera, aparicions de El Niño o La Niña, fets naturals que arriben de vegades a altres continents com Europa, per exemple.

Saber conviure amb la natura és essencial, conèixer molt bé el que un día pot passar, també. Penso en la gent que ha mort a Madeira, on unes construccions, tunels, autovíes han posat obstacles als torrents d’aigua després d’un episodi de pluges fortes. Penso en tants i tants ‘Riu Sec’ que tenim al nostre país i tots sabem que quan la pluja cau de valent les rieres s’omplen d’aigua, i volent arribar a la mar troben obstacles i més obstacles que l’home ha anat construïnt o deixant, sense pensar en la natura.

Xile no és Haití. En aquest país saben de terratrèmols, ciclons, factors com El Niño o La Niña, s’organitzen, després d’una forta sacsejada de la natura.

A Viêt Nam, també ho saben i les evacuacions són espectaculars, organitzades conjuntament entre el poble i el govern. Potser sí que veus cases al costat mateix dels rius o vora la mar, però aquestes són de bambú; desapareixen, i quan tot ha passat, construeixen una nova casa. Abans, però, han marxat a lloc segur. Ténen poques pertinences, les suficients per viure tranquil.lament. A Haití tampoc ténen moltes coses a casa, però l’urbanisme i la pobresa ha fet veritables estralls i molts morts, moltíssims.

He pensat en na Montserrat Abelló. Ella va viure l’exili a Xile molts anys i precisament en un Telenotícies va parlar na Roser Bru, amiga seva, explicant com havía viscut aquest terratrèmol. 

Escriu la poetessa : Creia que era fàcil i no ho és, les guerres mai no es guanyen.

No, no es pot guanyar a la natura; preveure, estudiar-la, conviure amb ella, estimar-la, però fer una guerra ……

28FSI – Exercir el dret a decidir: Independència

El camí ja es va posar en marxa i cal continuar. Demà un altre dia important perque el nostre poble pugui decidir … independència SI – independència NO.

Sí, s’ha de votar per dignitat i per aconseguir ser més feliços, però també per la independència i el dret del poble a decidir.
Des de la ciutat dels prodigis tot el meu suport i d’altra banda enveja perque encara no puc votar amb la papereta del  rotund.

—  Endavant les atxes !–

Un día navegant per la Badia de Ha Long

Viêt Nam. A day in Halong Bay from Roser Giner Bruñó on Vimeo.

Ací us deixo aquest video que he muntat a partir de les fotografíes que vaig fer. Va ser un dia de novembre, gris, fosc i molt fred. A bord del Nhan Thien navegar per aquesta badia va ser tot un guster; els mariners i jo. Em van preparar un bon dinar a bord i en un indret determinat, vaig pujar a la barca auxiliar per endinsar-me per les coves i arribar a racons meravellosos.

Se’m va escapar fer fotografíes als infants que sortíen de l’escola d’un poblet flotant; tots en la seva barca per anar a casa seva i dinar. Va ser una imatge preciosa veure’ls, tan petits i remant fins i tot amb els peus, que quan vaig voler fer la fotografia ja havíen arribat a casa.
El ví d’arròs i el te verd em van fer entrar en calor ….. i la jaqueta comprada en una botiga d’un poblet de camí a Ha Long, perque la roba de tardor i hivern era als armaris de casa, una mica lluny ….

Publicat dins de Ha Long | Deixa un comentari

Febrer i núvols blancs – Bagan-Màrius Torres

Aquest mes ja s’acaba i sembla que l’hivern ‘quasi, quasi’ també. La merla ara mateix està oferint el seu concert matinal de cada día. És a dalt d’un arbre del pati de veïns.
Els records m’arriben des de Birmània, el cel molt blau, els núvols molt blancs, i exactament a Bagan o Pagan com l’anomenen els britànics. Ja fa díes que Amazon em va enviar el llibre del ‘scholar’ Paul Strachan, escocès, editat l’any 1986, ”Pagan, art and architecture of old Burma’. Imprescindible per conèixer la història del país i d’aquest indret tan i tan peculiar i meravellós.

Na F. m’explica que és a punt pel canvi …. i ho repeteix una i una altra vegada … El canvi; és la seva manera d’anomenar la mort, canviar de vida i tot somrient em diu que ja és a punt i la recordarem per sempre més.

Ara llegeixo a en Màrius Torres i aquest poema, com tots els que va escriure, m’ha colpit, precisament avui, i m’agrada. La fotografía feta a Bagan, exactament a Nyaung O, una tarda de moltissima calor i un cel blau i els núvols blancs.
Ara és quan la vida es reforça !


FEBRER  – 1937 –

Els núvols són més blancs, el cel més pur.

Ara és temps de morir, que la vida es reforça.

El món, altra vegada despert davant l’atzur,

pressent càlidament que ha de tenir un futur
—- sempre el somni que precedeix la força!

Les branques d’ametller senten, sota l’escorça,
      
un moviment suau i obscur.

El trèvol ja verdeja a la ribera.

Ara és temps de morir, que la mort no és enlloc.

Tremola cada cosa de no saber què espera.

La neu assolellada llisca per la gelera.

Els torrents se’n nodreixen poc a poc.

Tot és tebi i frisós, com davançant el foc 
de la próxima primavera.

Daurats migdies dels minvants d’hivern !

Ara és temps de morir, que la vida comença.

Com un foc invisible, meravellós, intern

sota la terra nua batega el crit etern

de la larva, l’arrel i la semença.

Així els antics, en gerres de rústega faiença,

guardaven el vi de Falern.
                                          

25 anys sense Espriu

Teatre Lliure, Fabià Puigserver, Lluís Pasqual, Josep Ma Arrizabalaga i …. Salvador Espriu: ” Primera Història d’Esther”.
És el que recordo en aquest moment i es va editar amb motiu d’aquest muntatge, amb text de’n Salvador Espriu i il.lustracions de Carme Solé Vendrell  

”L’AUCA D’ESTER SENSE HAC”.


Un petit tast :


Aquest rei de Pèrsia i 

d’altres llunyanies

és gran tastador de vi

i de llepolies.

Escapçà quelque cosí,

oncles i adhuc ties.

Però no fa de botxí,

si no l’enrabies.

No governa amb violí

ni amb xeremies

i sovint arrenca a dir

aitals flastomies,

que deturen el garbí.

Dóna canongies,

si li lloes el magí.

El bon mot no trobes fí

o no l’enteníes ?

No em culpéssis pas a mí,

car la rima ho exigí,

vet-ho aquí.

Aquests dos, cosí i cosina,

uns quants anys abans de Crist,

porten a la barretina

heure el rei, que està tan trist.

Ara mengen pa i sardina,

però volen pollastret.

Per captar-lo, la fadrina

jugarà més fort que net.

La combina serà fina.

Ai, Assuer, pobre de tú!

Has de veure la padrina,

a glopades de tolú.

Si cobeges matrimoni

amb sapastre poderós,

pacta prest amb el dimoni,

que sovint és jove i ros.

 

Aromada de coloni,

es teu cirerol d’arboç

ferma tant, que ni es favoni

pugui fer que toqui el dos.

No surts pas de Sant Celoni,

ni dic res dificultós:

si no saps mot que consoni

compra’t gat, canari o gos. 

……
i continúa aquesta Auca.

Estrena: 21 de maig de 1982 – Girona.
Coproducció: Teatre Lliure amb el Centre Dramàtic de la Generalitat de Catalunya.

Baixants, excavacions i rases, clavegueró, arquetes i ..un gos fumador

Aquest racó de barri ha deixat de ser, temporalment, un redol plàcid, tranquil, enciser. La placeta ja no hi han bancs per seure, els arbres pateixen de valent, les formigoneres, els camions, els generadors omplen el poc espai que queda.
On era el ‘nostre bar Can Benet’ ara estàn construïnt a tota pressa un nou edifici; això sí, seguint les normatives, no més de dos pisos. La Santa ‘Fecsa’ es va adonar que no hi havia suficient cablejat per donar servei a tots els usuaris del barri, i no només han obert el carrer una vegada, han repetit, dues i fins a tres vegades i una casa vella de més de setanta anys fan obres de manteniment i rehabilitació. És en aquesta casa on viu una servidora, i ai, ai, en soc Presidenta de la Comunitat de Veïns. (Amic Blesa …. ¡¡ Socors !!

Per entrar a casa, hem de creuar un pont fins arribar a la porta de l’ascensor. Els baixants dels celoberts ja estàn acabats i fan goig. Manolo, el paleta, és ara al vestíbul i planta baixa foradant el terra per arribar al clavegueró; cal trobar les humitats; i sí la terra és humida. S’ha trobat la deficiència, però en foradar, sorprenentment ha arribat a una fondària fora de ‘pressupost’. En Manolo s’ha posat la gorra el més amunt possible perque el poguem veure, ja que quan treballa està absolutament colgat !
En Manolo és un paleta de tota la vida; va arribar al nostre país quan només tenia 17 anys i ara ja en té 64, sempre treballant per la mateixa empresa. És gat vell i amb molta experiència; amable i atent amb els veïns; net i polit; malparlat i cridaner. Ens hem trobat que aquest clavegueró no tot està deficient i podrem  estalviar-nos de canviar-ne un bon troç. L’escomesa d’aigua sí que està deficient. L’arquitecte, el ‘jefe’ així ens ho ha confirmat. Llàstima no haver trobat ni cap tresor, ni cap capsa de sorpreses, ni monedes, ni llibres prohibits.

En Manolo sempre fuma cigars, especialment una ‘Faria’ que encara s’en troben als estancs. Té el cigar la major part del dia apagat.

Una servidora baixa per les escales, es troba amb el pont de fusta per creuar el forat, i el meu gos, Monty, es col.loca al costat de’n Manolo tot movent la cua. Comentem com va tot, es treu el cigar de la boca i el gos tot d’una li enxampa la ‘Faria’ de la mà, llepa el cigar i el mastega ! No transcriuré ara aquí les paraules malsonants de’n Manolo ….
Ara ja sabem que el gos és fumador …. així que hem d’anar en compte i no val a badar; el cigar pot canviar d’amo … coi de gos ! 

En un informe técnic del Consorci d’Habitatge de Barcelona, es pot llegir :
” Apartat Celoberts – Pintura – No s’admet el color blanc per a la pintura dels paraments verticals. Serà del color RAL F6.07.77 o similar”-
Quines collonades …. Celoberts interiors foscos i no es pot pintar de color blanc per donar més llum !!

La comunitat ja està sota mínims i despeses extraordinàries n’hi han d’haver-hi ben poques, millor dit, ZERO. I per acabar-ho d’adobar, aquesta casa vella, està afectada per via, és a dir, hem de fer el manteniment ben fet i continuat, si no volem ser desnonats per edifici ruïnós. La gent gran del barri coneixen la casa com ‘la presó’.
Les finestres de la façana de carrer hi han reixes, no pas balcons.
Es va construir durant els anys de la República, i segons l’arquitecte, la casa està molt ben assentada, tenint en compte la manera de construir en aquells temps. Buuuff!

En mig de tot aquest terrabastall, pujo al terrat i l’hort de Ciutat d’un veí és com un suspir entre el ciment i la pols.

El Monty està nerviós; avui és diumenge i els caps de setmana no hi ha cigar; pateix la síndrome d’abstinència  ?

Cerimònia Phaung Daw U Festival – Llac Inle/Inlay – Ritual, joia, fe – Part I

Em vaig assebentar el dia de la meva arribada a Birmània, de la coincidència durant la meva estada al llac Inle/Inlay amb la cerimònia del Phaung Daw U Kyaung. Una gran sort i alegria a la vegada ! Havia vist tantíssimes fotografíes d’aquest festival, i ara el podria veure en directe. 
Aquesta cerimònia molt espiritual i religiosa, budista, es celebra entre els mesos de setembre i octubre i té una durada de 20 díes. Enllaça amb una altra cerimònia important, el Thadingyut, i els Inthas i els Shan, estrenen nous vestits i celebren amb molt de fervor el final del Waso o Quaresma Budista.
El 90% del poble a Birmània són budistes, profundament religiosos i creients , i no és estrany que les famílies, malgrat els seus ingressos tan minsos, guardin el poquet que els queda per poder celebrar les cerimònies amb tota la família.
Aquests mesos de setembre i octubre fa fresqueta, i així ho vaig poder constatar. A trenc d’alba, el jersei no feia gens de nosa, ni el barret i fins i tot vaig passar una mica de fred ! Durant els mesos de gener i febrer el fred és encara més rigorós, sense arribar a les temperatures hivernals del nostre país, és clar. 
Es celebra un mercat setmanal en el mateix llac, anomenat Ywama. És el més gran i on pots trobar-hi de tot; un mercat flotant, que jo no vaig veure. No era el dia. En aquesta zona fan mercats rotatius, i a mí em va tocar el de Kalaw. Però a Nyaung Shwe n’hi ha un d’esplèndid, i és on vaig comprar la bossa feta a mà que tothom porta, còmoda, ampla i de bon portar. Els colors, brillants. Coneixes a quina ètnia pertany la persona, segons els colors del teixit de la bossa.
Però expliquem una mica què és el Phaung Daw U Festival …..

És l’aconteixement popular i religiós més gran i important del Shan State. La pagoda Phaung Daw U Kyaung és un lloc sagrat i de devoció dels budistes. El festival comença el primer dia de la lluna en quart creixent i culmina el tercer dia després de la lluna plena i de la quaresma budista.
Dins la pagoda hi ha cinc Budas , tres son imatges de Buda i dues d’Arahats, els deixebles més importants. Ara bé, si no ho saps, és impossible veure les imatges, perque totes cinc estàn cobertes per petits papers d’or que els homes van enganxant com a ofrena i avui, ni veus la cara, ni els ulls, ni les mans, només una peça desigual i amorfa.
Diuen que les cinc figures van ser instal.lades en aquesta pagoda per el Rei Alaqungsithu (112-67). És tant el gruix dels papers i fulles d’or, que més d’una vegada hi ha creients que se les emporten, i les pengen en la seva bicicleta o barca per rebre la seva protecció.

Durant els 20 díes una barca espectacular per aquesta cerimònia transporta les imatges a cadascuna de les pagodes de tots els pobles del llac. Una altra barca auxiliar les fa arribar per els petits canals i els horts flotants fins el temple. És una peregrinació multitudinària per el llac. Quan arribes al lloc on han deixat les imatges, es ben  difícil trobar ‘aparcament’ per la teva barca. Baixes, camines al costat de la gent, abans d’entrar al temple, un gran passadís cobert, on pots trobar menges, figuretes, bosses, fulls de paper coberts d’or, famílies senceres i no us podeu imaginar la gent que hi ha dins el temple ! Davant les imatges ofrenes de tota mena. Sabates fora des del començament del camí fins al temple.

Ara bé, el més bonic és ser dins la teva barca i esperar el pas de les barques cerimonials i el seu seguici, sobretot les que els nois remers van obrint pas; música, fervor, fe. Centenars de barques plenes de gent, esperen aquest moment, famílies senceres, no hi falta ningú, arribats de lluny. Hi ha veritables problemes per aconseguir-ne una i seguir la processó.  Aquell matí feia fresqueta; el cel però era clar i els núvols blancs com un floc de neu nova, encara que més tard el cel es va ennuvolar.

En veure a la llunyania l’arribada de la barca cerimonial i els remers, em vaig quedar dreta, intentant mantenir l’equilibri, fer fotografíes … però, senzillament vaig deixar la càmera per compartir amb la gent aquell moment. Penso ….  de vegades les càmeres estorben. Algunes fotografíes d’aquest aconteixement. Estic contenta. M’he fet un arxiu ‘especial’ del Phaung Daw U Festival. Paga la pena.

Avui fa 14 anys i 118 díes que Daw Aung San Suu Kyi està empresonada.

Dues dones assassinades – avui.

Avui un dia amb un cel clar, brillant, blau, però ja no se’l pot veure; han arribat novament els núvols, de color gris, negres, i sembla que tornarà la pluja.  I avui dues dones han estat assassinades per els presumptes companys, a ganivetades o a cops. Ja no ho sé. Han estat arrestats per la policia. Aquesta violència absurda, sense cap sentit, cruel, i que hem de continuar denunciant.

El meu sincer condol, novament tristor i esperances de que un dia s’acabi, encara que sembli una utopia.

Dues flors fangipannis, el símbol d’un pais del sudest asiàtic, caigudes de l’arbre, però encara vives. 

Birmània: Viure

És difícil, complicat, trist, dur viure a Birmània. Llegint cada matí els RSS les noticies son cada vegada més i més preocupants.  La ICBL (International Campaign to Ban Landmines) ha denunciat la seva por per la repatriació al seu país, Birmània,  de més de 3.000 refugiats Karen que malviuen a Mae Sot (Tailàndia) per part de les autoritats tailandeses. El camí de retorn al seu país es ple de mines. Aquests artefactes vergonyants, invisibles i amb un poder destructiu inequívoc. Molts països occidentals en fabriquen i els exporten, els mateixos que fan més i més declaracions en favor de la llibertat d’aquest país, Birmània, denuncíen com els drets humans no existeixen per la Junta Militar, fan boicots econòmics …. però la fabricació de mines continúa.
Aquestes 3.000 persones son encara al camp de refugiats a Tailàndia, i ahir dia 15 de febrer havíen de ser repatriats. De moment, esperen.

Tres famílies van ser expatriades no fa ni dues setmanes a tornar al seu poble, al sud de l’estat Karen, però van tornar  a Tailàndia; senzillament teníen por de trepitjar una mina.

De 1999 a 2008, ‘The Land Mine Monitor’ ha confirmat a Birmània  175 persones mortes i ferides de gravetat (amputacions) a més de 2,002 persones. Són dades d’aquesta organització que no sempre té total llibertat per investigar.
Les fotografíes que vaig fer durant la meva estada a Mae Sot en son una prova.

I els informatius donen la notícia de la posada en llibertat del no. 2 del partit NLD liderat per Daw Aung San Suu Kyi com un gest de bona voluntat de la Junta Militar.
Ni el mateix Tin Oo s’ho creu. És com una ‘petita’ reconciliació  de la Junta amb tots els grups i governs i associacions i estaments del mon i …. tots aplaudeixen el gest 
( ¿?).
Win Maw, de 47 anys, un cantant de rock, activista polític i que és a la presó de Sandway a l’Arakan, ha guanyat un premi internacional, el Kenji Nagai Memorial, atorgat a Bangkok. L’any 2006, va anar a Mae Sot a veure el seu germà Win Zaw que va fugir de Birmània l’any 2004. Havíen estat un dels grups de rock més convincents i populars del país. Després d’aquest encontre, Win Maw va enviar diverses fotografíes, videos, DVD, músiques, enregistraments de cançons a diferents publicacions fora del país. Va ser arrestat per aquestes activitats l’any 2008. Condemnat novament, ara a 17 anys de presó.

Aquest premi ha estat instaurat per el govern japonès, un any després de la mort del fotògraf Kenji Nagai per part dels soldats de la Junta quan era a la manifestació dels monjos, setembre de 2007, treballant per informar al mon.

Però en Win Maw ja va ser a la presó durant un llarg període per les seves activitats ‘anti-governamentals’ i el seu suport incondicional a Daw Aung San Suu Kyi.
La seva dona i els seus quatre fills esperen veure’l algun dia lliure en un país lliure on la gent pugui viure sense por.

El senyor Joseph Stiglitz, Premi Nobel d’Economia, adverteix que ara és el moment perque aquest país, Birmània, torni a ser el primer exportador d’arròs del món. Sería un gravíssim error no restablir la economía del país, on el 75% de la població viu de l’agricultura (57 milions d’habitants) i és sense cap mena de dubte, la part més important on viuen en la més gran de les pobreses, en un país on no els manca ni aigua, ni terra fèrtil,  ni recursos naturals.
Encara avui, quasi tres anys després de la tragèdia del cicló Nargis que es va endur totes les plantacions d’arròs i va matar milers i milers de persones, i va fer desaparèixer tot el bestiar, els seus efectes son vius i l’impacte econòmic gravíssim, en potencial humà sobretot, en un país on un règim absolutament opressiu i fascista, posa constantment pals a les rodes per el seu desenvolupament davant la mirada crítica (??) de la resta del mon, si és que ho saben i se’ls informa.

Els meus apunts de viatge per aquest sorprenent i meravellós país seguiran apareixent en aquest bloc, amb totes les meves emocions i admiració, però amb la tristor dins la meva ànima, perque veus, perceps, el què passa a Birmània. 
El silenci de la gent n’és una mostra.

Les fotografíes: Un infant sortosament viu. Un camp il.legal de refugiats a l’altra banda de la frontera, a la llera d’un riu ara sec, però que a l’arribada de les pluges hauran de fugir ràpidament. El departament d’ortopèdia de la clínica té feina; el 99% son persones esperant refer la seva vida amb una nova cama o un nou braç. Una mare cuidant el seu fill; per què ? Aquesta segurament és la pregunta que es fa.

Avui fa 14 anys i 115 díes que Daw Aung San Suu Kyi està ermpresonada.

Una dona assassinada — i continúa la violència

Es va trobar el cos d’una dona morta, esquarterada, en llocs diferents de l’autopista AP-7.
El presumpte assassí, el seu ex home, ha confessat el seu crim davant els mossos.
Hi havia un cert respir, però aquesta violència absurda i cruel no sembla tenir un final, i tampoc ens hem d’aturar en denunciar-ho, una i una altra vegada. 

El meu sincer condol i tristor, moltíssima tristor, per aquests fets on no hi puc veure cap explicació.

La flor de la branca de presseguer de casa en aquest petit apunt de denúncia.

Tê’t Nguyên Dán – Nou Any Lunar: A trenc d’alba

Arran de rebre un email d’una amiga des de Hà Nôi, na Nguyen Thi Yen Vu, he tornat a llegir i a veure instantànies d’aquesta celebració tan i tan important per el poble vietnamita.
Na Vu escriu : — Estic preparant el Tet per la meva nova família. Ahir vaig comprar un arbre, un presseguer florit molt bonic i moltes flors. Demà aniré de compres amb el meu home,  per decorar la casa (vaig anar al seu casament mentre era a Hà Nôi el novembre passat !). Flors de diferents colors, branques de presseguer i d’albercoquer, un arbre Kumquat. Tot està submergit en flors, fa calor, ja que la temperatura a Hà Nôi és molt alta, 32º, una calor mai experimentada en els últims anys ! La nora i nova membre de la família que soc jo,  ha de cuinar el Tet. T’agrada el bahn chung ? L’has tastat ? La meva mare és ara al poble (província de Bacninh) per preparar el Bahn Chung que no pot faltar en cap de les llars i l’ajuda la meva àvia. Una pena que jo no he pogut anar-hi. Els ingredients són des de les fulles verdes del plataner, fins l’arròs glutinós i carn de porc, i mongeta verda i pebre, tot embolicat amb les fulles i al forn. Deliciós. Saps, Tet és el moment en que tota la família, els que hi són i els que ja no hi són, es reuneixen durant els tres díes. Tothom esperem aquesta festa amb delit’. —
Fent un clic per obrir un correu, apareix aquest text en pantalla. Emociona. Vas conèixer personalment a Vu, el seu home i la família el dia del seu casament; impensable si faig una ullada al passat de poder acompanyar a persones que has conegut amb un senzill clic, en un dia important de les seves vides, i d’un mon virtual travesses la frontera al mon real, tan i tan al.lunyat del teu país.
M’agrada que m’expliqui aquest treginar del Tê’t. Els clics poden ser silenciosos i de vegades ho són, durant una temporada, i està bé. És com esperar la carta que mai arriba o arriba molt tard perque el correu no funciona bé o el remitent viu molt, molt lluny. Fent un clic al meu cervell, quan sóc fora de viatge, recupero aquesta petita emoció de comprar una postal, escriure, anar a correus, posar-hi el segell i cercar la bústia. De vegades arriben a destí, d’altres no.
L’amic blocaire que compra el ‘cafè en gra’ ahir ens va regalar un apunt magnífic i m’ha fet pensar. El clic  es un copyright que m’he permès transcriure’l en aquest breu apunt.

Avui lluna nova, Nou Any Lunar, Tê’t Nguyên Dán ….. vol dir senzillament, a trenc d’alba …. comença un Any Nou, tenim un any més, nou, diferent, i la vida continúa i mai es perd l’esperança de viure-la en plenitud.

Una instantània de Hà Nôi, molt comuna en qualsevol dels carrers, sobretot del Barri Vell on ara mateix m’agradaria ser-hi.

Publicat dins de Hà Nôi | Deixa un comentari

Llac Inle/Inlay : Més que sorprenent … meravellós

Publicat el 8 de febrer de 2010 per rginer
L’any passat vaig escriure un apunt (bastant acurat) explicant com m’agradaria visitar i navegar per aquest llac tan i tan sorprenent – ACÍ –. Ja ho he fet. De vegades quan esperes amb delit viatjar a un indret perque t’han explicat les meravelles i bones experiències, o has vist fotografíes, et pot decebre; no és el cas amb el llac Inle o Inlay (novament els noms a Birmània canvíen segons qui els diu ).

Quasi una quarta part de Birmània/Myanmar està ocupada per l’estat Shan. Abans de 1989 aquest estat estava dividit en diferents administracions locals anomenades ‘Shan States’. És la regió més muntanyosa del país. Té una frontera natural molt important com és el riu Thanlwin o Salween. A l’est d’aquest riu està el Shan Plateau, més de 1.000 metres d’altitud on vaig fer el trekking per arribar al llac Inle/Inlay, a l’est ens trobem amb diferents carenes de muntanyes i les fronteres internacionals amb la Xina, Laos i Tailàndia, el famós ‘Triangle d’Or’ epicentre mundial del tràfic de drogues. Més de la meitat de la població és de l’ètnia Shan. Al llarg de la seva història aquest poble va tenir uns privilegis i unes lleis que ara en aquest apunt no explicaré en detall. La història de Birmània/Myanmar m’ha sorprès tant i tant, que crec passarà molt de temps fins que no en sigui conscient i tingui els suficients coneixements per poder comprendre millor el què passa a Birmània ……

Però, comencem explicant dades pràctiques per a qualsevol viatger.

Habitualment, els viatgers i turistes occidentals arriben a l’aeroport de Heho, o en tren a Shwengyaung, i continúen fins arribar a Nyaung Shwe (‘Plataner daurat’ – En el meu apunt de l’any passat vaig escriure errònicament ‘figuera daurada’ -). Una petita població, molt, molt agradable a la part nord del llac. Es poden trobar al.lotjaments molt barats.

Però jo vaig arribar al llac Inle/Inlay després d’un trekking de dos díes venint de Kalaw amb arribada a Indein (sud del llac). Recomano aquest trajecte amb entusiasme. Hi han pocs indrets en aquest país on pots caminar sense perills, és a dir, mines, exèrcit, guerrilla, jungles, indrets estratègics i per tant prohibits per part de la Junta Militar. Cal, doncs, aprofitar aquests petits ‘tresors’ per poder caminar i respirar i contemplar la bellesa d’aquest país extraordinari.
L’al.lotjament a l’Hotel Shwe Inn Tha és un altre encert. Una nit, no en calen més. Després del trekking poder gaudir d’un petit bungalow flotant amb totes les condicions ‘occidentals’ és un veritable plaer, encara que al capvespre sempre pots trobar-te sense electricitat.
Aquest hotel és molt proper a Indein, així que el trajecte en barca va ser curt i ràpid.
Temps suficient per descansar, prendre un bany, un massatge, si cal, i sopar tranquil.lament.

L’endemà va ser un dia intens. Vaig coincidir amb el Festival de Phaung Daw U, crec que és el més bonic de tot el país, i la sortida de l’hotel va ser matinera, matinera. Després les visites amb barca per diferents poblets del llac … Nyaung Win, Thaile U, Ingyngon, Zayatkyi i Nga Phe Kyaung. El dinar va ser extraordinari ja que vaig tastar el peix del llac fet a la ‘manera Inle’; deliciós.

El llac Inle/Inlay té 22 km de llarg, 11 km d’amplada, a 1.328 d’altitud i 5 a 7 metres de profunditat. Hi han 17 poblets, tots sobre les aigües tranquil.les del llac. Les cases majoritàriament construïdes utilitzant el bambú. Hi ha una població de 126.000 persones, ètnies diverses, encara que la predominant és la Intha, però també ens trobem amb els Shan, Taungthu, Pa-O, Danu, Kayah, Danaw i Birmans. 70.000 persones viuen a la vora del llac. La pesca és un dels recursos més importants de la gent juntament amb l’agricultura.

Els habitants del llac són molt, molt treballadors i en aquest indret pots veure encara veritables artesans de la seda, de les pedres precioses i minerals, tabac, forja, paper, parasols. Poc trobaràs productes ‘made in China’ en aquest país !  Tot és purament manufacturat amb les mans de la gent. En una forja vaig comprar un ganivet de cuina. Treballen com en els vells temps i tens la possibilitat de poder comprar objectes de tota mena per ús domèstic, no com a ‘souvenirs’.
El traginar de les barques a motor trenquen fàcilment el silenci, i per això vaig voler navegar en una canoa, remant, i navegar per els milers d’horts flotants que hi han en aquest llac. Albergínies, tomàquets, mongeta tendra, carbassons, pebrots, chilis, cogombres … és un festival d’horts, tan ben posats sobre l’aigua.

El llac està rodejat de muntanyes i fàcilment apareixen de sobte  els núvols i en uns minuts pot ploure. 
Viatjar per Birmània és haver de suportar molta calor, i és per això que recomano de començar per Bagan, Mandalay i Rangoon, i acabar a Inle/Inlay, on ens podem eixerivir de la calor i passar uns díes disfrutant d’unes temperatures fresquetes abans de tornar a casa.

Per cert, a Nyaung Shwe, no us perdeu d’anar a sopar o dinar al restaurant ‘Golden Kite’. Fàcil de trobar. Després de molts díes de cuina birmana, poder menjar un pa amb oli, sal i all, és una delícia, i a més les pizzes i la pasta, de les millors que he provat mai ! Les verdures són ben fresques, acabades de collir. Un dia va aparèixer un italià; s’hi va quedar, va obrir un petit restaurant i va marxar, però un dels treballadors va aprendre com fer la pasta, el pa i el.laborar unes pizzes absolutament delicioses.
Tot un privilegi i a més a més, un bon lloc per fer contactes i molt barat. Entre 1.50 a 2.00 Euros per persona (entrant, segon, fruita i beguda).

Viatjar i desplaçar-se per el llac Inle/Inlay vol dir navegar, llogar una barca, i …. no anar amb presses. Fins i tot pots comprar una canoa feta de teca per un preu ben barat i amb la força dels braços pots anar remant i desplaçar-te d’un poblet a un altre, o parar en alguna de les cases a beure una cervesa o ví d’arròs, o un te o trobar petits restaurants en mig dels canals o senzillament jeure dins la canoa en un racó on n’ho passin les barques a motor i seguir els moviments de l’aigua. És una asignatura pendent … no ho vaig poder fer.
La coincidència durant la meva estada amb el Festival Phaung Daw U va ser tot un regal. 
Les fotografíes en son una petita mostra.

Avui fa 14 anys i 107 díes que Daw Aung San Suu Kyi està empresonada.

Continuarà ….

Capolls de presseguer – Tê’t Nou Any Lunar

Publicat el 6 de febrer de 2010 per rginer

Els díes 13, 14 i 15 de febrer 2010, celebren a Viêt Nam el seu any nou. Enguany és l’any del TIGRE. Son ràpids per provocar la por, però també tenen moltes indecisions.
Son flexibles, molt, i saben acomodar-se a qualsevol situació que els sorprengui. És el rei de la jungla, de vida nocturna i la seva imatge ens evoca foscor i mal temps. Durant el període de 3 a les 5 de la matinada és quan tornen al seu cau després de la cerca de menjar. 

Ja he enviat la felicitació i els meus desitjos a tots els amics vietnamites. He trobat una fotografia molt bonica de la flor d’un presseguer. En el meus apunts d’altres anys, – ACI –, ja he explicat, com tothom a casa, tenen les branques del presseguer –  HOA DAO – (nord del país) i de l’albercoquer -MAI DAO – (sud del país). Tothom té un arbre o branques amb la majoria de capolls encara sense obrir.

Però avui estic contenta, perque en una floristeria a Gavà he trobat branques de presseguer bord, i immediatament n’he comprat. Les tinc al menjador de casa; amb aigua, i cal tallar sovint una mica la tija, per mantenir la humitat, perque la flor aparegui fins que tota la branca es converteixi en un veritable jardí.

De fet, després de dos díes, molts capolls ja han florit i ja he fet algunes fotografíes.
Crec que és bonic aquest costum; veus com neixen les flors al llarg de tota la setmana i fins començar el Nou Any,  el mateix dia de la lluna nova. És la porta d’entrada a un nou any i a una nova vida.

CH’UC MÙ’NG NÀM MÒI KY DÂN 
Feliç Any del Tigre per a tots els blocaires d’aquesta casa.

Mozart-Bergman-Màrius Torres-febrer-la Candelera

Publicat el 1 de febrer de 2010 per rginer

Febrer és un mes malenconiós, o així em sembla. L’avantatge és que és el més curt de l’any. Demà dia 2, treuré el pessebre. És el que he vist fer tota la vida a casa … desar el pessebre el día de la Candelera, fins el proper Nadal (dia 13 de desembre-Santa Llúcia). Si la Candelera plora l’hivern és fora, si la Candelera riu l’hivern és viu. També ho he escoltat de sempre a casa. De fet, febrer és un mes de molt hivern, molt fred. Encara recordo un any,  jo era petita, i la temperatura va arribar fins a -5º … i les canonades es van trencar, i no vam poder tenir aigua durant molts de díes.

En aquesta meva nova vida ‘asiàtica’, és el mes del nou any. El proper dia 13 de febrer, celebraran la gran festa del Têt a Viêt Nam durant tres díes i la gent ja va comprant les branques en flor dels albercoquers i els presseguers per guarnir les cases. Aquest és l’any del ‘Tigre’ …. indecisos, flexibles, s’acomoden a qualsevol situació, rei de la jungla.
Aquest matí tampoc ha vingut la merla. Va aparèixer fa unes dues setmanes, però el fred sembla que l’ha fet tornar a cercar un bon aixopluc. Les mimoses comencen tot just ara a florir, una mica més tard que de costum.

Escolto novament ‘La flauta Màgica’ en un video de You Tube de la pel.lícula de Bergman. Una meravella. A més canten en suec; no us sona millor que l’alemany ?
I també llegeixo a en Màrius Torres ….

Mozart

Enduts d’un ritme fàcil i profund,
també els nostres compassos voldríen, un a un,
volar i somriure.
També la nostra llei és una gràcia ardent,
ala d’un ordre en moviment,
ràpida, lliure ….
Potser la nostra vida sigui un mal instrument,
però és música, viure !

1941

(… llegiu més .. el video és tot just al text  )