Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Empreses i responsabilitat europea: el cas de les fàbriques de paper en la frontera argentino-uruguaia

Davant del conflicte entre Argentina i Uruguai en relació a la construcció de diverses fàbriques de cel·lulosa de paper ubicades en la llera del riu Uruguai, les quals plantegen importants dubtes des de la perspectiva de les conseqüències socials i ambientals que poden comportar, i tenint en compte que les empreses implicades són de seu europea (ENCE -Espanya- i Botnia -Finlàndia-), he presentat la següent pregunta a la Comissió:

En 2002 l’entreprise espagnole ENCE  et la Finlandaise Botnia, fabricants de pate de cellulose, ont commencé a construire des installations sur les eaux internationales du Lac Uruguay. Le Lac Uruguay  est situé à la frontière entre l´Uruguay et l´Argentine  4 et 12 km chacun, au dessus du lac se trouvé la ville d’Uruguay Fray Bentos (23.000 hab.) et la ville argentine Gualeguaychú (90.000 hab.). (segueix…)

La construction des plantes de cellulose a provoqué, un conflit social et diplomatique,  ce conflit  a crée un impact social et économique aux habitants du Fray Bentos et Gualeguaychú.    

Dans l’intention de résoudre  le problème, les deux pays  sont allés face la Corporation Financière International de la Banque Mondial, le Système de Controverses du Mercosur, le Tribunal  de l ‘Haye  et la Court Américaine  des Droits de l’Homme. Mais aucune de ces institutions n´a réussi a mettre fin a ce conflit.

Considérant, les Accords Bilatéraux de Troisième Génération sur la préservation  de l’environnement  et les droits de l’homme, signé entre l’UE- Argentin, et l’UE-Uruguay :

  Quelles sont les mesures que la Commission a pris, où pense prendre pour affronter ce conflit?

 – La Commission a-t-elle envisagé de réaliser une étude d’impact socio- environnemental en relation a l’activité de ces entreprises?

– La Commission a-t-elle prévu d´inclure dans l’accord d´association avec le Mercosur un chapitre concernant le respect des normes environnementales?

– Existe-t-il des mécanismes de contrôle et de vigilance sur l’utilisation de technologies ECF avec dioxyde de carbone, a utiliser  par les entreprises en Uruguay?

Foto: les papereres del riu Uruguai. Font: BBC

 

 

 

 

 

 

 



  1. Raül,

    Em sona que, en aquest tema, Uruguai i Argentina havien demanat al nostre benvolgut Cap d’Estat la seva reial mediació. Si és així em semblaria bastant fort, perquè, d’una banda, l’home no té ni capacitats ni competències per resoldre un tema tan greu i d’altra banda, vist el seu comportament com a  caçador furtiu d’óssos domesticats, no crec que, en aquesta polèmica,  mostri una sensibilitat especial cap a la qüestió mediambiental, precisament.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de RSC: Responsabilitat Social de les Empreses per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent