Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

La Mediterrània, un sistema vulnerable, a debat, a l’Ecotendències del Cosmocaixa (el proper 20 de febrer)

El proper dijous, 20 de febrer, participo en una nova Jornada d’Ecotendències del Cosmocaixa, al costat de Joaquim Elcacho i Joandomènec Ros. Parlarem de l’estat de la Mediterrània, dels perills que l’assetgen i dels reptes que tenim totes i tots plegats per protegir-la.

Adjunto la informació videogràfica que en fa l’organització de la Jornada.

[VÍDEO INFOGRAFIA] Dades i reptes per al futur del mediterrani

A Ecotendències CosmoCaixa reflexionem sobre l’actualitat i els reptes de futur de la Mediterrània, en la vuitena edició del cicle, que es desenvolupa regularment a CosmoCaixa Barcelona des del 2010. Ja teniu disponible el vídeo temàtic que resumeix algunes de les informacions bàsiques a partir de les quals s’articularà el debat que vol propiciar Ecotendències, en aquesta ocasió amb el títol: La Mediterrània: un sistema vulnerable.

Entre aquestes informacions destaquen les següents dades, totes contingudes en l’audiovisual:

– A la Mediterrània hi trobem el 7% de totes les espècies marines del planeta. El 28% de les espèces hi són endémiques. Hi trobem 111 espècies que no hi ha en cap altre indret del món.

– És un mar de salinitat elevada i d’aigua càlida (mai per sota 11 graus). A la costa, hi trobem alzinars, màquies, garrigues…

– Es caracteritza per una riba habitada, productiva, comercial…i greument amenaçada. Intensa industrialització a la part nord i d’agricultura intensiva a la part surt.

– És visitada anualment pel 21% de turistes a nivell mundial, 211 milions, la meitat en vaixell. 

– És un mar contaminat: 129.000 tones de petroli i 60.000 de mercuri, entre d’altres components… La travessen 200 petroliers al dia i hi ha hagut 123 vessaments entre 1981 i 2000.  

– Compta amb espècies marines molt amenaçades, com el vell marí, la més amenaçada del món.

– La sobrepesca és un altre dels reptes: avui té el 95% dels estocs pesquers sobreexplotats. La tonyina n’és un exemple, la població adulta ha disminuït un 80%. La posidònia, planta ecològica d’un gran valor, està desapareixent també.

– S’ha edificat en el 40% costa. 



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Mars i oceans (pesca, tonyina, controls, Estratègia marina,...) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent