Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

La democràcia europea se la juga, també, en el camp dels transgènics

Els governs europeus van votar ahir, en el marc del Consell d’Afers Generals, la proposta de la Comissió Europea d’autoritzar el cultiu d’una varietat de blat transgènic a la UE per primera vegada en 15 anys. Es tracta del TC 1507, de l’empresa Pioneer-Dupont. Fins a 19 estats membres s’han pronunciat en contra d’aquesta autorització, i només 5 l’hi han donat suport (Regne Unit, Espanya i Suècia, Finlàndia i Estònia). Els altres quatre es van abstenir (Alemanya, Bèlgica, Portugal i Rep. Txeca). El Grup dels Verds al PE hem demanat a la Comissió que tingui en compte aquesta opinió majoritàriament contrària i que retiri l’autorització.

En aquest video explico (expliquem, jo només hi poso la veu), per què estem en contra de la política de fomentar els Organismes Genèticament Modificats.

Tal i com recordava en José Bové, vicepresident de la Comissió d’Agricultura del Parlament Europeu i Candidat del Partit Verd Europeu a la presidència de la Comissió Europea : “El Parlement Europeu, la majoria dels Estats membres i un 80% de la ciutadania no volen OGM a la UE, i rebutgen, per tant, el blat 1507 de Pioneer. La situació, en conseqüència, és clara. Malgrat que no hi ha majoria qualificada, l’abstenció d’Alemanya (estranya, incoherent), país que de fet aplica la moratòria a la varietat MON 810 des de fa anys, la decisió correspon ara a la Comissió Europea. És del tot inconcebible que només 5 estats, dels quals dos ni tan sols cultiven pràcticament blat en el seu territori, s’erigeixin en els advocats de Pioneer, la segona multinacional més gran del món de llavors transgèniques ».

Pertoca a la Comissió, per tant, donar una resposta a Pioneer, però els Tractats no l’obliguen a que accepti automàticament els OGM. No es tracta de cap decisió tècnica, sinó política.

En democràcia, la defensa de l’interès general passa per davant de l’econòmic i empresarial. En aquestes condicions, em sembla de rebut que el rol del President de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, consisteix a defensar la majoria de ciutadans i ciutadanes, seguir l’opinió majoritària dels Estats membre i prohibir el blat 1507 de Pioneer. Qualsevol altra postura seria incomprensible, inacceptable i, tal i com també recorda Greenpeace, fins i tot il·legal.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Política Agrària (PAC, vi, transgènics, ...) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent