Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Plenari a Estrasburg (13-17 gener): aquest són els temes d’aquesta setmana

Prioritats de la Setmana del Parlament Europeu per al Grup Verds/ALE (Sessió a Estrasbourg. 13 a 17 gener)

 

Grècia pren el relleu de Lituània en la Presidència del Consell de la UE

El Parlament Europeu abordarà dimecres a partir de les 09h00 el programa de la nova presidència grega del Consell amb el seu primer ministre, Antonis Samaras i es farà balanç de la presidència lituana amb la presidenta Dalia Grybauskaité.

La Troica sota escrutini

Dijous – Comissió d’Assumptes econòmics

La comissió d’Afers Econòmics del Parlament Europeu debatrà des d’avui el paper de la Troica en els programes de rescat de la zona euro amb responsables de la Comissió Europea i del Banc Central Europeu, com el vicepresident de l’Executiu Olli Rehn o l’expresident del BCE Jean-Claude Trichet. Les audiències públiques tindran lloc a Estrasburg i podran seguir-se en directe per streaming i EbS. Més @ http://epfacebook.eu/bs5

La Troica ha impulsat programes d’austeritat a la perifèria europea, sent responsable de processos de privatització de serveis públics, retallades socials i flexibilització del mercat laboral. El Parlament Europeu, analitzarà si hi ha hagut mala administració o negligència legal i farà recomanacions sòlides pel seu seguiment.

Contractació pública, serveis públics i innovació

Dimarts debat, Dimecres vot (Informes Diversos)

L’Eurocambra vota un seguit de propostes legislatives en matèria de contractació pública. La compra de béns i serveis per part de les autoritats públiques és gairebé el 20% del PIB i, com a tal, es pot utilitzar com una mesura crucial per estimular els sectors innovadors. Els Verds creiem que s’ha d’utilitzar per promoure els sectors més sostenibles i ètics, i confiem en que la legislació que es votarà permetrà avenços en aquest sentit. Arran de les preocupacions sobre l’impacte en la prestació de serveis d’aigua en les propostes relatives als contractes de concessió, el grup està satisfet ja que l’aigua va ser finalment exclosa de l’àmbit d’aplicació.

La captura i l’emmagatzematge de carboni no és la panacea     

Dilluns debat, dimarts vot (Informe Davies)

És preocupant que la tecnologia de captura i emmagatzematge de carboni (CCS, per les seves segles en anglès) s’estigui fent servir com a excusa per continuar amb els negocis habituals en la indústria dels combustibles fòssils. Segons el lobby industrial, el CCS podria tenir un paper en la reducció de la petjada de carboni; però des dels moviments ecologistes i els Verds exigim que es busquin estratègies per eliminar gradualment els combustibles fòssils en la generació d’energia. Tenint en compte els dubtes sobre la viabilitat comercial del CCS, no s’hauria d’utilitzar com a excusa per continuar construint plantes elèctriques i sota cap condició els diners públics s’han d’utilitzar per donar suport al CCS.

Emissions de les furgonetes i el canvi climàtic

Dilluns debat, dimarts vot (Informe Krahmer)

Aquest informe estableix normes que limiten l’emissió de CO2 per a les furgonetes. Els Verds denuncien que l’objectiu de reducció pel 2020 no és ambiciós i no tindrà un impacte significatiu ja que es va establir sobre una base de poques dades el 2011. El resultat deixarà d’estimular la innovació cap a furgonetes més netes i eficients més enllà del que ja s’esperava. Això privarà als consumidors dels beneficis que hi hagin més furgonetes de baix consum, a més de no poder aprofitar el potencial de reducció d’aquestes emissions perjudicials per al clima de les camionetes.

Els residus de plàstic

Dilluns debat, dimarts vot (Informe Prodi)

El Parlament Europeu votarà sobre una sèrie de recomanacions pel que fa al problema de contaminació de residus plàstics. Amb una legislació crucial sobre el sol ús de bosses de plàstic guiada per l’eurodiputada verda Margrete Auken (Verds, Dinamarca) a finals d’aquest any, aquest informe proporciona un enfocament més general pel que fa a la qüestió dels residus plàstics i el seu devastador impacte ambiental. A més es demana l’eliminació de les bosses de plàstic d’un sol ús quan sigui possible, es demana l’eliminació progressiva dels plàstics oxo-biodegradables, així com dels materials plàstics perillosos i additius.

L’etiquetatge de la mel, la salut de les abelles i els organismes genèticament modificats

Dimarts debat, Dimecres vot (Informe Girling)

Els eurodiputats i eurodiputades votaran les propostes per revisar les normes comunitàries sobre la mel. El 2011, el Tribunal Europeu de Justícia va dictaminar que la mel contaminada amb pol·len transgènic hauria d’estar etiquetada com a tal en virtut de la legislació de la UE. En resposta, la Comissió va presentar una revisió de la legislació de la UE sobre la mel, proposant que no cal indicar a l’etiqueta la presència de pol·len transgènic a la mel, tombant de manera efectiva la decisió del tribunal. Els Verds demanem a la resta de diputats/des que rebutgin aquesta hipocresia i donin suport a la votació en la Comissió de medi ambient.

La lliure circulació de persones a la UE

Dimecres debat, dijous vot

La lliure circulació de persones és un principi fonamental en el què es basa la Unió Europea. Els Verds entén que em la ciutadania europea ha de garantir que les persones puguin treballar en tots els Estats membres. La retòrica que els polítics de centre-dreta utilitzen ‘sobre la prevenció de les persones búlgares i romaneses’ a exercir aquest dret és lamentable i perillosa. L’eliminació de les restriccions temporals a la lliure circulació de l’1 de gener haurien d’haver estat un motiu de celebració, però el debat, en alguns Estats membres, ha tingut l’efecte contrari. Els Verds volem que el Parlament Europeu adopti una posició clara a favor del dret a la lliure circulació i que s’eliminin les categories de ciutadans i ciutadanes dins de la UE.

La protecció de dades i l’acord de “safe harbor” entre EUA i UE

Dimecres debat, dimecres vot

Davant la resposta a les revelacions sobre la vigilància massiva del serveis secrets nord-americans, el Parlament Europeu debatrà sobre les implicacions de la transferència de les dades personals de les persones europees als EUA en virtut de l’acord ‘port segur’ (safe harbor) amb la Comissió i el Consell. Els Verds consideren que s’han d’eliminar les disposicions sobre intercanvi de dades simplificats per a les empreses nord-americanes sota la decisió de port segur, ja que EUA ha demostrat una manca total de política de privacitat i seguretat. Per això, els Verds demanem la suspensió immediata de l’acord de “port segur”.

La ciutadania europea ¿per qui pugui pagar-la?

Dimecres debat, dijous vot

El fet que Malta ofereixi la possibilitat de ‘comprar’ la ciutadania europea, ha provocat un debat sobre les conseqüències a nivell de la UE.

En el cas d’Espanya, gràcies a les polítiques del PP, els estrangers que realitzin una “inversió significativa” de capital podran sol·licitar el permís de residència. S’entén per inversió significativa la compra d’un immoble d’almenys 500.000 euros, la realització d’un projecte empresarial a Espanya que sigui considerat d’interès general o una inversió d’alemanys 2 milions d’euros en títols de deute públic espanyol o un milió de euros en accions i participacions d’empreses espanyoles o dipòsits en bancs espanyols. Portugal, Grècia, Xipre i Hongria també han introduït mesures similars.

Amb esquemes similars en altres estats membres en matèria de ciutadania i permisos de residència, hi ha problemes europeus donat l’eliminació de fronteres internes a la UE. Els Verds consideren que la política de Malta qüestiona la política migratòria de la UE i demanen introduir un enfocament coherent de la migració legal, així com un sistema d’asil eficaç, i no deixar la ciutadania a les mans dels qui puguin pagar-la.

Sèrbia i Kosovo i el paper de la UE

Dimecres debat, dijous vot

L’Eurocambra avaluarà el procés d’adhesió a UE de Sèrbia i Kosovo. Els Verds donem la benvinguda a l’obertura de negociacions d’adhesió amb Sèrbia, però advertim que la UE ha de vigilar també que Sèrbia mantingui el seu compromís amb les reformes i normalitzi les relacions amb Kosovo. Amb la millora de les relacions entre Kosovo i Sèrbia, també hi ha un canvi positiu pel que fa al reconeixement oficial de Kosovo. L’obertura de les negociacions per a un Acord d’Estabilització i Associació és un pas important, però caldria també un compromís concret per a la liberalització dels visats.

Les relacions entre la UE i el sud-est asiàtic

Dimecres debat, dimecres vot (Informe Bütikofer)

L’informe de Reinhard Bütikofer (Verds, Alemanya) sobre les relacions de la UE amb els països del sud-est aisàtic insta la UE a prioritzar les seves relacions amb aquesta regió políticament i econòmicament important, principalment amb la creació d’una assemblea interparlamentària UE-ASEAN. A més de ressaltar els drets i les qüestions ambientals, l’informe posa especial èmfasi en la cooperació reforçada en matèria d’educació, cultura i ciència.

L’autorització d’organismes modificats genèticament i el procés democràtic

Dijous debat, dijous vot

Els Verds han presentat una moció per rebutjar la recent proposta de la Comissió per autoritzar el cultiu d’un tipus de blat de moro transgènic a la UE per primera vegada en 15 anys. Hi ha preocupacions importants pel que fa a la proposta d’autorització d’aquest cultiu, que ha estat modificat genèticament per produir una toxina pesticida que posa en perill les arnes i les papallones per poder resistir un herbicida. La resolució demana als governs de la UE que rebutgin la proposta i instin la Comissió a no autoritzar cap nova varietat OGM fins que els mètodes d’avaluació de riscos s’hagin millorat de manera significativa.

MiFID. Els Productes d’inversió i l’especulació amb aliments

Dimarts – Negociacions finals del trílog

El Parlament Europeu i el Consell podrien arribar a un acord sobre les propostes de revisió de la legislació de la UE dels mercats financers i d’inversió (MiFID). Els Verds creuen que és crucial que la legislació inclogui disposicions estrictes sobre la protecció dels inversors, la transparència en els mercats financers i en l’alta freqüència de negociació per evitar l’extracció de la renda i les intervencions sense escrúpols del mercat. Una prioritat clau és establir ambicioses disposicions per prevenir i abordar el paper pervers de l’especulació excessiva en els mercats crucials de matèries primeres, com els productes alimentaris.

La nova llei d’avortament d’Espanya (conferència de premsa, Dimecres)

Dimecres, 10-10.30h, Sala de premsa LOW N -1/201

És podrà seguir per webstream.

Roda de premsa en la que els eurodiputats Raül Romeva i Iñaki Irazabalbeita Fernández avaluaran la polèmica modificació de la legislació pel que fa a la interrupció de l’embaràs.

Foto: El Grup Verds/ALE, en una de les accions en favor de les renovables i en contra de les nuclears. Font: PE.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Doble Seu, Transparència i Rendició de Comptes per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent