Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Protegir les aigües profundes: el proper repte del Parlament Europeu

El proper 10 de desembre el Parlament Europeu hauria d’acabar el procés que ens ha ocupat força els darrers setze mesos en relació a la protecció dels ecosistemes de les anomenades aigües profundes, espais on habiten poblacions especialment vulnerables. Mentrestant, del Consell Europeu (governs), encara no en sabem res concret, més enllà de la seva tradicional oposició a millorar l’actual marc legislatiu, a instàncies, sobretot (oh, sorpresa!) de França, Espanya i Escòcia.

Mentre esperem, alguns dels ecosistemes més fràgils, molts d’ells centenaris, pateixen danys irreversibles. Cosa de la qual fa anys que ens adverteixen nombroses organitzacions, com Oceana. Vegeu, per exemple, el següent vídeo explicatiu.

Pesquerías de profundidad: La explotación de las especies más vulnerables from Oceana on Vimeo.

I és que, tal i com manifesta Xavier Pastor, director executiu d’Oceana a Europa: “La majoria de la ciutadania de la UE desconeix el dany irreversible que s’està causant dia rere dia a peixos que triguen dècades a reproduir-se o a esculls de corall mil·lenaris. Però els ministres sí que en són conscients, i saben que la causa és la mala gestió, incloent l’ús d’arts destructives com l’arrossegament i les malles de profunditat. Demanem als ministres de tots els estats membres que s’alcin en defensa de les profunditats. Les conseqüències de la seva inacció no s’acaben en les pròximes eleccions, sinó que duraran segles.

En aquest sentit, convé recordar que l’actual reglament d’aigües profundes de l’Atlàntic Nord-est data de 2002, i és un dels casos paradigmàtics de “gestió a les fosques”: no estableix requisits per a l’autorització de vaixells pesquers, ni criteris per fixar les oportunitats de pesca, ni mesures per protegir espècies i ecosistemes vulnerables.

De les 100 espècies de profunditat capturades per vaixells de la UE, el reglament només cobreix 24 i d’elles (s’ha prohibit capturar-ne 18 per sobrepesca severa o risc de patir-la). A més, es permet als arrossegadors pescar indiscriminadament pel fons i destruir ecosistemes marins vulnerables, com els corals i les esponges. A més, els vaixells d’arrossegament i d’emmallament de profunditat generen enormes quantitats de captures accidentals d’espècies vulnerables com els taurons de profunditat.

La Comissió Europea va presentar una proposta al juliol de 2012. L’objectiu era posar remei a les deficiències de l’actual reglament mitjançant un ampli paquet de mesures que milloraria la gestió de la pesca en aigües profundes a Europa. Al llarg de 2013, les comissions de Medi Ambient i de Pesca del Parlament Europeu hem estat avaluant i revisant el text, i hem adoptat la nostra postura (en tant que colegisladors). Els Verds ens vàrem abstenir, per insuficient. La votació final, en plenària, està prevista pel proper 10 de desembre.

A partir d’aquí hauria de començar el diàleg entre els dos colegisladors (Parlament i Consell) per acordar el text legal definitiu. El problema és que el Consell ni tan sols ha començat a estudiar l’assumpte, tot i que fa gairebé un any el va identificar com a prioritari. La raó d’aquesta inacció no és la desídia, que ningú s’enganyi, és la submissió dels governs als interessos del gran lobby explotador de les aigües profundes, un dels més potents i poderosos amb els que he hagut d’enfrontar-me durant el meu mandat parlamentari.

 

Més informació:

-Pesca de profundidad en el Atlántico Nordeste –  Infografía (en anglès)

Mites i dades sobre la pesca de profunditat


Font infografia: Oceana


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Mars i oceans (pesca, tonyina, controls, Estratègia marina,...) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent