Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Publicat el 26 de maig de 2013

El fantasma de la pena de mort plana de nou sobre la UE

Dijous, a Estrasburg, durant la sessió d’Urgències, va quedar clar que diversos diputats defensen aferrissadament la reintroducció de la pena de mort. La seva abolició és, encara avui, un dels pilars de la Unió Europea. Tanmateix, guanyen veu i espais aquells qui qüestionen aquesta abolició. Dijous van ser diputats d’extrema dreta i de grups euroescèptics, holandesos i polonesos, els qui ho van dir, alt i clar. Si la perspectiva és que aquestes formacions continuïn ocupant els espais públics i institucionals, la perspectiva pinta malament, per aquest tema. Vàrem ser moltes i molts els qui ahir vàrem haver de recuperar els arguments de fons pels quals entenem que la pena de mort no és, en cap cas, una mesura pertinent, justa ni eficaç. No ens adormim, perquè, sinó, quan despertem potser ja serà massa tard, i ens adonarem que hem reculat un segle. Un altre.

Aquesta és la meva intervenció:

 



  1. Si la unió europea permetés que els païssos tinguessin pena de mort estaria renunciant a la seva essència i estarien buidant-la de sentit. Per a què voldriem pertànyer a una entitat que va no respenta els drets humans?
  2. Precisament em va espantar farà cosa d’un mes, una mica més al sud, a Grenoble (on estic visquent), en una conversa mentre dinavem amb doctorants francesos; la discusió era sobre en quins casos seria acceptable la pena de mort. De bon començament pensava que no ho estava entenent bé, però sí, 5 joves francesos consideraven tranquilament tot degustant un dinar si s’havia de reintroduir la pena de mort. No ho vaig entendre ni ho entenc ara.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de DDHH: General/Pena de mort/Africa per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent