Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Marroc impedeix entrar a quatre eurodiputats, i el Parlament Europeu calla? Inacceptable.

El passat 7 Març el règim marroquí va impedir l’entrada en aquest país a quatre membres de lIntergrup de Solidaritat amb el Poble Sahrauí del Parlament Europeu. Eren Ramón Garcés (S&D), Ivo Vajgl (ALDE), Willy Meyer (GUE) i la meva col.lega de verds/ALE, Isabella Lövin.

Els Eurodiputats i l’Eurodiputada s’havien desplaçat al Marroc per comprovar de primera mà la situació en relació a les vulneracions de Drets Humans al Sàhara Occidental.

Encara dins de l’avió, els agents marroquins els van comunicar que, tot i sabent la seva condició de càrrecs electes, se’ls retornava cadascun als seus països d’origen.

La delegació pretenia visitar els territoris ocupats, i conèixer-ne les condicions de vida, així com el tracte que rep la població sahrauí per part de les autoritats marroquines. També pretenia demanar informació sobre el cas del desmantellament per part de les forces de seguretat marroquines del Camp de Gdim Izik, ara fa dos anys, el qual va donar lloc a 9 sentències de cadena perpètua i a més de 14 penes de entre 20 i 30 anys de presó a refugiats saharauís.

Malgrat que hem estat molts dels grups que hem reclamat que el Parlament Europeu es posicionés sobre aquest fet i denunciés l’expulsió dels quatre membres de la delegació, el president Schulz ha optat per no dir res sobre aquest assumpte, almenys per ara, basant-se en què no es tractava d’una delegació oficial del Parlament Europeu, sinó d’un Intergrup.

Aprofito per dir, però, que quan jo mateix vaig viure una situació similar formant part d’una delegació oficial del PE. 

En aquest sentit, deploro profundament el silenci ‘oficial’ del Parlament Europeu en un afer tan significatiu, així com la conseqüent impunitat amb què les institucions europees acostumen a tractar el règim marroquí cada vegada que comet accions com aquesta, del tot injustificades i que, un cop més, posen en dubte el caràcter democràtic de les seves institucions.

Foto: El President de la Comissió Europea sí va poder entrar al Marroc, el passat 1 de març. Font: REUTERS


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.