Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Desbloquejant la Directiva Antidiscriminació

Demà, de 900 a 1230, a la Comissió LIBE tindrem una nova ocasió per reclamar que els Governs que actualment bloquegen al Consell la Directiva Horitzontal sobre Anti-Discriminacions, de la qual sóc responsable al Parlament Europeu, deixin de fer-ho.
 
Aquest és un dels temes que he establert com a centrals del meu mandat.

Per a mi és clau l’enfocament holístic en relació al tractament de les discriminacions que pateix molta gent a la UE. Segons la legislació actual, i en particular l’enfocament actual de la legislació comunitària, per exemple, si una persona és ciutadana gitana, gai, i té alguna disfunció física, i se li nega una feina, habitatge o accés a un taxi, hauria de triar entre les diferents identitats per saber si en algun cas estaria protegit. Caldria, doncs, escollir a partir de fragments de la seva identitat el motiu pel qual se la discrimina. Així, una persona gai, gitana i amb diversitat funcional (per exemple) es pot queixar de racisme i per la disfunció que tingui pel que fa a l’ocupació, però per separat – no junts! I no es pot fer sobre la denegació de servei de taxi. En altres paraules, a escala europea no es reconeix l’efecte acumulatiu de totes les identitats, la persona com un tot, i per tant no está protegida en el seu conjunt. És per això que insistim en el reconeixement de la discriminació múltiple, com un concepte jurídic.

 
La raó per la qual encara no tenim aquesta peça legislativa tan important és perqué alguns estats membres s’hi neguen, malgrat que fa anys que el PE i nombroses ONG i entitats la reclamem.
 
Demà tindrem una nova oportunitat per a fer-ho, amb la presidència danesa i la Comissió Europea.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.