Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Llaç vermell, Red Ribbon, lazo rojo

Un any més, no oblidem, no defallim, PREVENIM.

Comunicat conjunt – Dia Mundial de la Sida 2010

Per vint-i-tresè any consecutiu l’1 de desembre de 2010 és un dia d’acció comunitària per fomentar la conscienciació pública i la implicació de la societat en la lluita contra el VIH. Aquest any, amb el lema ‘Estima’t. Fes-te la prova. Fes servir el preservatiu’, la campanya s’adreça a promoure el diagnòstic precoç del VIH i a prevenir-ne la infecció.

A Catalunya, com arreu del món, encara hi ha un elevat nombre de persones que desconeixen que estan infectades pel VIH i que, per tant, el poden transmetre sense saber-ho i no accedir a temps al tractament, l’atenció i el suport. Per això és important que continuem treballant per afavorir i promoure l’accés a les proves de detecció del VIH.

Pel que fa a la detecció de la infecció, cal recordar que tothom pot sol·licitar la prova confidencialment i gratuïtament al metge o metgessa de capçalera, als programes d’atenció a la salut sexual i reproductiva, a les consultes d’infeccions de transmissió sexual, als centres regentats per ONG i a les oficines de farmàcia acreditades.

A falta d’un tractament curatiu o d’una vacuna i altres noves eines com ara els microbicides, la prevenció continua sent l’element més important i eficaç contra el VIH. Per evitar-ne la transmissió sexual -actualment la majoritària en el nostre entorn- l’ús sistemàtica i correcte del preservatiu, tant masculí com femení, és el mètode més eficaç i, alhora, també protegeix contra altres infeccions de transmissió sexual i evita embarassos no planificats.

Per això, és clau l’abordatge de l’educació afectivo-sexual per facilitar informació adequada i correcta, així com promoure comportaments saludables i per adquirir o millorar les habilitats personals necessàries per gestionar la pròpia salut sexual i reproductiva.

El VIH continua suposant un repte social i de salut pública important que requereix la implicació de tots i totes. Només així aconseguirem invertir el curs de l’epidèmica al més aviat possible.

Manifest conjunt difós per la Generalitat de Catalunya

 



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Dret Sanitat Universal (SIDA, genèrics, H1N1, ...) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent