Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Publicat el 4 de maig de 2009

Vlaams Belang: em ratifico, amb tots els respectes, però fortament convençut

El rebombori causat per una reflexió que vaig fer en l’apunt Noves ciutadanies, Tremosa i Vlaams Belang , i especialment el to i el contingut d’algunes reaccions, no fa sinó augmentar la meva inquietud sobre la manera com estem construint el discurs en relació a la nova ciutadania. Més recentment, en una entrevista a EFE vaig respondre algunes preguntes relatives a com veia la qüestió de la immigració i, interpel.lat directament sobre què pensava de les reflexions del candidat Tremosa, vaig respondre això.  Vull deixar ben clar que en cap moment he insultat, ni he atacat, ni he acusat ningú de res, tampoc al Sr. Tremosa, per a qui tinc un total respecte personal, com el tinc per totes les candidates i candidats, malgrat les diferències, lògiques i legítimes, en quant a apostes sòciopolítiques i propostes de futur. Allò que he fet en tot moment és limitar-me a posar de manifest una diferència d’opinió amb una altra formació política, o si més no amb el seu candidat, en relació a un tema sobre el qual tenim punts de vista diferents. Les opinions de Tremosa són públiques (veure aquest article a El Temps ) i jo em vaig limitar a comentar-les en un context, crec, més que adequat, com és la visita d’organitzacions i col.lectius de persones nouvingudes, a Brussel.les.

En concret discrepo, amb tot el respecte cap el candidat Tremosa, de la seva percepció que concedir el vot a les persones immigrades signifiqués un major nombre de votants d’esquerres, cosa que em reafirma encara més en la meva convicció que reclamar el vot per a les noves ciutadanies no és una qüestió d’electoralisme, sinó, per a moltes i molts de nosaltres, de simples conviccions democràtiques. Es tracta de tractar les persones iguals en quant a deures, per descomptat, però també en quant a drets.

Així mateix, en relació a les meves reticències envers el partit flamenc Vlaams Belang, del qual Tremosa en parla abastament i al qual Josep Anglada, de la Plataforma per Catalunya, ha considerat reiteradament el seu referent europeu, es basen en el seguiment de la seva política i propostes, algunes de les quals les podeu trobar en el seu lloc web. N’adjunto algunes, només a tall de mostra: “There Are Too Many Criminal Immigrants in This Country”, Allah Thanks Flemish Government, “Islam Threatens Europe”, Say No to Turkey!, Vaclav Klaus Is Absolutely Right, etc…  

És molt possible, i igualment legítim, que molta gent discrepi de les meves opinions, com també que molta d’altra no coincidirà amb Tremosa. Aquesta és la gràcia de la Democràcia. Allò que reclamo és la possibilitat de debatre obertament, en el marc d’un diàleg entre diferents visions sobre la Catalunya i l’Europa que volem i per la qual treballem, i a ser possible sense caure en les desqualificacions personals ni els insults gratuits.

En fi, que cadascú valori el contingut de les diferents afirmacions i en tregui les conclusions que consideri pertinents. Més avall trobareu la nota d’EFE completa (segueix…): 

 

 

 

Nota segons EFE:


Romeva cree que el discurso de Tremosa sobre inmigración es “peligroso”

domingo, 3 de mayo, 16.21

Barcelona, 3 may (EFE).- El candidato de ICV a las elecciones europeas, Raül Romeva, ha asegurado a Efe que el discurso en materia de inmigración del candidato de CiU al Europarlamento, Ramon Tremosa, es “muy peligroso”, y ha denunciado sus simpatías con el Vlaams Belang, el partido ultraderechista flamenco.

Romeva sostiene que Tremosa alertó recientemente en un artículo de opinión de los riesgos de conceder el derecho de voto a la “nueva ciudadanía catalana” y ha mostrado su “inquietud” por la actitud del candidato de CiU.

De esta forma, el eurodiputado de ICV considera que Tremosa se ha manifestado a favor de “algunas tesis del Vlaams Belang, el referente en Europa del partido ultraderechista catalán Plataforma per Catalunya (PxC)”, ha
añadido.

Romeva ha opinado que CiU apuesta por vetar el derecho de voto a los inmigrantes por su temor a que éstos “pongan en riesgo la identidad catalana”.

En cambio, el candidato de ICV, que repite como número dos en la lista de IU, ICV y EUiA a los comicios europeos, que encabeza Willy Meyer (IU), ha destacado que los inmigrantes deben tener iguales derechos y deberes que los españoles.

En este sentido, ha reclamado el derecho de voto para ellos en cualquier elección y ha recordado el papel clave que juega la inmigración en tiempo de crisis económica para “mantener el sistema de pensiones”.

Ha afirmado que las posiciones de ICV en esta materia no son propias del “buenismo, sino del realismo”, y ha opinado que la tesis de que los inmigrantes apoyarían a la izquierda en caso de poder votar no se corresponde con la realidad.

El dirigente de ICV ha dado por hecho que muchos inmigrantes apoyarían a formaciones de derecha en caso de disponer del derecho al sufragio.

Por otra parte, Romeva ha criticado al ministro de Trabajo, Celestino Corbacho, y a partidos como el PP por sostener que en un contexto de crisis “primero” deben tener derecho al empleo los nacidos en España, un discurso que considera “un grave error”.

Foto: Josep Anglada, President de la PxC i Filip Dewinter, candidat dels Vlaams Belang al Parlament Europeu. Font: Directe.cat



  1. En les condicions actuals, reconeixer el dret de vot a un col·lectiu
    que per ell és a España i de Catalunya ni n’ha sentit a parlar ni ganes
    en té, faria augmentar el vot dels partits espanyolistes PP i PSOE (per
    a ells, el PSC ni existeix, sé del que parlo), d’aqui que aquests darrers en siguin els
    principals interessats.
    En una hipotètica Catalunya independent, on
    els nouvinguts tinguessin clar on ha anat i els partits fossin tots
    nacionals (com el PP i el Psoe+sucursalsho són envers España), no hi hauria
    d’haver massa problemes. Acceptar-ne candidatures seria un altre tema…

  2. no és tracta de més vots d’esquerres o de drets, es tracta de més vots espanyolistes!!! Molts d’aquests sudamericans i marroquins no tenen el més mínim interès en saber el que és Catalunya, pensarien que és una raresa que no va amb ells, que el normal és votar al PSOE o al PP i evidentment preferentment al PSOE, per allò de creure falsament que el socialistes són més favorables als treballadors de recursos més baixos.

  3. Ets l’esquerra multicultu útil del sistema. Els immigrants tenen dret a votar, però primer de tot al seu país, per a canviar les coses. Prou de justificar les immigracions massives que beneficien als rics i l’oligarquia. Prou de l’esquerreta que justifica aquest sistema.

    La teva foto contra els jocs de Pekín a ser repugnant. Amb tu, Bush i Blair tenen un aliat per l’esquerra.

  4. Doncs això, Raül, que el nivell dels comentaris del bloc és molt clarificador de per on van els que creuen que la nació és seva. Es permeten el luxe de triar quins són els catalans bons i quins no.
    Per cert, es podrà aconseguir un sol grup parlamentari d’esquerra verda al PE. Un grup de 80 MEP fa més patxoca que 2 grups de 40.
    Bona feina.

  5. No te preocupes Raül la alusion de sentirse insultado es un mecanismo de defensa, perfectamente identificado, utilizado por algunas personas que no han superado una etapa de su adolescencia. Lo jorobado es que algunos colectivos se han sumado a este tipo de argumentación.

  6. Respecteu el principi de reciprocitat, en primer lloc, i després, penseu en la majoria de la societat, que no considera que això sigui un dret dels immigrants.
    En un país, Catalunya, que per aconseguir assistència sanitària i escolarització NO ES NECESSARI PAGAR-LA, (drets sense deures) no m’assembla de rebut reconeixer un dret que no es mereixen. Us recordo, a tota la parroquia esquerranosa, que no s’exigeix cotitzar a la seguretat social per aconseguir la targeta sanitària, i que no es té la decència de comprovar si es té la residència legal per escolaritzar els alumnes. Molt poca vergonya teniu a reclamar com a drets universals, el que els demés ciutadans hem de pagar per a nosaltres

  7. Donar el  dret de vot als immigrants tal i com ho plantegeu és una barbaritat infinita. En primer lloc, haurien de conèixer quines són les seves obligacions (per ells és un xollo viure aquí: subvencions a punta pala, sanitat gratuita, escolarització amb les seves beques pel menjador….etc….etc….etc). En segon lloc haurien de demostrar que coneixen la història del país (parlem de Catalunya, és clar) així com demostrar un grau suficient de coneixement de l´idioma (escrit i parlat, és clar). I en tercer lloc haurien de demostrar que tenen una qüalificació per la feina que ens interessaria que fessin (contractes en origen). Plantejar els papers per tothom i afavorir l´animalada que esteu perpetrant  és intentar destruir la Nació catalana, que vosaltres com a bons comunistes (ui, no, perdó, ecosocialistes, és així oi?)  en sou ben experts……
    Salut i  Pàtria!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de 1Eleccions Europees09 per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent