Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Jo, demà, amb la Vaga General

3
Des que vaig començar el meu mandat parlamentari, el juny de 2009, que no he faltat a cap sessió plenària del PE. Sempre he considerat que la meva primera funció, en tant que càrrec electe, és dur a terme el programa amb què em vaig presentar a les eleccions, i mirar de condicionar la trajectòria de la institució en la qual treballo, el Parlament Europeu, cap a la línia de responsabilitat social, ecològica, nacional, europeïsta i d’igualtat de drets i oportunitats que defensava en campanya.
Demà, però, 29 de març de 2012, serà el primer cop en aquests ja tres anys de mandat que no assistiré al ple. Considero que la meva obligació és ser a Catalunya, al costat de totes aquelles persones que sortiran al carrer en senyal de protesta per la deriva neoliberal i conservadora, mutiladora de drets, vulneradora de principis bàsics sobre els quals es fonamenta l’Estat el Benestar.

La meva tasca diària consisteix a plantar cara a les polítiques de dreta des de les institucions, però demà vull ser a la manifestació en contra de la reforma laboral del govern del PP i les retallades del govern de CIU.

Aquest és un dia on també cal demanar una altra Europa Social i sumar-nos als moviments socials, sindicats i partits d’esquerra que també s’estan mobilitzant a Itàlia, Grècia i Portugal, entre d’altres .

Com a Eurodiputat  faig arribar aquest missatge de lluita a les institucions i líders europeus i crido als altres eurodiputats i eurodiputades progressistes que es sumin a la vaga general.

Estem matant el Mediterrani

0

Segles de sobreexplotació dels peixos i altres recursos marins, així com la invasió dels peixos des del mar Roig, han convertit en llocs àrids alguns ecosistemes de la mar Mediterrània, abans saludables.

Un equip del National Geographic, liderat pel biòleg català Enric Sala, ha fet un estudi per tal de valorar l’impacte de les reserves marines. L’estudi va trobar malgrat haver-hi zones ‘protegides’ del mar, on només s’hi permet algun tipus de pesca, la situació no és molt millor a la de llocs que no tenen cap protecció. Això suggereix, segons l’estudi, que la recuperació completa de la vida marina de la Mediterrània requereix reserves totalment (i no només parcialment) protegides.

La recerca es va publicar el 29 de febrer a la publicació PLoS ONE amb el titol de: The Structure of Mediterranean Rocky Reef Ecosystems Across Environmental and Human Gradients, and Conservation Implications.

Segons Sala: “Hem trobat un gradient enorme, un enorme contrast. Els majors nivells de biomassa de peixos el vàrem trobar en les reserves de fora d’Espanya i Itàlia. Desafortunadament, al voltant de Turquia i Grècia, les aigües estaven buides.

Interessant i oportuna també la reflexió que fa Miquel Sacanell, pescador artesanal: ‘Sense reserves marines, la pesca no té futur’.

Segons la nota publicada per National Geographic:

“…the researchers made hundreds of dives over three years off Morocco, Spain, Italy, Greece and Turkey, setting up transects to count fish and take samples of plants and animals living on the seafloor in 14 marine protected areas and 18 open-access sites. “The result is information on the Mediterranean at an unprecedented scale,” National Geographic said.

“While the level of protection was the most important factor in determining the biomass of fish, the health of the algal forests that support the fish depended on other factors, the authors write. Recovery of formerly abundant algal forests takes longer than recovery of fish. ‘It’s like protecting a piece of land where the birds come back faster than the old trees,’” Sala said.

The study provides the first baseline that allows evaluation of the health of any Mediterranean site at the ecosystem level — not only its fish but the entire ecological community, National Geographic said. “The trajectory of degradation and recovery found by the authors allows for evaluation of the efficacy of conservation at the ecosystem level for the first time.”

Sala believes the results about fully protected marine reserves give reason for hope in waters well beyond the Mediterranean. “If marine reserves have worked so well in the Mediterranean, they can work anywhere,” he said.

Often called the “cradle of civilization,” the Mediterranean is home to nearly 130 million people living on its shores, and its resources support countless millions more, National Geographic added. “A variety of pressures keep the organisms that live in the sea in a permanent state of stress.”

Death by a Thousand Cuts

“It’s death by a thousand cuts,” said Enric Ballesteros of Spain’s National Research Council and coauthor of the study. Among them are overexploitation, destruction of habitat, contamination, a rise in sea surface temperatures due to climate change and more than 600 invasive species. On the southwest coast of Turkey, for example, an invasive fish from the Red Sea called the dusky spinefoot has left Gokova Bay’s rock reefs empty.

A series of marine reserves that shelter slivers of the sea allows certain ecosystems to recover and their all-important predators to eventually reappear. “The protection of the marine ecosystems is a necessity as well as a ‘business’ in which everyone wins,” Sala said. “The reserves act as savings accounts, with capital that is not yet spent and an interest yield we can live off. In Spain’s Medes Islands Marine Reserve, for example, a reserve of barely one square kilometer can generate jobs and a tourism revenue of 10 million euros, a sum 20 times larger than earnings from fishing.”

“Without marine reserves, fishing has no future,” said fisherman Miquel Sacanell, who fishes near the Medes reserve.

The research was supported by Spain’s National Research Council, the Pew Charitable Trusts, the Oak Foundation, the Lenfest Ocean Program and the National Geographic Society.

Foto: Illes Medes. Font: Enric Sala / National Georgraphic.

I si, d?una vegada, parlem de la solució europea?

1

Aquest vespre seré a la Casa de Cultura de Sant Cugat per analitzar alguns dels trets de la Unió Europea actual. L’acte l’ha organitzat ICV, i s’emmarca en un seguit de presentacions públiques a través de les quals pretenem fer una diagnosi de la situació, preveure les conseqüències de no fer res o fer segons quines coses, i plantejar, en la mesura de les nostres possibilitats, algunes possibles sortides. Ens hi acompanyarà també la Carme Colomina, Cap d’Internacional de l’Ara i experta en afers europeus, a qui hem demanat que ens faci una radiografia de la situació des de la seva perspectiva personal i professional.

A grans trets allò que confio poder exposar és:

 

1. Diagnosi: 

La UE, i conseqüentment Catalunya i el conjunt dels Estats que la formen, estem travessant la pitjor crisi de la seva història democràtica. Es tracta d’una gravíssima crisi institucional i política, que amenaça la seva continuïtat com a projecte de construcció d’un espai polític post-nacional.

A aquesta situació, però, no s’hi ha arribat per encanteris ni de cap fenomen astrològic: han estat determinats lideratge si polítiques, bàsicament polítiques conservadores i liberals, les qui l’han deixat en aquest estat.

Les dues crisis, la que afecta  l’economia i  la ciutadania i la que està posant en perill el projecte europeista, estan vinculades entre si. Però no de la manera que defensa la dreta governant a la UE i als principals estats membres. La UE ha adoptat el diagnòstic, defensat aferrissadament per la dreta alemanya, segons el qual la crisi econòmica i de l’euro està provocada pel deute i el dèficit públics. És un diagnòstic equivocat que està portant a polítiques equivocades. La veritat és la inversa: és la crisi econòmica la que ha fet créixer el deute i el dèficit públics. I si el deute i el dèficit públics, relativament moderats, han portat a una crisi de l’euro és a causa dels greus dèficits en l’arquitectura institucional de la Unió Europea. Més en particular, és a causa de la combinació d’una única política monetària a l’euro-zona i una multitud de polítiques fiscals i econòmiques d’escala estatal. A aquestes crisis cal afegir-hi la crisi ambiental, que amenaça a fer entrada en escena en forma de crisi, primer energètica i després climàtica ben aviat, amb les corresponents conseqüències econòmiques, socials i polítiques.

 

2. Prognosi

Sota el diagnòstic que el problema és l’excés de despesa pública i l’excés de drets socials, la dreta està aprofitant la crisi per imposar un canvi en el model de societat, amb l’esperança que la situació d’emergència econòmica facilitarà la seva acceptació per part de la ciutadania. S’ha optat per una aproximació a la crisi del deute que consisteix bàsicament en eixugar-lo per la via de les retallades i, sembla, que per la via d’un paper relativament més actiu del Banc Central Europeu (és a dir: retallar molt i monetaritzar poc). Aquest és el nucli del pacte de desembre de 2011 entre alemanys, francesos i el BCE, amb el següent matís: el compromís per les retallades i l’austeritat (l’obsessió alemanya) es convertirà en tractat i en mandat constitucional. Els pressupostos podran registrar només un 0,5% de dèficit estructural i caldrà reformar les constitucions (com Espanya ja va fer en el tram final del govern del PSOE) per tal d’incloure-hi el principi de l’equilibri pressupostari; així mateix, hi haurà sancions per als estats que incompleixin aquests principis. Per altra banda, el compromís d’un paper més actiu per part del Banc Central Europeu resta com a promesa tàcita i vacil·lant, suggerida més que afirmada.

El més rellevant, però, és que s’ha descartat del tot abordar el problema mitjançant l’estímul al creixement i la creació d’ocupació. S’han descartat del tot les polítiques que permetrien incrementar la demanda interna i, per tant, l’activitat econòmica. S’espera, per contra, que l’eurozona reprengui el camí del creixement quan la devaluació interna (reduccions de salaris i costos laborals, processos deflacionistes en alguns estats) permetin que tots els països de l’euro siguin prou competitius com per convertir-se en exportadors nets. Els comentaristes de la dreta repeteixen una vegada i una altra que aquesta ha estat la recepta que Alemanya s’ha aplicat a si mateixa durant anys. El que s’obliden de dir és que el gruix dels seus compradors eren membres de la zona euro també. Cap a qui se suposa que exportarem, tots plegats? Respecte de qui tindrem una balança comercial positiva? No se sap. En tot cas, les seves receptes passen per reduir en comptes d’incentivar la demanda interna. Val a dir que fins ara aquesta política  no ha funcionat ni tan sols en l’objectiu de poder eixugar el deute. Menys despesa pública vol dir menys demanda. Més estalvi públic vol dir menys capacitat dels privats per a pagar els seus deutes. I, per tant, l’economia es contrau i  provoca una caiguda dels ingressos a les arques del sector públic.

 

3. Teràpia

Els estats són massa petits per mantenir la seva capacitat per governar les societats i l’economia en un món com l’actual. És per això que és clau reforçar la capacitat de la UE de governar l’economia, la qual cosa significa, naturalment, reduir la sobirania dels estats (una sobirania que, a la pràctica, ja no estan en condicions d’exercir).

Però no és aquest el cas. En aquests moments, la Unió Econòmica i Monetària està funcionant com una màquina que extreu sobirania dels estats membres i l’aboca al mercat, no a les institucions de la UE.

Dit d’una altra manera, les decisions preses per la UE respecte del que s’ha anomenat, massa alegrement, governança econòmica, són qualsevol cosa menys decisions que permetin governar l’economia. De fet, estan reduint la capacitat de les autoritats públiques (siguin estats o la UE) per governar els mercats. Un autèntic robatori de sobirania democràtica.

Cal, doncs, polititzar el debat sobre la UE, sense complexos: s’hi discuteix sobre polítiques i es fa políticament. Diguem les coses pel seu nom. Els principals responsables polítics de l’actual situació són les famílies polítiques que governen els estats membres clau de la UE, així com les institucions de la UE.

En resum, a la UE s’hi prenen decisions polítiques i, per tant, cal abordar-les políticament. La UE ha de ser un escenari central del combat en l’eix esquerra-dreta. Cal desemmascarar el caràcter polític, conservador i neoliberal del consens de Brussel·les. Cridem, doncs,  totes les famílies de l’esquerra europea a abandonar aquesta mena de gran coalició asimètrica que, sota el control de la dreta, governa el Consell, la Comissió i el Parlament Europeu.

Un autèntic govern econòmic europeu, si ha de merèixer aquest nom, ha de comptar amb alguns elements bàsics: ha de tenir capacitat per endeutar-se, ha de poder fer polítiques de despesa i ha de poder imposar tributs i recaptar-los.

Més en particular, les propostes d’ICV s’articulen en torn als següents temes:

La UE ha de poder tenir polítiques de despesa, per tal de compensar la reducció de la capacitat dels estats per desenvolupar i estimular i reorientar l’activitat econòmica, per tal de crear ocupació i reduir la dependència respecte de les energies fòssils. Així, cal que la UE compti amb un pressupost comú significatiu. En aquests moments, el pressupost de la UE representa prop d’un 1% del PIB. ICV aposta per fer créixer aquesta xifra fins el 5%, com a mínim. Cal també dotar la Unió Econòmica i Monetària amb un marc institucional i normatiu que permeti l’emissió de deute (els eurobons), per tal de reduir la pressió sobre el deute públic dels estats i per tal de finançar polítiques anticícliques a desenvolupar en el futur per la pròpia UE.

Cal que la UE (o la zona euro) pugui adoptar decisions en matèria de fiscalitat per majoria i no per unanimitat com fins ara. Si els estats han renunciat a tota la sobirania en matèria de política monetària, poden renunciar al dret de veto sobre la política fiscal. Això significaria poder avançar en dues dimensions. En primer lloc, ICV defensa la creació de dos impostos en l’àmbit de la UE: un sobre les emissions de CO2 i un altre sobre les transaccions financeres especulatives. Aquests impostos permetrien desincentivar comportaments irresponsables ambientalment, socialment i econòmicament i contribuirien al pressupost comunitari. En segon lloc, la UE (o si més no l’UEM) ha de tenir els instruments per tal d’harmonitzar (a l’alça) els impostos de societats i sobre les rendes del capital, per tal d’evitar la pràctica del dumping fiscal, que desencadena curses competitives entre estats per rebaixar la pressió fiscal.

El Banc Central Europeu té l’obsessió de demostrar als mercats de capitals i de divises que, malgrat que l’euro no és una moneda normal (en no estar acompanyada d’una arquitectura institucional normal), els seus gestors estan completament compromesos amb la mena de polítiques que protegeixen els seus interessos: estabilitat de preus, manteniment del valor de l’euro. Al contrari del que passa amb la Reserva Federal dels EEUU, per exemple, el BCE no té com a objectiu el creixement i la creació d’ocupació, només el control de la inflació. Al contrari del que estan fent la Reserva Federal dels EEUU i el Banc central del Regne Unit, el BCE no ha adoptat polítiques de flexibilització quantitativa (augment de la massa monetària). A diferència de la Reserva Federal, que compra contínuament deute del Tresor, el BCE no pot comprar deute directament dels estats i s’ha de limitar a fer-ho en el mercat secundari, i encara amb gasiveria. La mateixa lògica explica que el BCE augmentés els tipus d’interès en plena crisi, quan la resta de bancs centrals estaven abaixant-los. Cal acabar amb aquest estat de coses. ICV defensa que el BCE pugui desenvolupar polítiques monetàries expansives i actuar com a garant d’últim recurs del deute dels estats (o dels eurobons, quan es creïn).

La sortida de la crisi passa per enfortir les capacitats de la UE per fer-hi front. I més a llarg termini, la pervivència de l’Estat del Benestar i del projecte d’una societat igualitària depenen de tenir una UE diferent i més forta.

Font dibuix: Plantu

Desbloquejant la Directiva Antidiscriminació

0
Demà, de 900 a 1230, a la Comissió LIBE tindrem una nova ocasió per reclamar que els Governs que actualment bloquegen al Consell la Directiva Horitzontal sobre Anti-Discriminacions, de la qual sóc responsable al Parlament Europeu, deixin de fer-ho.
 
Aquest és un dels temes que he establert com a centrals del meu mandat.

Per a mi és clau l’enfocament holístic en relació al tractament de les discriminacions que pateix molta gent a la UE. Segons la legislació actual, i en particular l’enfocament actual de la legislació comunitària, per exemple, si una persona és ciutadana gitana, gai, i té alguna disfunció física, i se li nega una feina, habitatge o accés a un taxi, hauria de triar entre les diferents identitats per saber si en algun cas estaria protegit. Caldria, doncs, escollir a partir de fragments de la seva identitat el motiu pel qual se la discrimina. Així, una persona gai, gitana i amb diversitat funcional (per exemple) es pot queixar de racisme i per la disfunció que tingui pel que fa a l’ocupació, però per separat – no junts! I no es pot fer sobre la denegació de servei de taxi. En altres paraules, a escala europea no es reconeix l’efecte acumulatiu de totes les identitats, la persona com un tot, i per tant no está protegida en el seu conjunt. És per això que insistim en el reconeixement de la discriminació múltiple, com un concepte jurídic.

 
La raó per la qual encara no tenim aquesta peça legislativa tan important és perqué alguns estats membres s’hi neguen, malgrat que fa anys que el PE i nombroses ONG i entitats la reclamem.
 
Demà tindrem una nova oportunitat per a fer-ho, amb la presidència danesa i la Comissió Europea.

Sayonara Sushi: a les llibreries el 22 de març, i primeres presentacions

4

A partir del 22 de març (res, quatre dies) ‘Sayonara Sushi’ ja es podrà trobar a les llibreries.

Recordo també que ja tenim lloc i data per a les dues primeres presentacions en societat:

 

Dissabte 24 de març, a les 1200, a El Pati de Llibres

C/ Xerric 22

Sant Cugat del Vallès

 

i

 

Dilluns 26 de març, a les 1900, a la Casa del Llibre

Passeig de Gràcia 62

Barcelona

Presenten el llibre Francesc Miralles, escriptor i periodista, i Isabel Galí, periodista i redactora secció internacional TV3.

 

Fitxa tècnica del llibre:


Títol:  Sayonara Sushi

Autor:  Rau?l Romeva i Rueda

Segells:  Rosa dels Vents en català // Plaza Janés en castellà

Sayonara Sushi és una història de denúncia social i ecologista, de reivindicació dels valors personals i de la lluita per aconseguir-los, que ens transporta al centre d’un dels debats més actuals del nostre món: la corrupció mercantil i política, i l’explotació i l’exhauriment dels recursos naturals.

SINOPSI

La Paula, a qui els seus amics més íntims anomenen Sushi, és periodista i treballa a TV3. Quan descobreix que uns immigrants il·legals han estat rescatats per un vaixell de pesca de tonyina i conduïts a Malta, el seu olfacte li diu que allà hi ha una bona història i no dubta de fer l’impossible per cobrir la notícia. Finalment viatja a l’illa amb en Roberto, un càmera amb por de volar i propens als accidents. Quan arriben a Malta, però, topen amb una realitat molt més complexa del que s’imaginaven…

Allà coneixen la Kira, eurodiputada i ecologista, que els obre les portes d’un món desconegut: no només el de la immigració il·legal sinó també el de les màfi es que monopolitzen els drets de pesca de la tonyina vermella, una espècie en perill d’extinció amb la qual s’elabora el plat que s’ha posat de moda mundialment: el sushi.

Seguint la pista del vaixell que va rescatar els immigrants del naufragi, la Paula descobreix que l’embarcació és propietat d’un magnat maltès amb múltiples connexions amb els estaments ofi cials que fi xen les quotes de pesca de la tonyina vermella i també amb una gran multinacional japonesa que acapara el gènere. Amb la Kira, de qui Paula s’enamora i amb qui viu un apassionat idil·li, no dubta d’embarcar-se en el mític Rainbow Warrior, el vaixell de Greenpeace.

Sayonara Sushi és un homenatge a aquells que defensen els recursos naturals i els drets humans i lluiten contra la corrupció d’alguns membres de les institucions i contra els empresaris i les màfies que trafiquen amb persones. A mig camí entre un thriller i una novel·la d’aventures,

Raül Romeva i Rueda ens introdueix, de primera mà, al centre d’un dels problemes actuals més controvertits: la corrupció mercantil i política de la nostra societat.

Palestine, the raids of the Israeli forces on Palestinian TV stations

3

My yesterday’s speech on the Israeli raids against two palestinian TV Stations  (EP, 15.3.12)

And the resolution that we defended, as Greens/EFA:

MOTION FOR A RESOLUTION with request for inclusion in the agenda for the debate on cases of breaches of human rights, democracy and the rule of law pursuant to Rule 122 of the Rules of Procedure on Palestine, the raids of the Israeli forces on Palestinian TV stations, by Margrete Auken, Nicole Kiil-Nielsen, Keith Taylor, Malika Benarab-Attou, Raül Romeva i Rueda, Ana Miranda, Rui Tavares, Judith Sargentini, Barbara Lochbihler, Jill Evans on behalf of the Verts/ALE Group

 

B7 0160/2012

European Parliament resolution on Palestine, the raids of the Israeli forces on Palestinian TV stations

The European Parliament,

– having regard to its previous resolutions,

– having regard to the statement by the Spokesperson of the High Representative Catherine Ashton on the closure of two Palestinian television stations of 3 March 2012,

– having regard to the International Covenant on Civil and Political Rights of 1966,

– having regard to existing agreements between Israel and the Palestinian Authority and to the Oslo Accords (Declaration of Principles on Interim Self-Government Arrangements) of 1993,

– having regard to Article 122 of its Rules of Procedure,

 

A. whereas, on 29 February 2012, Israel Defence Forces soldiers accompanying officials of the Israeli Ministry of Communication raided two Palestinian television stations, Wattan TV and Al-Quds University-affiliated Al-Quds Educational TV, and confiscated transmitters, computers, broadcasting equipment, cassettes, and administrative and financial documents; whereas several employees of Wattan TV were held for hours during this operation,

B. whereas the Israeli Ministry of Communication said following the raids that both television stations had been repeatedly warned that they used frequencies which violated agreements between Israel and the Palestinian Authority, interfered with Israeli communication systems, and disturbed flight communications at Ben-Gurion International Airport in particular,

C. whereas the Palestinian Authority replied that Israeli accusations concerning the interruption of flight communications were false, that it had received no warnings from Israeli authorities, and that the two television stations were guilty of no violations of agreements between Israel and the PA, while it also underlined that the Israeli raids had breached these agreements, which require such issues to be resolved through consultation,

D. whereas Palestinian President Mahmoud Abbas and Prime Minister Salam Fayyad condemned the Israeli raid on the two Palestinian television stations as a blatant attack against the freedom of information which recalls Israeli practices in the beginning of the second intifada when occupation forces had raided and sabotaged many Palestinian media institutions, including Wattan TV, and said that the Palestinian response should entail immediate rebroadcast and continuation of work in both institutions,

E. whereas the European Union has worked with both Wattan TV and Al Quds Educational TV, which have been broadcasting for many years,

F. whereas intimidation of Palestinian media by Israeli authorities continues; whereas, on 20 November 2011, the Israeli Ministry of Communication ordered the closure of All for Peace, a radio station based in East Jerusalem and broadcasting from Ramallah in the West Bank; whereas Reporters Without Borders said that this radio station had been broadcasting programmes encouraging peace initiatives and dialogue between Israelis and Palestinians,

G. whereas the Oslo Agreement established an Israeli-Palestinian Joint Technical Committee to address any issues arising in the telecommunications field,

H. whereas Israeli raids on the two Palestinian television stations took place in Area A in the occupied Palestinian Territory, which is under Palestinian civilian and security administration and control,

1. Condemns the raid by Israeli Defence Forces soldiers and officials of the Israeli Ministry of Communication on Palestinian television stations Wattan TV and Al-Quds Educational TV and the confiscation of transmitters, computers, broadcasting equipment, cassettes, and administrative and financial documents on 29 February 2012;

2. Expresses its deep concern about the continuous intimidation of Palestinian media by Israeli authorities;

3. Supports the efforts of Palestinian authorities and the two television stations to restore all broadcasting equipment and continue interrupted broadcasting as soon as possible;

4. Calls on Israeli authorities to return all confiscated equipments and documents to the two television stations with no delay;

5. Calls on the Israeli authorities to fully respect the provisions of existing agreements between Israel and the Palestinian Authority when dealing with Palestinian media; stresses that the Israeli-Palestinian Joint Technical Committee, established by the Oslo Accords, is the adequate mechanism to resolve any disputes in the telecommunications field;

6. Stresses again that continuous raids by the Israel Defense Forces in Area A, which is under Palestinian civilian and military administration and control, in the occupied Palestinian Territory undermine the authority and credibility of Palestinian authorities and security forces in the population, puts in jeopardy the internationally recognised success of Palestinian state-building efforts, and considerably hinder efforts aimed achieving peace between Israelis and Palestinians;

7. Calls on the Vice President/High Representative, the Council, and the Commission to put the issue of Israeli intimidation of Palestinian media on the agenda of EU-Israel dialogue and to take this into consideration in EU-Israel bilateral relations; reminds again, in this context, of the EU’s obligation to ensure consistency between the different areas of its external action and between these and its other policies, as mentioned in Article 21 of the Treaty on European Union;

8. Instructs its President to forward this resolution to the Council, the Commission, the Vice-President of the Commission/High Representative of the Union for Foreign Affairs and Security Policy, the governments and parliaments of the Member States, the Middle East Quartet Envoy, the Knesset and the Government of Israel, the President of the Palestinian Authority and the Palestinian Legislative Council.

Labour Market Reform in Spain

0

Adjunto la nota que he enviat a alguns col·legues del PE explicant-los com veiem algunes i alguns la Reforma laboral que ha impulsat el PP, amb el suport de CiU, a l’Estat.

Labour Market Reform in Spain.

LESS JOBS, LESS SALARY, LESS RIGHTS

The labour market reform was approved today at the Spanish Parliament with 197 votes in favour from the PP, with the support of the catalan center right party (CiU), the Asturias right and a PP from Navarra (UPN). The social-democrats (PSOE), the left nationalist parties from catalunya and the basc country ( ERC and Amaiur) and the left-green group (IU and ICV) voted against with also the support of UPyD, Colación Canaria and the PNV.

ICV has shown its disagreement several times in the last month, in the public institutions and in the streets with social movements and labour union streaks and demonstrations. For ICV it is not true that the high unemployment in Spain is due to the labour market legislation and and excessive protection of employees rights.

ICV has voted against the reform because it is useless, unfair, but not only for the employees but also for the country. The PP has adopted a reform without social-dialogue but with the pressure in the streets and a latent social conflict.

7 reasons to be against the labour market reform in Spain.

1. It is a reform against work, it will not create jobs. The reform will increase the destruction of jobs, because it stimulates the layoffs by making them easier (employer’s unilateral decision can be sufficient in many cases) and cheaper (33 days / year and 20 in many cases, instead of 45 as before).

2. It is an antisocial reform, it diminishes wages. The reform seeks a general reduction of wages, for the insiders and the outsiders. Employers may be able to reduce wages unilaterally and discretionary, without any social-dialogue. This is extremely regressive specially considering that already today in Spain the weight of capital income in the GDP is higher than the labour income.

3. It is an antidemocratic reform done with lies, deception and manipulation. From the first second it was lying on the content, data hiding and clear intention of manipulating information. In addition, the reform it is exactly the opposite of what the PP promised before and during election campaigns (S. Saenz de Santamaria, June 23, 2010 “you need not make Spain the dismissal, not to encourage the exit, but encourage contracting “).

4. It is a bad reform for everybody; it affects parents, young people and children. Youth unemployment will not be solve with this reform, the new “permanent” contract consider one year probationary period, where the employee can be fired without cause or compensation. I

5. It is a gender-regressive reform. It encourages women to take part-time job, stay at home and take care of their families. The reform increase the difficulties in reconciling work and personal life of everyone, but especially women, simple changes that the reform provides for working conditions (hours, days) can be define unilaterally by coorporations.

6. It is a reform against Catalonia. There is a centralization process, with the reform the Catalan Govern will not have the final decision to authorize or not a group dismissal in specific cases. The disappearance of control and prior authorization will lead to incentive strategies of delocalization of work centres of large multinationals, or union without intervention of the authorities will find it easier relocation of businesses to other countries. A loss of competence in favour of the market and business has been positively evaluated by President Mas and CIU.

7. It is a useless reform to overcome the crisis. The impacts of the reform cause more difficulties for economic recovery and encourage an efficient production model poorly. The creation of quality jobs and economic recovery will only come for a change in production m

Foto: Rajoy amb Mario Monti, el dia que el Primer ministre italià va confessar “estar impressionat” amb la reforma laboral i financera del govern del PP. Font: EFE.

Ofegats per la fal·làcia del 3% / Ahogados por la falacia del 3%

1

CAT

Objectius de dèficit a Estat español

L’acord de l’Eurogrup continua ofegant l’economia espanyola.

 

L’Eurodiputat d’ICV i vicepresident de Verds/ALE, Raül Romeva i Rueda, ha reaccionat avui a les conclusions d’ahir a la nit de l’Eurogrup, on el ministre de Guindos va acordar amb la troika establir el límit de dèficit pressupostari per al 2012 en el 5,3% (i no en el 5,8%, tal com havia informat dies abans), cosa que implica que el govern de Rajoy haurà de reduir encara 5.000 milions d’euros més en els pressupostos, alhora que manté l’objectiu d’arribar al 3% el 2013.

Romeva ha declarat: “El manteniment de l’objectiu del 3% és una cosa simplement impossible de complir. A més, el Paquet de Governança econòmica permet flexibilitzar els objectius del dèficit en casos de recessió econòmica. Llavors: ¿per què segueixen enganyant la gent amb aquesta fal·làcia? A més: ¿d’on pensa Rajoy reduir aquests 5.000 d’euros que s’ha compromès a retallar?.

També ha lamentat que “l’Eurogrup sigui cada vegada més un mercat on es regateja un punt més o menys de dèficit en funció d’interessos polítics sense considerar els efectes sobre la població, el creixement i l’ocupació.

Finalment, l’eurodiputat ha recordat que el veritable problema a Europa, avui, és qui pren aquest tipus de decisions i com, i ha instat el president de l’Eurogrup, Juncker, i el president del Govern espanyol, Rajoy, a deixar de fer política entre bambolines, o a base de rodes de premsa, i començar a fer-la, de debò, amb llum i taquígrafs i transparència total, al Parlament Europeu i al Congrés, respectivament.

 

CAST

Objetivos de déficit en España

El acuerdo del Eurogrupo continúa ahogando la economía española.

El Eurodiputado de ICV y Vicepresidente de Verdes/ALE, Raül Romeva i Rueda, reaccionó a las conclusiones de ayer por la noche del Eurogrupo, donde el Ministro de Guindos acordó con la troika establecer el límite de déficit presupuestario para el 2012 en el 5,3% (y no en el 5,8%, tal y como habia informado dias antes), lo que implica que el gobierno de Rajoy deberá reducir todavía 5.000 millones de euros más en los presupuestos, al mismo tiempo que mantiene el objetivo de llegar al 3% en 2013.

Romeva declaró: “El mantenimiento del objetivo del 3% es algo simplemente imposible de cumplir. Además, el Paquete de Gobernanza económica permite flexibilizar los objetivos del déficit en casos de recesión económica. Entonces: ¿por qué siguen engañando a la gente con esta falacia? Además ¿de dónde piensa Rajoy reducir estos nuevos 5000 millones que se ha comprometido a recortar?.

También lamentó que “el Eurogrupo sea cada vez más un mercadillo donde se regatea un punto más o menos de déficit en función de intereses políticos sin considerar los efectos sobre la población, el crecimiento y el empleo”. 

Por último, el eurodiputado recordó que el verdadero problema en Europa, hoy, es quien toma este tipo de decisiones y cómo, e instó al Presidente del Eurogrupo, Juncker, y al Presidente del Gobierno español, Rajoy, a dejar de hacer política entre bambalinas o a base de ruedas de prensa, y empezar a hacerla, en serio, con luz y taquígrafos y transparencia total, en el Parlamento Europeo y el Congreso respectivamente.

Foto: Juncker ‘ofega’ de Guindos. Font: EFE

Cap a la paritat dones/homes en política europea

0

Vull dir-ho: estic molt content que el Parlament Europeu s’hagi compromès de forma clara a favor d’una major participació de les dones en els processos de decisió política.

En dos informes adoptats avui a Estrasburg s’emfatitza la necessitat de promoure la igualtat de gènere en tots els processos polítics, per la qual cosa suggerim, entre altres mesures, establir quotes en les eleccions estatals, nacionals, regionals, locals i europees i en els òrgans decisió europeus (Comissió Europea, Servei d’Acció Exterior Europeu, etc).

Aquest és un vot molt positiu per a les dones a Europa. Ara, el Consell i la Comissió tenen un clar mandat per seguir avançant cap a la igualtat de gènere a través de l’apoderament de les dones. És la primera vegada en la història que el Parlament Europeu apel·la la la UE a introduir un sistema de quotes femenines i llistes cremalleres per a les eleccions europees de 2014. Espero que després del 2014 la meitat d’aquesta cambra siguin dones.

Així mateix, celebro el suport majoritari que ha tingut també l’informe sobre igualtat on s’insisteix en la necessitat de reduir la bretxa salarial entre homes i dones, acabar amb la bretxa en el sistema de pensions, que les dones migrades s’integrin en el mercat laboral, garantir la independència financera de les dones, i la necessitat que la sortida de la crisi compti amb una perspectiva de gènere.

Finalment, reitero una vegada més la crida que fa el Parlament per tal que el Consell desbloquegi la Directiva Horitzontal sobre Antidiscriminació, de la qual en sóc el ponent. “

Font foto: Newzitiv

Romeva sobre Igualtat d’oportunitats / Romeva sobre Iguladad de oportunidades

0
Aquesta és la intervenció que acabo de fer al Parlament Europeu, reunit en sessió plenària a Estrasburg, durant el debat relatiu a Igualtat d’Oportunitats 

Esta es la intervención que acabo de hacer en el Parlamento Europeo, reunido en sesión plenaria en Estrasburgo, durante debate sobre Igualdad de Oprotunidades

Sayonara Sushi: entrevista per a Diari de Sant Cugat i TOT Sant Cugat

0
Adjunto a continuació l’entrevista que la Carla Porras em va fer amb motiu de l’aparició de la novel·la ‘Sayonara Sushi’, i que van publicar la setmana passada a Diari de Sant Cugat, i aquesta a TOT Sant Cugat.
 

“Tinc clar que per poder escriure has de viure, fer coses”

Raül Romevaés doctor en Relacions Internacionals i llicenciat en Ciències Econòmiques. Des del 2004 és l’eurodiputat d’ICV al Parlament Europeu, de manera que viu alhora en diferents ciutats. L’any 2006, mentre agafava un avió i n’esperava un altre, va començar a idear ‘Sayonara Sushi’, la seva primera novel·la

Romeva és un lector apassionat i per això vol que la seva primera novel·la generi emocions i entretingui. El proper 24 de març el presentarà al Pati de Llibres de Sant Cugat.

Des del 2004 viu a cavall de diferents ciutats. Com es porta això?
Visc entre Estrasburg, Brussel·les i Sant Cugat, i costa de portar. Això va amb la feina i ho saps quan l’acceptes, però hi ha un cost personal important. A tot t’acostumes; jo ja sé que a la setmana hi ha 3 o 4 nits que passo fora de casa i amb la família ens organitzem per portar-ho de la millor manera possible. Però no tot és negatiu, també té aspectes positius, viatjar t’obliga a aprofitar molt el temps d’avions i d’esperes, i això m’ha permès llegir i escriure molt.

En aquestes estones lliures, què prefereix, llegir o escriure?
Les dues coses m’apassionen, però tot depèn del moment. Sempre vaig amb una llibreteta per si em ve una idea poder desenvolupar-la abans que marxi! Quan estic escrivint em costa molt més llegir, en canvi quan deixes d’escriure necessites llegir per alimentar-te.

Com sorgeix aquest canvi d’escriure ficció?
Sempre he volgut fer una ficció, però com que sóc molt lector, tenia molt clar que quan em decidís a escriure-la havia d’estar molt ben feta. Això requereix un entrenament i una formació que fins que no he considerat que més o menys tenia, no m’hi he volgut posar. Des d’un principi tenia molt clar que no volia arriscar-me a publicar alguna cosa que no fos decent, per això vaig buscar l’opinió i el consell de gent de l’ofici.

Apropi’ns a ‘Sayonara Sushi!’
Hi ha amor, desamor, acció, misteri, corrupteles, humor… Cadascú trobarà el que vulgui trobar-hi perquè hi ha una mica de tot. He intentat que sigui una obra plural, una òpera molt coral que espero que atregui públics molt diferents. Crec que en el fons tots tendim a veure la vida des de diferents punts de vista i això és el que busco.

La protagonista de la novel·la és una periodista…
No és res casual. Fent la feina que faig sempre he tingut la sensació que a mi el que m’agradaria de veritat és ser periodista. El periodista té un paper fonamental en la nostra societat. Tots som consumidors de notícies i, per tant, necessitem que algú sàpiga trobar aquesta notícia i la transmeti .Així que el llibre és un homenatge a tots aquells periodistes que no es queden a casa esperant un teletip, sinó que van a buscar-la i amb riscos.

A la novel·la també apareix la denúncia social i ecològica…
Hi ha un component central a la novel·la que és el sushi. A vegades no en som conscients de tot el que hi ha darrere d’un component tan de moda com aquest. Vas a un restaurant i menges un sushi exquisit o un bistec de tonyina vermell extraordinari. La qüestió és que perquè tu puguis menjar això, han hagut de passar coses que no són tan fantàstiques. A la novel·la, una de les històries que explico és la part no tan coneguda d’això que anomenem la moda del sushi.

Són històries que ha viscut o que ha buscat?
Hi ha situacions que he viscut per la meva feina, ja que porto més de 6 anys al Comitè de Pesca del Parlament Europeu. Però moltes altres són situacions reals però posades en el món de la ficció. Qui ha estat protagonista d’aquestes històries es reconeixerà molt ràpidament. Hi ha una altra part que és investigació que he fet jo i que he llegit d’altres persones. I, per últim, hi ha altres històries que són completament fictícies.

Vostè és polític, així que suposo que no té por a les crítiques…
Qui digui que no l’importen les crítiques està mentint. A tothom ens importen, sobretot, si són dolentes. He intentat ser molt respectuós amb l’ofici d’escriptor, tenia molt clar que no valia fer qualsevol cosa. El que em doldria més es que gent de l’ofici s’ofengués pel contingut literari del llibre. D’altra banda, sóc conscient que hi haurà gent a qui no li agradaran molts continguts que es tracten a Sayonara Sushi, però estic preparat i tranquil.

D’aquí 10 anys com es veu: escrivint o de polític?
No ho sé. Tinc clar que per poder escriure has de viure, fer coses. No sé què faré d’aquí 10 anys, però el que sí que sé és que faré coses que em permetin escriure. Potser en l’àmbit de la política, o no. Però no em veig escrivint des del sofà de casa.

Romeva com escriptor
Aquest santcugatenc ha publicat diversos assajos sobre política i conflictes d’armes, però per fi s’ha decidit a fer-ne una novel·la i sembla ser que no serà l’última. “És un camp que una vegada t’hi has ficat és complicat sortir-ne; ‘Sayonara Sushi’ és la meva primera novel·la, però ja estic treballant en una altra”. Ara està nerviós, confessa que té ganes que la gent el tingui, sobretot perquè té aquell neguit de ja no poder canviar res.

 

Foto: Romeva amb la seva novel·la ‘Sayonara Sushi’. Font: E. Naval