Coca de recapte

El bloc de Ramon Farré Roure

5 d'abril de 2017
0 comentaris

Martell piconador

L’estratègia del govern d’Espanya i l’Estat és evident i té una missió: que els catalans que volen guanyar poder polític aconseguint que Catalunya esdevingui un Estat es preguntin si ho aconseguiran i, segons com, se’n cansin.

Disparen trets a tot allò que es mou. Els membres del Govern català van acumulant advertiments d’accions penals que poden comportar presó. N’hi ha que ja van per la cinquena o la sisena.

La situació no és idèntica per a ambdues parts. El govern d’Espanya fa les lleis i els tribunals les apliquen. Han arribat a judicar si és o no matèria penal trencar ous per a fer truites.

Procuren no passar-se de frenada. Les truites s’han deixat servir fredes i Mas, Ortega, Rigau i Homs no són a la presó.

El govern català si cap llei fa, la dels pressupostos, per exemple, no la pot ni aplicar en la seva extensió perquè el Tribunal Constitucional, a instàncies del govern d’Espanya, la suspèn i, amb el temps, l’anul·la parcialment. El Govern no pot instar l’anul·lació de cap llei espanyola a cap Tribunal.

De ben segur, que el govern d’Espanya monitoritza dia a dia els efectes de la seva política, car té recursos per a fer-ho sense explicar-ho, cosa que no pot fer el govern català, i actua en conseqüència.

A més, és ajudat en tot i per tot pels partits “unionistes”, com ara el PSOE català, amb plantejaments de reforma constitucional, la tercera via, que deixin Catalunya allà on és, com si la sentència del Constitucional sobre la reforma de l’Estatut no hagués fet evident les limitacions insalvables d’aquella via morta per aconseguir veritable poder polític. No es pot tenir memòria de peix.

El Govern català només té la força que els catalans estiguin disposats a donar, la seva capacitat de resistència, el seu compromís amb el país, el seu convenciment.

Aquí és on rau la grandesa i la debilitat de tot plegat. Tot el que es faci per tenir cura de la moral ciutadana és positiu. La unitat en els objectius i en la forma d’aconseguir-los és essencial.

Cap tret al peu. No cal.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!