Coca de recapte

El bloc de Ramon Farré Roure

1 de març de 2017
0 comentaris

De cendra

Avui és dimecres de cendra. Comença la Quaresma. Això era abans, estic temptat d’escriure. Em sembla que tenim integrat el carnestoltes, però que el seu significat primigeni s’ha gairebé perdut.

Carnestoltes sense quaresma poc sentit té. Carnestoltes celebra la disbauxa que precedia el temps del recolliment, la contenció i la penitència. El rei esbojarrat i trencador per oposició a la vella migrada, eixuta de tot, que representa la quaresma.

Tal dia com avui, en la catòlica Lleida de postguerra, fins ben entrat els primers seixanta, les diferents misses eren prou concorregudes per rebre les cendres.

L’oficiant feia una creu al front mentre recordava al fidel que cendra era i cendra esdevindria. Fins ben avançats els anys seixanta, s’emprava el llatí: “Memento, homo, quia pulvis es, et in pulverem reverteris”, expressió que els estudiants acostumaven a alterar en traduir-la, més o menys intencionadament.

Avui no haurà aglomeració a la porta de les esglésies. Els de la rua de carnaval no hi faran cap.

__

De ben segur que no hi té res a veure el calendari litúrgic, però  avui acaba un judici a Madrid i en comença un altre a Barcelona.

Temps de Quaresma. Temps de penitència. Temps de penediment.

Memento, homo…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!