Coca de recapte

El bloc de Ramon Farré Roure

9 de febrer de 2017
0 comentaris

Contra els jutges

La Constitució americana consagra la separació de poders. L’Executiu no pot anar contra el Judicial perquè altera el delicat equilibri que contribueix a fonamentar la democràcia.

Trump sembla un elefant desbocat que esclafa el que toca. La seva crítica als jutges titllant-los de polítics i atribuint-los la responsabilitat d’un possible atac terrorista, per posar en dubte que el decret que prohibeix l’entrada a persones procedents d’alguns països els habitants dels quals professen majoritàriament l’islam, ha sacsejat  el sistema judicial americà.

A Europa, les formes no són aquestes. A Espanya tampoc. Però el risc d’instrumentalitzar el Poder Judicial també hi és. Quan s’empren els Tribunals de Justícia per dirimir qüestions essencialment polítiques es fa un mal favor a la Justícia, encara que s’embolcalli la qüestió  sota formes estrictament judicials.

El Tribunal que jutja Mas, Ortega i Rigau té mala peça al teler. Més encara, pensant que el Suprem ha de judicar Homs a final de mes.  Per evitar posar la Justícia en situació compromesa, més hagués valgut fer cas als fiscals de Catalunya que van tenir la intel·ligència de no veure cap delicte en l’actuació del Govern català.

Rajoy i Trump fan malament de posar en risc la independència del Judicial, encara que les seves formes siguin diametralment oposades.  No sé quines prefereixo, tanmateix.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!