Coca de recapte

El bloc de Ramon Farré Roure

9 de desembre de 2016
0 comentaris

Extrema dreta populista

La batalla per guanyar les eleccions presidencials franceses ja ha començat. Fillon, Le Pen i, presumiblement, Valls s’enfrontaran per ocupar la cadira d‘Hollande.

Le Pen ha anunciat, per marcar l’agenda, que els estrangers irregulars “no seran cuidats, ni tindran sanitat ni els seus fills escola gratuïta”. I això que no té res contra els estrangers, segons afirma.

A més, populisme a dojo: “no tenim els recursos per atendre’ls i hem de reservar els nostres esforços i la solidaritat nacional als més humils, més modestos i més pobres d’entre nosaltres”.

La distinció entre nosaltres i ells és definitiva. Marca la línia de separació i obre la porta a tota mena de situacions discriminatòries.

La rica França, la segona economia europea, no pot atendre a tots els que viuen a l’Hexàgon? Clar que pot, si vol. I seria del seu interès fer-ho.

Expulsarà els estrangers irregulars que hi ha en el seu territori. Els seus fills. On? Com? Amb quines garanties? No els expulsarà.

Què vol Le Pen? Unes desenes de milers de persones que poden caure malaltes i no ser cuidades i que poden posar en risc la salut pública?

Milers de persones illetrades? Milers de persones que percebran el rebuig a cada cantonada i subjectes a tota mena d’influències que poden acabar tornant-se en contra dels francesos?

Impedirà als metges, mestres i cuidadors que se n’ocupin, ni que sigui voluntàriament? Deixarà morir persones a la porta dels centres de salut?

O nens sense escola? Quina culpa en tenen ells? Dit sigui de pas, la Constitució francesa els garanteix l’educació en edat obligatòria.

Le Pen no guanyarà les eleccions però les seves idees poden guanyar parcialment la partida de l’opinió pública, en un grau o un altre. Milions de francesos votaran Le Pen.

De ben segur que les tensions de la globalització i la crisi econòmica, que encara té efectes ben punyents sobre els que menys instruments de defensa tenen, mereixen ser afrontades i requereixen de polítiques públiques intel·ligents i eficaces que ajudin a tancar la bretxa de les diferències inacceptables i protegeixin els que més vulnerables.

I també cal esperar de tots el que viuen en un país, i poden, que contribueixin solidàriament a les causes comunes. Enviar persones als llimbs de la irregularitat no ajuda a l’esforç comú.

Si no s’actua, els populismes xenòfobs guanyaran més terreny encara. Però, al mateix temps i amb la mateixa força o més, cal barrar el pas a les idees que minen la cohesió social i van en contra de la dignitat inherent de cada persona.

El problema del lepenisme no és exclusiu de França. Els territoris que estan a l’altra banda dels Pirineus també el pateixen. El lepenisme, en les seves diverses formes, és corrosiu.

____

Declaracions de Marine Le Pen:

“Je considère que la solidarité nationale doit s’exprimer à l’égard des Français. Je n’ai rien contre les étrangers, mais je leur dis : ’Si vous venez dans notre pays, ne vous attendez pas à ce que vous soyez pris en charge, à être soignés, que vos enfants soient éduqués gratuitement, maintenant c’est terminé, c’est la fin de la récréation !’”

“Nous n’avons plus les moyens de faire cela, nous allons réserver nos efforts et notre solidarité nationale aux plus humbles, aux plus modestes, aux plus pauvres d’entre nous”

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!