Coca de recapte

El bloc de Ramon Farré Roure

5 de febrer de 2016
0 comentaris

Seixanta dos anys, altre cop

Per l’amabilitat de la bona gent de La Mañana, he pogut disposar d’una còpia de la portada del diari degà de les comarques lleidatanes corresponent al dia 4 de febrer de 1954. Una joia.

 

A diferència de la portada de La Vanguardia, confegida a cop de foto i escollint només quatre notícies, La Mañana, diari, aleshores, de la “Falange Española Tradicionalista y de las J.O.N.S.” obria amb vuit assumptes servits per les agències Efe (creada el 1939, per ordre de Ramón Serrano Suñer (cunyat de l’esposa Dictador) i Manuel Aznar Zubigaray (avi de qui fou president del Govern espanyol) i Cifra (que no era altra cosa que Efe però per les notícies nacionals espanyoles).

 

Les noticies que servia Cifra es referien al règim: “En el expreso de Port-Bou regresaron de su viaje a Italia el vicesecretario general del Movimiento, don Tomás Romojaro y el delegado nacional de Sindicatos, señor Solis Ruiz. A las nueve menos diez de la noche reanudaron viaje a Madrid en el expreso. Fueron despedidos por varias jerarquías y autoridades.”, a l’exèrcit: “ Zaragoza, 3- La Organización sindical zaragozana ha dedicado un homenaje de gratitud y admiración al Ejército español en la persona del capitán general de la Quinta Región Militar, teniente general Franco Salgado…” , i, al temps, que sempre és ben apreciat pels lectors: “Persiste la ola de frío en toda España. En Reinosa hay 40.000 personas aisladas y en Asturias se han tomado medidas para el abastecimiento de la población.” Franco Salgado era cosí germà del Dictador i Solís Ruíz, va ser ministre secretari general del Movimiento una desena llarga d’anys i va ser conegut com la “sonrisa del régimen”. Un home “campechano”.

 

Sobta molt la importància donada a la política internacional. No es podia deixar de banda l’estat de salut de pontífex Pius XII: “…ha mejorado ligeramente. El comunicado médico dice que el examen a que ha estado sometido el Sumo Pontífice revela que los trastornos gástricos que ha padecido, tienen un origen nervioso.”. El diari no afegeix com era habitual l’expressió “hacemos votos para su pronto restablecimiento”. Qui sap si el director no era molt missaire. El vell sofà del seu despatx, si es conservés, en podria donar fe, mai més ben dit, perquè és a la intimitat on es coneixen les persones.

 

A la portada es podia veure un detall de la gran magnanimitat del Soldà Mohammed Shah (1877–1957), 48è Imam dels Ismaïlites Nizarites (1885–1957), més conegut com Aga Khan III, qui va permetre que el seu pes en platí fos reduït en una gran proporció per no arruïnar els seus súbdits i així rebre el pagament molts més anys. D’aquest home es podia dir que valia el seu pes en or.

 

Síria ja estava en guerra, la política exterior de la Unió Soviètica preocupava a occident, la unificació alemanya anava per mal camí i no arribaria fins la desfeta de l’imperi soviètic, al Japó desapareixien diplomàtics russos i mig miler de persones morien en una allau humana al Ganges en la cerimònia de purificació tradicional. Cadascuna d’aquestes notícies donaria per tot un apunt.

 

Cap notícia local. Avui una portada com aquesta seria impossible. Els lleidatans de l’època volien conèixer què passava al món, segurament, i la majoria cal creure que no tenien altra manera d’assabentar-se’n. Les notícies de Lleida les sabien pel sistema boca-orella que només érem encara no 60.000 persones, mentre es començava a construir l’església del Carme i la Fira de Sant Miquel era ja un esdeveniment que es repetia cada any. Encara faltaven cinc anys pel Pla d’Estabilització i l’economia estava en estat precari. El bisbe Aurelio del Pino mantenia la moral pública lleidatana sota control. Tímidament, es començaven a ballar sardanes i la cultura catalana tot just començava a treure el cap gràcies a patriotes de soca-rel. El blocaire també treia el cap al carrer de l’Assalt, al cor de la ciutat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!