Coca de recapte

El bloc de Ramon Farré Roure

6 d'octubre de 2015
0 comentaris

TPP

Estats Units, Japó, Canadà, Xile, Mèxic , Perú,  Brunei, Malàisia, Singapur,  Vietnam, Austràlia  i Nova Zelanda han signat un acord comercial que desenvoluparà l’economia de l’àrea del  Pacífic: l’Acord d’Associació Transpacífic (TPP, en anglès).

El 40% del mercat mundial en resulta afectat. Els fluxos comercials entre els països augmentarà de manera exponencial, amb el pas dels anys. I no hi ha Xina. Si se li suma el gran país de l’Orient, que pot ser en cosa d’anys l’economia més forta del món, es podrà dir que el Pacífic haurà substituït absolutament l’Atlàntic com a la primera àrea econòmica mundial.

La dinàmica de la globalització és imparable. No crec que hi pugui haver marxa endarrere, llevat de catàstrofe indesitjada, llevat d’un cataclisme. És la tendència des de la revolució industrial i no veig motiu perquè la força que l’impulsa desaparegui.

I Europa? No és l’acudit del Rajoy. Europa ha d’espavilar-se si no vol perdre el seu estatuts d’àrea més desenvolupada del món i on es pot conjuminar millor el desenvolupament econòmic i l’equitat.

El comerç ha unit i transformat el món.  Posar-s’hi de cul, com fan alguns moviments, que tendeixen al replegament en apreciar la magnitud del canvi que s’albira i el que ja s’ha produït, és desconèixer la magnitud del moviment i renunciar a dirigir-lo.

Cap en quina direcció? Cap al millor servei a les persones i al benestar, amb justícia i equitat. Fàcil de dir, difícil de fer.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!