Coca de recapte

El bloc de Ramon Farré Roure

20 de maig de 2015
0 comentaris

Catalunya a Dinamarca

Catalunya_not_Spain

El Parlament danès ha debatut la qüestió catalana i s’ha pronunciat per un “diàleg pacífic i democràtic” entre els governs catalans i espanyols. Cap vot en contra.

 

Imagino que cap parlamentari danès no s’haurà vist amb cor de votar en contra del diàleg entre dos governs democràtics, malgrat les pressions diplomàtiques, que no em consten però poso la mà al foc que n’hi ha hagut, de la cancelleria espanyola.

 

La resolució és molt rellevant perquè s’ha produït per iniciativa d’una diplomàcia difusa, conduïda inicialment per la representació de l’ANC a Dinamarca, que s’adreçà a un partit poc proeuropeu, Llista Unitària, per impulsar la declaració que finalment es va produir.

 

Cal creure que la diplomàcia institucional catalana i les relacions europees trenades per CDC han tingut el seu paper en la resolució positiva de tot plegat. En aquests assumptes ningú no anuncia a priori (ni tampoc a posteriori) què ha fet i com.

 

Més rellevant és encara el fet que en un parlament europeu s’hagi reconegut que el govern català i l’espanyol, que Catalunya i Espanya, per tant, poden dialogar–altra cosa és que ho facin, Espanya no vol pas–la qual cosa pressuposa que hi ha dos personalitats, dos ens diferents.

 

Imagino al ministre Margallo molt emprenyat i movent els fils perquè cap altre parlament europeu no es pronunciï mai més pel diàleg democràtic i pacífic entre dos governs, cosa que pot crear perplexitat entre els parlamentaris demòcrates de soca-rel i qualsevol que s’ho miri desapassionadament.

 

En les dues legislatures conduïdes pel president Mas, la qüestió catalana s’ha posat sobre la taula de l’escaquer—no l’instrument cordòfon medieval—europeu com mai no hi havia estat.

 

Les iniciatives del president Pujol van donar visibilitat a Catalunya, però no ha estat fins aquesta legislatura, i fins les grans i modèliques manifestacions dels onze de setembre, que Catalunya s’ha presentat al món com a subjecte polític que vol ser un nou Estat en el si de la Unió Europea.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!