Coca de recapte

El bloc de Ramon Farré Roure

23 de març de 2015
0 comentaris

Els de casa, a Andalusia

A què us comprometeu?
A Andalusia ha guanyat el PSOE. Les principals preocupacions de la gent són, segons les enquestes, l’atur i la corrupció. Un marcià hauria dit, per tant, que a Andalusia el partit del govern perdria les eleccions. Les ha guanyades.

Els andalusos han votat el partit de casa, malgrat els suposats fraus que impliquen el govern socialista i l’alta taxa d’atur.

A la vegada, han castigat el PP, com era d’esperar, i també Izquierda Unida (IU). Al PP el perjudica haver governat amb tanta prepotència aquests anys passats i no ser vistos com una alternativa fiable al govern socialista a Andalusia. La corrupció també els afecta i no volen anar, els votants, de “Guatemala a Guatepeor”.

A més, la presència de Ciutadans, els ha restat vots. Un partit que és vist com de dretes però lliberal i que ha fet un bon resultat malgrat que un tal Albert és el seu home fort.

IU no és vist com alternativa de res. Un partit que podria aspirar a recollir vots dels socialistes està en un moment molt delicat. A més, els ha sortit el partit del “sí se puede” que se’ls menja l’electorat.

I Podemos no s’ha quedat tampoc amb els desencisats del PSOE. Li ha restat vots però pocs. Ha demostrat no ser alternativa. Conforme passen els dies es veu massa com un moviment d’emprenyats dirigits per quatre mediàtics que no han passat del “Se puede” al “Se hace possible”. Pels andalusos, Podemos no és fiable o no ho és encara prou.

Amb tot, no es pot menystenir el resultat de Podemos. Amb poc arrelament social, escassa estructura i temps, entrar al Parlament andalús amb 15 diputats no és poca cosa. No és però un partit de govern.

El PSOE surt reforçat d’Andalusia i el PP surt preocupat. Les municipals els poden anar malament i qui sap si perdre el govern d’Espanya perquè ningú no s’hi vulgui acostar. Segons com Ciutadans pot fer el gran negoci de la seva vida oferint-se com a crossa d’un coix.

___

Ahir s’haguessin celebrat eleccions a Catalunya si hi hagués hagut unitat dels partits nacionalistes, els que volen la independència, o sobiranistes, que volen que Catalunya sigui un estat sobirà, com els altres estats sobirans europeus. No va poder ser. La unitat és imprescindible.

Cap combinació de partits espanyols (PSOE, PP, Podemos, Ciutadans, IU, UPiD…) sigui la que sigui, de dretes o esquerres, no reconeixerà que Catalunya és una nació que té el dreta decidir. No cal somiar truites.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!