Coca de recapte

El bloc de Ramon Farré Roure

18 de desembre de 2014
0 comentaris

Guerres modernes

Alcorà cremat
La baixada del preu del petroli està tenint efectes rellevants en l’economia mundial, amb guanyadors i perdedors. Sembla talment com si es tractés d’una guerra.

Semblava que en la nova economia les matèries primeres havien perdut pes. A la vegada, els xocs del petroli es produïen per augments sobtats de preu, sovint com a conseqüència de guerres o conflictes oberts en orient mitjà.

Ara el xoc ve donat per la baixada de preus i per excés de producció. Aquest xoc fa anys que ha començat amb l’extensió de la tècnica del fracking als Estats Units que ha alliberat recursos fins al punt que una economia importadora de petroli (energia) a gran escala ha passat a voler ser economia exportadora. Plantes de liqüefacció de gasos importats es transformen en plantes exportadores.

Les economies dependents de la importació de petroli hi guanyen en aquesta guerra. I hi perden les que depenen d’un preu car del petroli per quadrar els comptes.

A Rússia, afeblida per les sancions en motiu de la guerra, més o menys somorta, més o menys declarada, d’Ucraïna, està patint una caiguda de la seva moneda espectacular.

A aquest pas, aquesta setmana santa i la temporada d’estiu vinent no es veurà un rus a la platja i les botigues del passeig de Gràcia a Barcelona acomiadaran els venedors que els atenien durant els anys brillants de l’economia russa sostinguda pels alts preus del petroli.

Esperem que ara comencin a arribar americans massivament, el seu dòlar és fort mentre l’euro s’afebleix relativament. Diuen que al 2017 amb un euro només comprarem un dolar.

Veurem.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!