Coca de recapte

El bloc de Ramon Farré Roure

20 de novembre de 2014
0 comentaris

Querella contra el procés

Constitució vs democràcia
La querella anunciada, i properament interposada, per la fiscalia contra el president Mas i les conselleres Ortega i Rigau, és l’expressió més evident de la perplexitat i el gran desconcert de amplis sectors de la societat espanyola i de l’aparell de l’Estat davant el 9N i el seu significat.

Durant anys i panys, la societat espanyola ha estat incapaç d’escoltar els senyals que arribaven de Catalunya, que no eren ni pocs ni dèbils.

No s’ha molestat gens en decodificar-los, en mirar d’entendre d’on venia el català emprenyat. Fins encara no fa quatre dies, estaven convençuts que una vegada l’economia revifés una mica el malestar català s’apagaria.

L’opinió publicada, per qualsevol mitjà, no ha ajudat gens a explicar als espanyols el malestar de la societat catalana, menys encara les seves raons.

Un bona part dels polítics, molt especialment els Populars, però no només, han fet de Catalunya un instrument polític per, anant-hi en contra descaradament, pujar en els índexs de notorietat i en l’expectativa de vot.

I ara no poden entendre què va passar a Catalunya el 9N. La reacció espanyola encara dóna més valor al fet que el 9N els catalans s’expressessin a les urnes. I més quan ho va poder fer lliurement qui va voler, en un procés participatiu impecable.

Molts i molts catalans, probablement els tres de cada quatre que estan a favor del dret a decidir, no entendran que l’Estat, mitjançant el Fiscal general, interposi una querella per quatre delictes–desobediència, malversació, prevaricació i usurpació–, contra membres del Govern català, encapçalats pel seu president, pel sol fet de deixar-los opinar posant els instruments necessaris per a fer-ho bé i amb la dignitat deguda. Les urnes no es posen al carrer.

I els estats europeus i d’arreu que segueixen el procés català no podran entendre que per permetre la llibertat d’expressió un govern legítim, amb suport parlamentari ampli, hagi de passar pels tribunals, si la querella és acceptada pel TSJC.

La justícia, menys encara la penal, no pot substituir la política.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!