Coca de recapte

El bloc de Ramon Farré Roure

25 d'octubre de 2014
0 comentaris

Tornar a l’Edat Mitjana

Poc seny? No, cap.

Al senyor Rajoy el traeix el subconscient. Acusa el govern català o els catalans, no se sap bé, de voler tornar a l’Edat Mitjana en voler promoure un procés de participació a Catalunya. No sé si no sap què és l’Edat Mitjana, hipòtesi que crec ofensiva i, per tant, rebutjable, o li agradaria tornar-hi i s’equivoca.

A l’Edat Mitjana els ciutadans comptaven per res o per ben poc. Gairebé el mot ciutadà és d’ús inadequat. Més aviat, en els temps del feudalisme hauríem de parlar de serfs. I aquests, lligats a la terra, no tenien cap dret a expressar-se i a dir la seva en un procés participatiu.

Quan el govern català convoca una consulta amb la signatura del decret 129/2014, en Rajoy i l’aparell de l’Estat se la carrega endossant-li la culpa al Tribunal Constitucional. Me l’imagino a la classe de pàrvuls dient al mestre o a la mestra “Yo no he sido, ha sido este”.

I ara que el govern, entestat en demanar el parer dels ciutadans, posa en marxa un procés participatiu emparat amb la legalitat el mateix que impedeix la consulta carrega contra la participació ciutadana al•legant que és menys democràtica que l’anterior. Brillant, el governant.

Escoltin Rajoy: “És un procés de participació sense cap garantia democràtica, sense un cens previ i en el qual els partidaris d’una posició disposen de les paperetes, les compten i les custodien”.

L’ús del cens el fa impossible el que reclama que n’hi hagi un. Les paperetes les tenen a l’abast tots els ciutadans i tothom que ha volgut s’ha pogut inscriure com a voluntari del procés perquè no es pot emprar un cens i fer obligatòria la participació en la jornada electoral perquè en Rajoy ho impedeix. A ningú no se li ha dit, vostè no s’inscrigui. I a ningú se li demana si és partidari de la independència o no ho és.

En Rajoy no ha anat a votar mai? En un procés electoral els ciutadans són els que disposen de les paperetes, les compten i les custodien. Què està dient, que els voluntaris que estaran a les meses, assistits per un coordinador de mesa que serà segurament un funcionari públic—se n’han inscrit centenars com a voluntaris—faran tupinades?

Rajoy acusa el Govern de “descarregar la responsabilitat” que comporta el procés “sobre els funcionaris i els ciutadans”. “Els catalans no es mereixen això “. En les eleccions que van donar el resultat de proclamar Rajoy president del govern espanyol la responsabilitat de les meses i del recompte de vots van recaure en funcionaris i ciutadans.

I ben cert, vist el que hem vist, els catalans no es mereixen ser governats per un senyor com Rajoy. Sort que va ser triat democràticament, no com en l’Edat Mitjana que sembla enyorar, i els ciutadans podran contribuir amb el seu vot a desnonar-lo, si volen.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!