Coca de recapte

El bloc de Ramon Farré Roure

22 d'octubre de 2014
0 comentaris

Legalitat i 9N

Una nova llei educativa altre cop

El 9N ha de ser la prioritat política avui. Els interessos de part (partit, part) s’han de deixar de banda. El govern treballa amb intensitat perquè el 9N surti bé. Per cert, el 9N té empara legal.

El nou 9N està en marxa. Que no s’hagi publicat un decret de convocatòria, signat solemnement com ho va ser el Decret 129/2014, que el Govern espanyol ha recorregut davant el Constitucional i, per aquest motiu, hagi quedat suspès per causa de la providència dictada pel tribunal, no vol dir que cap norma no empari el nou 9N.

El govern català no ha suspès el 9N. Tampoc no s’ha suspès res. L’han suspès. L’autoria té noms i cognoms: Estat espanyol. Ho recordo perquè n’hi ha que s’entesten en dir que és el govern català qui ha suspès el 9N.

El 9N segueix ben viu i té la mateixa finalitat que la consulta suspesa cautelarment: conèixer la voluntat dels catalans i catalanes que lliurement vagin a votar. I té conseqüències polítiques: les mateixes que tenia la consulta suspesa. I més en tindrà quantes més persones votin aquell dia.

I és legal? Naturalment. Un govern no pot no actuar d’acord amb la legalitat perquè immediatament perd legitimitat i eficàcia. Exemple: la participació dels ajuntaments a la consulta es fonamenta en el decret legislatiu 2/2003, de 28 d’abril, pel qual s’aprova el text refós de la llei municipal i de règim local de Catalunya.

El que toca ara és pensar en el 9N i fer-lo possible. En els dies següents, i segons què hagi passat, serà el moment de pensar en el següent pas o passos.

I esperem que els partits que l’hagin perdut, si cap n’hi ha, recuperin el sentit de transcendència, posin el país pel davant dels seu interessos i sàpiguen estar a l’altura del moment.

Junts, millor.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!