Coca de recapte

El bloc de Ramon Farré Roure

22 de setembre de 2014
0 comentaris

Incomprensible

CDQS_n_petita

Quan escolto o llegeixo declaracions de líders polítics espanyols em fa la impressió que l’entesa entre Catalunya i Espanya és francament difícil perquè són dos percepcions de la realitat disjuntes. I sense punts en comú des d’on construir l’entesa, aquesta es fa complicada per no dir impossible.

Les declaracions de la vicepresidenta dient al President Mas que ho és, president, gràcies a la Constitució Espanyola, en són un exemple.

Què diu la senyora Soraya Sáenz: la Comunitat Autònoma de Catalunya neix amb la Constitució Espanyola (CE); no és una nació, perquè només l’espanyola ho és; sense CE Catalunya deixa de ser.

Què llegeixen molts espanyols? Molt bé; clar que sí; que se n’assabentin els catalans; què es pensen que són diferents?; o tots moros o tots cristians; què es pensa el Mas, que li’n deixarem passar cap? Que abandoni tota esperança; que caigui el pes de la llei, del codi penal, civil, militar i de circulació sobre aquests que desbarren i volen trencar Espanya…i podria continuar.

Que llegeixen molts catalans (els que no llegeixen els fets de la manera anteriorment escrita)? Què es pensa aquesta senyora, que Catalunya va ser fundada el 1978?; que Tarradellas va caure del cel?; que la Generalitat és una companyia d’assegurances?; que Catalunya no és nació?; no sap que el President Mas és el que fa 129 dels presidents de Catalunya?; no sap que la CE distingeix (o distingia, de fet) entre nacionalitats i regions?; que és que Catalunya no té dret a existir? Que en Mas no l’hem votat els catalans, que és President per la gràcia de la CE, com en Franco per la de Déu?…i així més.

I d’aquesta no en sortim. No sóc imparcial, però veig més voluntat d’entesa en la societat catalana i en el govern que en la classe dirigent espanyola, els seus partits i les seves institucions. Veig que els catalans tenim més facilitat per entendre la posició espanyola que els espanyols (simplifico) la catalana.

Serà que la part dèbil ha de fer més esforços i ser més intel•ligent i empàtic i que Espanya (torno a simplificar) està acostumada a l’ordeno i “mando”.

L’entesa hi haurà de ser un dia o altre. Probablement, més tard que d’hora i quan la irreversibilitat del procés sigui evident per Espanya, de la qual cosa em sembla que ja comença a adonar-se’n.

__

I si volen podria fer una anàlisi semblant amb les declaracions del Pedro Sánchez. Un exemple: “No se puede entender Catalunya sin España ni España sin Catalunya, y eso es lo que representamos los socialistas”.

Serà ell que no ho entén. Es pot entendre perfectament. Dos nacions, dos estats diferents. Txèquia i Eslovàquia. On veu la dificultat? Segur que els que van viure la crisi de Cuba pensaven com en Sánchez. I prou que s’entén. O no?

El que des d’una posició s’entén perfectament des d’una altra és incomprensible.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!