Coca de recapte

El bloc de Ramon Farré Roure

18 de setembre de 2014
0 comentaris

Torpedes

Perquè és just

Mentre Margallo suavitza la seva posició després que li hagin clavat més d’un calbot per seguir fabricant independentistes, surt Rajoy per dir que la consulta d’Escòcia i de Catalunya són torpedes contra la Unió Europea.

Salmond ja li ha dit que es posi a ca seva i que no té res a dir en un procés pactat. Ben dit.

No acabo de veure que demanar el parer dels ciutadans i actuar en conseqüència sigui cap torpede a la Unió (UE). Prou em sembla que ho és força més la pretensió del Regne Unit de sotmetre a referèndum la continuïtat en la UE i no he escoltat mai que Rajoy se’n queixés. I també ho és, un torpede, negar-se a escoltar el parer dels ciutadans, perquè la democràcia se’n ressent.

El que fan els Estats està bé. El que fan els que aspiren a ser-ho està malament. És això.

Ni Escòcia ni Catalunya tenen cap intenció d’abandonar la Unió. Tampoc de no contribuir al seu finançament i no respectar les obligacions que imposa ser-ne membre de ple dret. Els escocesos i els catalans treballaran, produiran riquesa, comptaran com a ciutadans europeus a tots els efectes, no seran una càrrega…Quin problema hi ha?

El problema pot ser de governança, com es diu ara: dos Estats més sempre suposarà un punt més de complicació i, en el cas català, un equip suplementari d’intèrprets. I què?

La Unió s’ha vingut eixamplant des de la seva creació i aquest ha estat el seu èxit. El sistema de govern s’ha anat ajustant a la realitat. I no és pas gens difícil.

El que passa és que els Estats no volen deixar anar cap dels seus privilegis. I Espanya veuria el seu pes minvat. Dins de la Unió, tan fa ser d’un Estat o d’un altre, sempre que sigui el teu, l’escollit, el volgut.
___

Rajoy i margalló s’equivoquen. De moment, no ho fan els partits catalans que donen suport a la consulta. Ahir van aprovar al Parlament la Resolució de suport al 9-N, dins dels marcs legals i amb totes les garanties possibles, per gairebé un 66% dels vots. Divendres la llei obtindrà un suport encara més gran. Els estats es poden equivocar. Els que aspiren a ser-ho, no.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!