Coca de recapte

El bloc de Ramon Farré Roure

29 de juliol de 2014
0 comentaris

És possible

S’atreveixen amb Catalunya

De vegades, s’han escoltat crítiques al procés que segueix Catalunya per persones que en són ben partidàries pel fet de no disposar d’una mena de llibre blanc escocès sobre els pros i els contres de la independència de Catalunya.

Aquesta percepció hauria de quedar superada si es fa una lectura integral dels informes del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) que va concloure ahir els seus treballs.

Els informes, que són consultables a internet, configuren una guia a seguir en el procés en assenyalar-ne els punts forts i els dèbils. De cap manera substitueix l’acció política però constitueix un corpus doctrinal de primera magnitud que no pot ser obviat.

Els vuit informes, fruit de 15 mesos de feina, abasten assumptes tan diversos com Seguretat Social, defensa, relacions comercials entre un eventual Estat català i la resta d’Espanya, autoritats reguladores i altres estructures administratives que s’haurien de crear per complir amb les normatives europees, integració en la comunitat internacional, poder judicial, successió d’ordenaments i viabilitat fiscal i financera.

La conclusió principal del treball és que el procés cap a la sobirania és possible i viable, no sense dificultats (altra cosa no es podia esperar), que seran més o menys importants en funció de la conjuntura, especialment si és o no és un procés sense cap mena d’entesa amb el govern espanyol.

Per primer cop i amb l’impuls del Govern, Catalunya disposa d’una anàlisi exhaustiva del procés sobirà i de les seves conseqüències. Fins ara, se n’havia parlat. Ara ha quedat escrit.

Normalment, els treballs del CATN haurien de ser comentats i debatuts per la societat catalana. Avui, el soroll mediàtic ho fa difícil. La feina està feta, però. I ben feta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!