Coca de recapte

El bloc de Ramon Farré Roure

19 d'abril de 2009
Sense categoria
0 comentaris

La bóta de sant Ferriol

M’he entretingut a mirar la liquidació del pressupost de la Generalitat per al 2008. És preocupant.  I xoca molt que no se’n parli més.  La preocupació més gran m’ha vingut per la part de les despeses. Especialment la despesa corrent.

En personal, les obligacions reconegudes pugen, en acabar 2008, 4.976 milions d’euros. L’any que 2003, quan CiU va deixar el govern, eren de 2.928 milions. L’augment és d’un 69,95%. Insostenible. 

En compra de béns i serveis, s’ha passat de 813 milions l’any 2003 a 1.375 l’any 2008. El creixement: un 69,13%. Espectacular. 

En inversions reals el creixement no ha estat del mateix ordre de magnitud. Aquí ja m’hagués agradat reproduir l’augment de la despesa corrent. S’ha passat en el mateix període de 915 milions a 1248, un 40,33% de creixement. 

Amb el sistema de finançament heretat, el tripartit ha gastat el que tenia i el que no. Desaforadament. No hi ha país que aguanti creixements d’aquest ordre.  

Ara que l’economia recula i els ingressos de la Generalitat, en ser molt dependents del cicle econòmic, baixen, com ho fan els de l’Estat i com és raonable perquè es genera menys riquesa, el dèficit públic creixerà ineludiblement i forta.  

El dèficit públic no és mai cap bona notícia. 

Diran que la culpa és d’un altre. Segurament li penjaran la llufa a CiU. Però el cert és, i serà, s’hi posin com s’hi posin, que el tripartit ha gastat massa, sense mida, pensant que sempre s’ingressarà més i més i que la bóta de sant Ferriol no pararà de rajar. 

Insensats!

(Les dades les he extretes de la web del Departament d’Economia i Finances. Confio no haver-me equivocat. Si les dades són unes altres, prego que se’m corregeixi. Si algú vol veure les xifres directament de la web: http://www.gencat.cat/economia/ambits/finances/pressupost/execucio/exercicis/index.html )

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!