Els Països Catalans i el món des de Vic

El bloc d'en Quim. Coses que em passen pel cap i, a vegades, per les vísceres

9 de febrer de 2012
0 comentaris

Cultura democràtica i participació, els grans absents a l’Ajuntament de Vic

Aquest dilluns es va celebrar el ple de l’Ajuntament de Vic corresponent al més de febrer. El ple ja va començar malament quan l’alcalde no va permetre que Nil Puigivila prengués possessió del càrrec a l’inici de la sessió, raó per la qual no va poder exercir amb normalitat el seu dret com a regidor electe de la CUP. Més endavant, i per un altre incompliment de l’alcalde, la regidora Georgina Rieradevall es va veure obligada a abandonar la sala en el moment que es votava una moció que CUP havia renunciat a debatre i votar ja que venia proposada per una força antidemocràtica que no respecta els drets humans de tots els ciutadans de Vic.

Durant el ple, es va fer evident la necessitat d’obrir el ple a les associacions i particulars de la ciutat. La CUP va presentar una moció arran de converses mantingudes amb els comerciants del mercat municipal, i ho va fer així perquè la ciutat de Vic no disposa d’un Reglament Orgànic Municipal (ROM) que permeti la participació dels diferents col·lectius als òrgans de decisió de l’Ajuntament. (N’hi ha més)

Ja a la passada legislatura, diversos grups de l’oposició vam reclamar la redacció d’un ROM que regulés diferents aspectes del funcionament del consistori: ordenació del ple, establiment de temps per a les intervencions, participació de la ciutadania al ple…

Ara fa quatre anys, es va començar la redacció d’aquest ROM, que va avançar en alguns temes, però que en arribar al tema de la participació ciutadana, i davant de les propostes de la CUP que pretenien regular la participació de les entitats i particulars als òrgans de govern, es va aturar per part de l’equip de govern. Ara, quatre anys després, s’ha repetit la situació. Es parla del ROM, s’arriben a acords respecte de temes funcionals, però a l’hora de parlar de participació, l’equip de govern no vol acceptar cap proposta en aquest sentit i alenteix la redacció del reglament.

En molts ajuntaments catalans (alguns molt més grans que el de Vic) es permet a les associacions ciutadanes de presentar mocions i defensar-les al ple. Així mateix, també es permet als ciutadans particulars presentar preguntes i propostes (d’una manera limitada i regulada, lògicament) per a ser respostes i debatudes als òrgans de l’ajuntament. Això hauria de ser una pràctica habitual en qualsevol organisme que es digui democràtic (de democràcia, recordem, etimològicament govern del poble), però sembla que a l’equip de govern de la nostra ciutat li fa por obrir la possibilitat que tots els vigatans puguin participar activament en el govern de la ciutat; creu que votant cada quatre anys ja en tenen prou, i que en el temps intermig entre elecció i elecció els ciutadans s’han de quedar a casa mirant la televisió, mentre els escollits decideixen per ells, sense tenir en compte si els agrada o no.

Per una ciutat participativa, dinàmica i democràtica, és urgent que l’Ajuntament de Vic aprovi un ROM que inclogui el dret dels ciutadans i, molt especialment, de les associacions i entitats, a participar activament en la presa de decisions que afecten tota la ciutadania i, sobretot, en l’elaboració dels pressupostos municipals, que són els que marquen les prioritats de cada barri i de cada àmbit temàtic de la ciutat.

Publicat a l’Osona Comarca d’avui. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!