El pols de la llengua als Països Catalans

Blog sobre llengua i societat de Pere Mayans

18 de juny de 2016
0 comentaris

Notícies noves sobre l’ensenyament del (i en) català a l’Alguer

Cartell curs professorat de l'Alguer

Algunes possibles idees per a una gestió democràtica de les llengües en una hipotètica Catalunya independentCom ja s’ha comentat en apunts anteriors, des del curs 2011-2012 a les escoles alguereses ja no s’imparteixen les classes de llengua catalana en la seva variant algueresa, organitzades per Òmnium Cultural de l’Alguer mitjançant el Projecte Palomba. El juny de 2014 també va tancar l’única presència continuada d’ensenyament reglat de la nostra llengua, “La Costura”. Aquesta línia d’ensenyament plurilingüe –alguerès, italià i anglès– fou oberta el curs 2004-2005 a l’escola privada d’educació infantil San Giovanni Bosco, gràcies a un acord entre la Generalitat de Catalunya, Òmnium Cultural de l’Alguer, el Municipi de l’Alguer i l’escola. Cal destacar, però, que, en els cursos darrers, el centre ja no rebia cap suport de les institucions per mantenir la línia en català i que, en tot cas, la continuïtat era iniciativa de la direcció de l’escola. Algunes activitats de la Costura, com les de les cançons en català, també es compartien amb la resta de l’alumnat del centre (un centenar). Cal destacar, però, que, gràcies a la Llei regional L.R. 9 març 2015, núm. 5, art. 33, par. 33 –Ensenyament i ús vehicular de la llengua sarda en horari curricular a les escoles de cada ordre i grau–, es torna a fer ús de l’alguerès al sistema educatiu reglat. Cada curs té una durada mínima de 24 hores: dues hores setmanals durant 3 mesos en la mateixa classe. Les imparteixen ensenyants de l’escola o bé un expert extern. En tots dos casos, els ensenyants són de llengua familiar algueresa o tenen una competència activa i passiva de la llengua a nivell C1 del Marc Europeu Comú de Referència per a les Llengües (MECR).

ISTITUTO COMPRENSIVO núm. 3 – infància

expert

ISTITUTO COMPRENSIVO núm. 3 – primària

expert

ISTITUTO COMPRENSIVO núm. 3 – secundària

expert

ISTITUTO ISTRUZIONE SUPERIORE E. FERMI – científic

expert

ISTITUTO ISTRUZIONE SUPERIORE E. FERMI – clàssic

expert

ISTITUTO ISTRUZIONE SUPERIORE E. FERMI – artístic

expert

IST. PRO. PER I SERV. ALBERGH. E RISTOR.   “E.LUSSU”

expert

IST. C. N. 1 ALGHERO – infància – no finançat

Ensenyant   de l’escola

En aquesta línia cal recordar que, durant l’any 2015, s’organitzà un curs de llengua i didàctica del català de l’Alguer per a ensenyants dels centres educatius de la ciutat, estudiants que estaven acabant els estudis universitaris i experts externs amb experiència a l’ensenyament. Organitzat per l’Ofici Lingüístic Regional, amb la col·laboració del Municipi de l’Alguer i la Generalitat de Catalunya, hi participaren 45 possibles docents, de llengua familiar algueresa o amb una competència oral i escrita de nivell avançat en alguerès[1].

En l’ensenyament universitari també hi ha hagut canvis significatius. S’ha aconseguit que la llengua catalana ja no sigui una assignatura optativa, sinó una llengua curricular en els graus de Mediazione linguistica e culturale i en el de Turisme. Això vol dir que el català té un reconeixement acadèmic similar al de l’anglès, l’espanyol o l’alemany. Les assignatures són llengua nivell A2 i B1 del MECR, i llengua i literatura. A més d’aquests cursos, a la Facultat de Llengua i Literatura estrangeres s’ofereixen dos nivells de llengua (A2 i B1), un curs de llengua i literatura catalanes, i un curs de literatura catalana per al màster (postgrau o Specialistica, segons el terme italià). Sàsser, capital de la província on és l’Alguer, és seu dels exàmens per obtenir els certificats de llengua catalana, tot i que, des que no es fan classes a l’Alguer per a alumnes de fora de la universitat, s’ha reduït molt el nombre d’inscrits.

Quant a l’ensenyament de català per a adults, associacions diverses continuen fent cursos, encara que no totes de manera sistemàtica. L’Escola d’Alguerés Pasqual Scanu ofereix cursos de la variant algueresa del català per al públic en general. En concret, durant el curs 2015-2016 hi ha hagut tres classes en funcionament (dues de llengua i història, i una d’aprofundiment): a la primera classe hi ha hagut 15 inscripcions i 12 persones han acabat el curs; a la segona classe, de 30 inscripcions, han acabat el curs 17 estudiants, i, finalment, 30 persones han participat a la formació didàctica de l’última classe, on s’han previst diversos seminaris a càrrec d’experts i professionals.

Durant l’any 2015 l’Ateneu Alguerés ha impartit un curs de literatura catalana l’objectiu del qual ha estat potenciar les habilitats orals a través d’uns exercicis previs a la lectura del text triat. En concret, s’ha fet el curs: “El menjar en les obres del segle XX i XXI, de Carner a Bel Olid”, una visió temàtica que ha servit per fer també una anàlisi històrica i de gèneres. De fet, “Lletres a l’Ateneu”[ ha esdevingut, amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes, “Lletres a l’Alguer”.

Enguany, ha continuat la iniciativa d’Òmnium Cultural de l’Alguer d’oferir cursos de llengua catalana. El curs, que va començar el novembre del 2014 i va acabar el maig del 2015, va tenir 33 alumnes matriculats, el 70% dels quals van fer-lo íntegrament. A final d’octubre de 2015 va començar un altre curs, en dos nivells: el primer, de lectura i de primeres regles d’escriptura; el segon, de gramàtica. En total s’hi van inscriure 40 persones.


[1] Per a més informació: < http://www.regione.sardegna.it/j/v/25?s=286689&v=2&c=11&t=1> [Consulta: 2 juny 2016]

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!