Per Tutatis!

Novel·la gràfica i cultura dispersa

29 de novembre de 2013
0 comentaris

“El sabor de la tierra” de Baudoin i Troubs (Astiberri) a Le Monde Diplomatique

Resulta difícil enfocar correctament una obra que els mateixos autors afirmen que no és ni un reportatge, ni un quadern de viatge ni un estudi sociològic. “És una performance?”, es pregunten. Al nostre parer, malgrat descansar en els marges de multitud de gèneres, la veritat és que el seu llibre no excedeix formalment cap de les característiques de la novel·la gràfica.

Això sí, reflecteix perfectament la personalitat d’un autor tan enganxat a l’expressionisme i a la percepció romàntica del món com és Edmund Baudoin. Ben conegut pels aficionats des de “El viaje”, el gran públic potser n’haja llegit obres recents com “Dalí” o “Viva la vida. Los sueños de Ciudad Juárez”.

És precisament en la línia d’aquesta última que, acompanyat de nou per Troubs, recorre Colòmbia fins al cor del Caquetà, on van néixer les FARC. Allà els autors van intercanviant retrats per records amb tot el que ensopeguen: gent humil, camperols, indígenes i fins a una comandant guerrillera. D’ells extreuen unes experiències vitals que són el reflex d’un món saquejat .

El resultat és un cúmul de peces personals amb què reconstruir, encara que siga d’una manera precària, el trencaclosques de la societat colombiana. Malgrat el concepte difús de la proposta, el seu interès en la gent assenyala un objectiu més humà que pròpiament didàctic, mentre que el biaix pictòric del dibuix ens remet a una intenció més artística que literària. En tot cas, és una lectura enriquidora que dóna veu a qui no sol tenir-la.

(c) Publicat originalment a Le Monde Diplomatique en español

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!