Per Tutatis!

Novel·la gràfica i cultura dispersa

29 de juny de 2013
0 comentaris

“El mono de Hartlepool”, de Moreau i Lupano (Dibbuks) a Le Monde Diplomatique

Aquesta curiosa novel·la gràfica recrea la llegenda segons la qual un ximpanzé vestit amb uniforme militar hauria arribat a les costes britàniques després d’un naufragi. Allà, hauria despertat la ira dels vilatans en ser pres per un veritable espia de Napoleó.

L’anècdota, digna de ser aprofitada, li serveix a Lupano per desenvolupar un veritable esperpent que funciona a dos nivells. Primer, com una comèdia francament divertida, amb unes escenes d’humor negre i gestual molt aconseguides. I segon, com una reflexió sobre aquell tipus de nacionalisme lligat a les fronteres, la guerra i l’odi, tan característic de països amb tradició imperial com França o la mateixa Espanya.

Per tal d’explicar això últim, es contraposa la gentada a alguns personatges que es mantenen al marge la bogeria general: un doctor que viatja amb el seu misteriós fill, una nena assenyada i un nen soldat francès que té l’anglès com a llengua materna.

El que és una llàstima és que no s’aclarisca aquesta tesi segons la qual tot nacionalisme és primitiu, excloent i irracional. Si fos així, seria fàcil rebutjar-lo del tot, però aquesta simplificació suposaria deixar de banda el pensament de gent com Mahatma Gandhi o Rafael Correa.

Tanmateix, la impressió general de “El mono de Hartlepool” és molt positiva, en bona part gràcies a un apartat gràfic senzillament espectacular. A més de bellesa pictòrica i teatralitat narrativa ben entesa, la creació de personatges realitzada per Moreau és digna de menció. Una interessant lectura amb una acurada edició.

(c) Publicat originalment a Le Monde Diplomatique en español

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!