Per Tutatis!

Novel·la gràfica i cultura dispersa

13 de juny de 2013
0 comentaris

“Regreso al mar”, de Satoshi Kon (Planeta DeAgostini)

Prematurament mort als 46 anys, Satoshi Kon va aprendre i va treballar al costat del mestre renovador del còmic i el cinema d’animació japonès Katsuhiro Otomo. Als seus treballs va desenvolupar un estil propi i va explorar les possibilitats d’evocació dels dos mitjans d’expressió, el que li va valer el reconeixement general del públic i la crítica.

Bon exemple d’això és aquesta petita joia recuperada ara per Planeta De Agostini. La història narra el conflicte que viu una família d’un petit poble costaner japonès, la qual es debat entre lliurar-se al desenrotllisme que suposaria la construcció d’un complex hoteler a la costa, o conservar la seu tradicional mode de vida pesquer. Aquest últim està representat per un pacte ancestral amb un esperit de la natura encarnat en una sirena, el suposat ou de la qual tenen encomanat custodiar.

Les creences xintoistes i la rica tradició nipona d’històries de fantasmes es barregen aquí en una narració que amaga reflexions molt enganxades a la realitat del nostre temps. Els límits del progrés i la necessitat d’harmonitzar els seus beneficis amb una naturalesa de la qual formem part i depenem, són la base sobre la qual evoluciona aquest manga. No obstant això, la seva principal virtut és la capacitat del seu autor per seduir-nos amb la bellesa dels seus traços, el tempo del guió, així com amb el delicat desenvolupament d’un relat amb un honest to juvenil.

Feta aquesta valoració, no puc estar-me de comentar un fet que estic segur que compartiré amb molts altres afeccionats de la meva edat. Aquest va ser un dels primers manga que vaig llegir i un dels que més em va agradar d’aquella pionera col·lecció de toms editats per Planeta DeAgostini. Va ser un bon descobriment i en guarde un especial record, i per això mateix m’ha agradat comprovar que conserva intacta la seva màgia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!