Per Tutatis!

Novel·la gràfica i cultura dispersa

18 de setembre de 2012
2 comentaris

Tens un ordinador obsolet? Posa’l a l’última i en català amb antiX 12!

antiX és un sistema operatiu GNU/Linux pensat per ordinadors obsolets capaç de funcionar amb només 64Mb de RAM (diuen). De fet, el tinc instal·lat al meu IBM Thinkpad Pentium M amb 256Mb de RAM i puc dir que va realment bé.

La seva principal característica és que pot fer anar programari que altres distribucions lleugeres solen evitar per considerar-lo massa pesat. Així, on normalment trobaríem el navegador Midori, aquí gaudirem de l’IceWeasel (Firefox); i en comptes de la parella Abiword i Gnumeric, trobarem el paquet ofimàtic LibreOffice al complet. Altres programes pesats com el GIMP, de retoc fotogràfic, també mostren un comportament excel·lent però, el més significatiu és que antiX 12 passa amb nota la prova de foc de l’optimització de recursos: la reproducció de vídeo en streaming a pantalla completa.

Com aconsegueix tot això? Doncs d’una banda està basat en el rebost “testing” de Debian, que és la branca on es fan les proves per la propera versió estable d’aquest “sistema operatiu universal”. Allí es troben les darreres versions de les aplicacions de programari lliure d’aquesta coneguda distribució de GNU/Linux. Val a dir que Debian ja és en si mateix garantia d’eficiència però, a més antiX 12 fa servir per defecte un escriptori gràfic molt i molt lleuger anomenat IceWM. Això li permet estalviar potència per tal de dedicar-la a les aplicacions. Certament, sobre el paper és possible instal·lar Debian amb IceWM però, és clar, l’hauríem de muntar gairebé des de zero, una feina que ara ens estalviarem. Per si de cas, també s’inclouen per defecte altres escriptoris lleugers com Fluxbox, JWM i alguns altres extremadament minimalistes.

No podem dir que antiX M12 siga apte per usuaris novells però, sí que incorpora certes facilitats d’ús. Compta amb un panell de control des del qual podrem configurar la xarxa wifi així com personalitzar alguns altres aspectes amb relativa senzillesa. Tot i que inclou el conegut “Synaptic” per la instal·lació de programes nous i l’actualització del sistema, també disposa d’un assistent (“Metapackage installer”) que ens ajudarà a afegir els rebostos no lliures, a obtenir alguns dels programes més habituals no inclosos, i a completar la traducció. Fos com fos, si teniu cap dubte els responsables de la distribució atenen molt amablement tota mena de qüestions al seu propi fòrum.

Quant a la llengua, val a dir que es pot gaudir d’antiX en català des del primer moment, donat que és una de les llengües disponibles al disc “Live” des del qual es fa la instal·lació. Per cert, gràcies a la versió “Live” podem provar el sistema sense fer cap canvi al nostre ordinador  a una velocitat decent, cosa que recomane. També hi ha disponible una versió en català del seu web però, no així del fòrum, on haureu de fer servir en un anglès si més no d’estil aeroportuari.

antiX 12 és notablement més ràpid que les distribucions lleugeres basades en Ubuntu i aptes per 256Mb de RAM que he provat, com Bodhi Linux, Lubuntu, Linux Mint Lxde o Trisquel Mini. Sembla com si Ubuntu s’hagués tornat massa pesat per fer-lo servir de base per una distribució d’aquesta mena. Potser per això altres com Zenwalk i Vector Linux es mostren més eficients però, en contrapartida ofereixen un pitjor manteniment de paquets i nombroses mancances en la traducció al català.

Per contra, el punt feble d’antiX 12 és que requereix d’una mínima experiència amb GNU/Linux per tal de fer-lo servir. Això potser és pot solucionar instal·lant un escriptori més madur com el Xfce, que he comprovat que funciona perfectament, però que alenteix to l’equip. De tota manera, si penseu fer-lo servir per recuperar un ordinador obsolet, què hi teniu a perdre?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!