Diletant i dissonant

El bloc de Pere Torres

29 de gener de 2016
0 comentaris

Dièsel fora

No discutiré la necessitat de millorar la qualitat de l’aire a metròpolis com la barcelonina –tot i que els problemes realment inquietants de contaminació atmosfèrica passen a les grans urbs asiàtiques. De totes maneres, que les ciutats europees siguin cada vegada més saludables és un objectiu lloable i al qual convé dedicar esforços, creativitat i inevitablement recursos.

En un moviment gairebé sincrònic, l’ajuntament de Madrid i l’àrea metropolitana de Barcelona han anunciat la intenció de prohibir la circulació de vehicles dièsel antics, que són comparativament molt més contaminants. Com a anunci està molt ben trobat i prova n’és l’àmplia atenció que li han dedicat els mitjans de comunicació.

De totes maneres, la notícia em suscita dos interrogants que no he vist resolts en cap de les informacions llegides:

  1. De quants vehicles estem parlant? Quants vehicles Euro 1 i Euro 2 circulen habitualment per les zones de les quals quedaran exclosos? Quina aportació fan a la contaminació atmosfèrica o, dit d’una altra manera, quin percentatge de contaminació ens estalviaríem si són prohibits? ¿Els costos econòmics de posar en marxa unes restriccions de circulació d’aquesta naturalesa seran suficientment compensats per la millora de la qualitat de l’aire que s’obtindrà?
  2. Quin és el perfil social dels propietaris d’aquests vehicles? Aquell que fa servir un vehicle dièsel de més de 15 o 20 anys és algú que, probablement, no té prou ingressos per a canviar-se’l. Amb aquesta mesura ambiental, ¿no estarem perjudicant els sectors menys afavorits de la societat? ¿S’ha fet alguna prospecció al respecte? ¿Es preveuen mesures compensatòries?

Ens inflem de dir que la sostenibilitat ha de ser simultàniament ambiental, social i econòmica. Anuncis com el comentat fan dubtar, però, que aquest discurs impregni de debò l’acció.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!