Diletant i dissonant

El bloc de Pere Torres

29 de juny de 2015
0 comentaris

L’altra inseguretat jurídica

Breu relat dels fets: el 2008 el govern nord-americà rescata l’asseguradora AIG amb 182 mil milions de dòlars. Tot seguit decideix bescanviar aquest rescat pel 79,9% de les accions de la companyia –òbviament, passa a ser-ne l’amo. L’anterior conseller delegat i màxim accionista fins aleshores, Hank Greenberg, pledeja contra aquesta decisió. Ara, al juny del 2015, els tribunals li donen la raó: els termes de l’operació de rescat no estaven emparats per la legislació.[1] És evident que l’empresa del 2015 no és la del 2008. Com s’aplica ara la nul·litat de la decisió del govern d’Obama?

He posat un exemple allunyat, però en trobaríem molts de pròxims. A banda que sempre és més enutjós utilitzar casos coneguts, la tria del cas nord-americà també ens il·lustra que el problema és molt més general. Em refereixo a la innegable incidència dels temps judicials en la marxa de les empreses i de l’economia en general.

Quan parlem de seguretat jurídica, ens solem referir a la garantia que no et canviïn les regles del joc de manera arbitrària i unilateral, però també hauríem d’advertir que aquesta seguretat manca quan les resolucions dels tribunals triguen tant que es fa impossible una veritable restitució dels drets dels uns o els deures dels altres. Les conseqüències per al normal funcionament de l’economia no són gens bones. I moltes empreses ho pateixen dramàticament.

D’això se’n parla poc perquè tot el sistema de justícia sembla intocable i ningú no vol conflictes amb els jutges. Jo tampoc els buscaré i em limitaré a tancar el comentari acudint als clàssics; en concret, amb una frase de Sèneca: Res no s’assembla tant a la injustícia com una justícia tardana.


[1] Braithwaite, Tom (2015) Judge says US seizure of AIG unlawful but Greenberg awarded no damages. Financial Times, 16 de juny.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!