Diletant i dissonant

El bloc de Pere Torres

14 de setembre de 2014
0 comentaris

Irreversibilitat

Probablement, irreversible és l’adjectiu més neguitós que pot aplicar-se a un fenomen relacionat amb el canvi climàtic. Ens adverteix que haurem d’assumir aquella alteració i, sobretot, ens acusa d’haver fet tard. Vista la inoperància de l’estratègia seguida fins avui per a la mitigació de les emissions que escalfen el planeta, ens haurem d’acostumar a sentir-lo, aquest adjectiu, molt més sovint.

No fa pas gaire, per exemple, un equip científic dirigit pel Dr. Lenaerts, de l’Institut de Recerca Marina i Atmosfèrica de la Universitat d’Utrecht, arribava a la conclusió que les glaceres del Canadà –les terceres més grosses del planeta, després de les que hi ha a l’Antàrtida i a Grenlàndia– ja estan condemnades. El procés serà lent a escala de la vida humana, però afectarà els nostres descendents al segle XXII.

Si l’any 2005, s’hi van perdre 31 gigatones de glaç, el 2008 ja s’arribava a les 92. Les temperatures en augment fan que la nova neu sigui incapaç de contrarestar la fosa de la vella.[1] I això continuarà així encara que es prenguin mesures ara. Segons les que adoptem, potser frenarem el procés i permetrem que s’atenyi un nou punt d’equilibri entre els guanys i les pèrdues estacionals de neu, però ja se n’haurà perdut molta i no es recuperarà. En el pitjor escenari, si no fem res efectiu, el nivell dels oceans creixerà uns 20 centímetres.

Aquest és el panorama. La nostra incredulitat davant la magnitud del canvi climàtic, ben combinada amb el negacionisme d’uns quants poderosos que hi veuen més una ideologia reprovable que uns resultats científics, ens duen a canviar dràsticament l’entorn en què s’ha desenvolupat la nostra civilització. De totes maneres, serveix de poc lamentar-se i el que convé és intentar mostrar en l’adaptació la intel·ligència que no hem sabut aplicar en la prevenció.


[1] Lenaerts, Jan T. M.; van Angelen, Jan H.; van den Broeke, Michiel R.; Gardner, Alex S.; Wouters, Bert & van Meijgaard, Erik (2013) Irreversible mass loss of Canadian Arctic Archipelago glaciers. Geophysical Research Letters, 40(5):870-874.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!