Pere Meroño

Diari d'un eurocomunista del #PSUC

18 de setembre de 2007
0 comentaris

Un crim al Paralelo (Rafael Tasis)

Barcelona (…)


any 1934, una venedora de dècims mort escanyada a casa seva. El succés té un fort impacte popular, atès que la persona és d’allò més coneguda al barri xinès.

L’inspector Vilagut rep l’encàrrec d’investigar els fets i trobar als responsables del crim. En Vilagut treballa, també, de manera informal amb un amic, el periodista d’”Últimes notícies” Francesc Caldes.

El llibre dóna compte de les recerques dirigides pel policia. Les entrevistes. Les hipòtesis a l’entorn de les diverses, i presumptes, complicitats o culpabilitats.

Tercer llibre de la sèrie d’en Vilagut i en Caldes, en Rafael Tasis fou un dels precursors en les novel·les catalanes de lladres i serenos –amb en Manuel de Pedrolo-. El llibre, escrit el 1944, retrata, meravellosament, i fil per randa, la atrafegada Barcelona dels anys 30: el barri xinès, el Paral·lel, el món de la bohèmia i de l’espectacle.

Amb tot de personatges i de situacions narrades amb enginy, imaginació, una viva i saborosa llengua literària.

Rafael Tasis, va ser escriptor i periodista i també editor. I pertany a aquella generació que veié entrebancada la seva carrera per causa de la guerra, la dictadura i l’exili. Val a dir que en Tasis va ser traductor d’autors de renom com ara en Simenon, en Dashiel Hammett, en Jan Fleming i d’altres.

Un autor i uns llibres, els seus, a recuperar.

Un text ben llegidor i distret i d’inesperat realisme d’una Barcelona que ja ha passat avall.

I un avís: en Tasis no és pas cap pela-canyes, literàriament parlant. Estem parlant d’un autor consistent, que ha llegit i traduït molt i que ha escrit bastant. I que de novel.les políciaques en sap un niu. No el ressenyem, doncs, aquí, per qüestions de memòria històrica sinó en raó de la seva qualitat i mestratge. Quedi clar.

. Un crim al Paralelo. Rafael Tasis. 249 planes. Edicions 3 i 4 – El Grill. València (L’Horta). 1994.

. El crim del caixer automàtic

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!