Pere Meroño

Diari d'un eurocomunista del #PSUC

8 de maig de 2016
0 comentaris

Creuer Transatlàntic universitari del 1934

Espai Bétulo. Ajuntament de Badalona. Creuer del 1934. Vapor correu. Paradís flotant… Una maleta viatgera ens dóna la benvinguda. De seguit, se’ns presenta al matrimoni de professors integrat per Guillem Díaz-Plaja i Concepción Taboada. Sabrem que quatre fills i filles de la parella han pres part en aquest viatge en vaixell a través de la memòria.

Els inventors

La pensada va sorgir d’Àngel Ferrer, J.A. Güell, Guillem Díaz-Plaja,  i Jaume Vicens Vives. Hi tingué un pes gran la iniciativa engegada a Madrid, del gran pedagog que fou Fernando de los Ríos.

Tenim a l’abast tot de textos, fotografies, dibuixos, documents oficials, cartes privades.  No ens volem estar de recomanar-vos dos llibres vinculats a aquesta lúdica, educativa, descoberta: “Cartes de navegar“, de Guillem Díaz-Plaja, Argentona, l’Aixernador, 1992. I Un cor grec…” de la poetessa Susanna Rafart.

La mostra explica amb fotografies, cartes i altres documents el viatge que estudiants i professors universitaris de Barcelona van fer a Amèrica del Sud, Central i del Nord. Veiem en una de les instantànies: Santiago Sobrequés, Carmen Taboada, Guillem Díaz-Plaja…

I un doll de visites i d’iniciatives mentre el transatlàntic sotja les aigües mediterrànies: propostes musicals, pedagògiques, conferències…

L’Espai Betúlia, ubicat al carrer d’Enric Borràs, 43-47, acull fins al proper 10 de maig l’exposició ‘Creuer transatlàntic universitari del 1934’, que evoca els 80 anys del trajecte que un grup d’estudiants de diverses disciplines de la Universitat de Barcelona, juntament amb els seus professors, van efectuar a diversos ports d’Amèrica del Sud, Central i del Nord. L’objectiu del viatge era veure sobre el terreny qüestions que havien après a les aules.

L’exposició recull fotografies, cartes, prospectes, quaderns de bitàcola i diversos documents que acosten al visitant a aquella època. L’any 1934, el vaixell ‘Marquès de Comillas’ de la Compañía Transatlántica es va convertir durant uns dies en una universitat flotant on s’oferien petits cicles temàtics de conferències.

Amb aquest creuer es volia fer un aprenentatge des del coneixement directe de la realitat, basat en la interdisciplinarietat com a terreny dialèctic i les noves formes d’acostament als estudis. En definitiva, aquesta exposició posa a l’abast del visitant com es van aplicar en aquell creuer transatlàntic uns pressupòsits educatius molt vinculats als corrents defensats per la Institución Libre de Enseñanza i pels moviments catalans de renovació pedagògica.

El creuer va durar 50 dies i el va dirigir el doctor Àngel Ferrer, antic degà de la Facultat de Medecina. Estava auxiliat per dos joves professors de Filosofia i Lletres, Guillem Díaz-Plaja i Jaume Vicens Vives. Hi van participar un centenar de viatgers entre estudiants i professors provinents de la Universitat de Barcelona i d’altres llocs de l’Estat.

Díptic de l’exposició

http://twitter.com/perermerono

CANIGÓ, setmanari independent dels Països Catalans

BRAUN, memòries d’una fàbrica / BRAUN, memorias de una fábrica

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!