Pere Meroño

Diari d'un eurocomunista del #PSUC

25 de maig de 2015
0 comentaris

La no-victòria de García Albiol a Badalona

Abans d’explicar-me, vull dir dues coses; primera, trobo capital pel futur de #Badalona que desxifrem les claus del “sistema Albiol” –altrament el veurem, els veurem tornar; segona, no disposo de dades territorials de les eleccions a la tercera ciutat de Catalunya, ni tampoc de transferències de vots entre els partits (…)

Per què Albiol no ha guanyat? (suposarem i creurem que ha perdut quan les esquerres nostrades i locals hagin acordat un programa i un govern, que no sé si seran capaces de saber-ho fer). Em sembla, que el motiu principal fa referència a la seva persona i al seu caràcter. L’error ha estat gros i doble: n’ha sobrevalorat el seu èxit, i n’ha menystingut l’oposició.

I aquest doble error l’ha dut a la desfeta d’expectatives i resultats –per bé que ha pujar més d’un miler de vots.

La prepotència del Sr. Albiol li ha fet creure que la seva, seria una passejada militar marcant el pas sota el so de timbals i trompetes.

No ha considerat que l’erosió i les nefastes polítiques del PP si no li feien baixar (que no l’han fet baixar, compte!) no li farien pujar i expandir-se electoralment, articulant un tallafocs polític. De tota manera, n’ha assolit, l’exjugador del Joventut de basquet, l’increment de sufragis i frenar a C’s, qui sols ha aconseguit un regidor.

Sembla ser que a Badalona s’ha votat més (8 punt més, cosa que li ha restat un regidor). I n’ha engrandit, també, la força d’una força fins llavors inexistent: Guanyem Badalona. Qui a còpia de ser insultada per l’alcalde, de ser foragitada dels estudis de la televisió pública local, de ser menystinguda, l’ha fet créixer en donar-li una gran preferència: era el blanc dels seus atacs més durs i descarnats. A més, Guanyem tenia una ciutadana marroquina en les seves llistes (que n’ha estat escollida regidora).

El factor Guanyem (amb la resta de l’oposició, tret d’ERC -que ha tret el millor resultat, en descens i perdent consensos) ha facilitat la concentració del sufragi del sector més combatiu i alegre de l’esquerra radical; això ha dinamitzat la campanya en general (en fer visible la il·lusió que Albiol podia ser derrotat) i ha permès una clara bipolarització PP-Guanyem, que ha consolidat i disparat l’expectativa de vot d’aquesta nova formació política d’un 9 a un 17%, i de 2-3 a 5 regidors, i en condicions, en superar la segona força, els socialistes, de reclamanar-ne l’alcaldia i esdevenir- ne l’eix del nou govern amb PSC, ERC, i ICV-EUIA.

Albiol és intuïtiu, bon “venedor”, de tracte directe i proper; és un gran pencaire –ha visitat i visita Badalona de cap a cap, buscant la gent per enraonar-hi, per entendre-la i convèncer-la millor (em recorda als militants comunistes dels anys 70). Però, sorprenentment no n’hi hagut prou ni amb el seu “sistema”, ni amb el seu carisma. I vull saber-ne perquè.

(Continuarà…)

http://twitter.com/perermerono

CANIGÓ, setmanari independent dels Països Catalans

BRAUN, memòries d’una fàbrica / BRAUN, memorias de una fábrica

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!