Festa Ovidi Montllor

20 anys de vacances

La comunitat catalana de la Provença homenatja Ovidi Montllor

El Departament de llengua catalana de la Universitat d’Ais-Marsella i el Cercle Català de Marsella van aprofitar el recital sobre el Mural del País Valencià, de Vicent Andrés Estellés, que Pau Alabajos va oferir a l’Ostau de Provença d’Ais el 9 de març, per homenatjar el cantautor d’Alcoi un dia abans del 20è aniversari de la seva mort. L’esdeveniment va comptar amb la col·laboració del Centre de la Paraula d’Oc de la ciutat.

Pau Alabajos hi presentava un muntatge format per una tria de 15 poemes, de caire cívic i amorós, del Mural estellesià, recitats amb l’acompanyament al piano de Francesc Gamon. El projecte d’Alabajos guarda grans ressonàncies amb el que Montllor, un dels cantants que contribuí més a divulgar l’obra del poeta de Burjassot, publicà el 1979 a partir del Coral romput d’Estellés. A més, Montllor i Estellés van alimentar tota la vida una relació d’amistat fraternal.

Entre les 15 peces que formaven el concert, Alabajos va recitar el poema «Homenatge, indignament precipitat, fet en prosa i vers, a un germà, a un amic, a un company: Ovidi Montllor», amb la melodia de l’«Homenatge a Teresa» de rerefons, en el qual Estellés evoca el paisatge físic i humà de l’Alcoi ovidià, a través del lligam que el seu amic sempre va mantenir amb la ciutat natal. El text conté referències al barranc del Cinc, al mestre de Ribera, a la serra de Mariola o al barranc de la Batalla, elements recurrents en l’imaginari de l’Alcoi d’Ovidi. Abans de cloure l’acte, però, Alabajos va agafar excepcionalment la guitarra i va regalar al públic una versió de «M’aclame a tu», un poema de l’aplec Xàtiva, un dels llibres del Mural, musicat magistralment el 1980 per Montllor.

Fou una oportunitat magnífica per mostrar als estudiants francesos la complicitat entre Estellés i Montllor, i donar-los a conèixer dues figures imprescindibles de la nostra cultura. Amb aquest petit homenatge, la diàspora catalana de la Provença vol adherir-se a les Festes Ovidi, que recorreran enguany els pobles i ciutats dels Països Catalans, en reconeixement i estima al llegat artístic i el compromís col·lectiu del músic alcoià.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de FestaOvidi per ovidimontllor | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent