Connexions des de #Badalona

"Si jo hi sóc i tu també / la terra és meva i és teva." (Joan Argenté)

Publicat el 24 d'abril de 2019

Temps invertit! Projectes de ciutat pensats entre molts

Aquest apunt comença fa poca cosa més d’un any enrere, concretament el set de març de 2018. Després de prop de 3 hores, estavem a punt d’acabar l’audiència pública de seguiment d’inversions al districte 2, al centre cívic de Can Cabanyes, quan d’entre el públic algú demana la paraula. “Vull pensar –es preguntava tot exigent un veí en veu alta– que tot allò que vam decidir entre tots en el pressupost participatiu s’executarà abans d’acabar el mandat, oi?” La meva resposta portava de bracet una mala notícia i una bona notícia, i així li ho vaig dir, generant una certa perplexitat en ell… i entre la gent present a la sala.

La bona notícia: que el procés participatiu impulsat pel govern i del qual donavem compte en aquelles sessions era també un compromís al qual ens sentíem vinculats. Es portaria a la pràctica tot el que es va definir en aquella votació ciutadana –inèdita quant al volum posat a consideració de la gent i pel que fa al percentatge de participants–. Compromís ferm, reforçat amb el fet que tots aquells projectes prioritzats tindrien, a més, un seguiment obert en la seva execució, transparent i amb el contrast dels veïns i veïnes.

La ‘mala notícia’ en realitat no era una notícia dolenta. Tot canvi en la manera de prendre les decisions té implicacions que cal valorar. Preguntar a la gent i incorporar les seves propostes… allarga el temps de fer possible qualsevol projecte… Si volem ‘velocitat’, haurem de renunciar a parlar-ne a fons; si volem debatre en processos reals de contrast d’idees (no només per quedar bé) haurem d’assumir un tempo una mica més lent.

Tanmateix; un ritme menys accelerat implica temps perdut? O es tracta més aviat de temps invertit? No en tinc cap dubte, és temps invertit.

La participació en l’urbanisme, assajada en el mandat anterior en que ERC-Avancem MES vam compartir govern conjuntament amb Guanyem Badalona en Comú i ICV-EUiA, va implicar un impuls decidit d’una manera de fer urbanisme que combinava capacitat de consens amb qualitat i rigor tècnic pel que fa a projectes estratègics de ciutat.

El proper mandat, a partir del juny, la candidatura La Badalona Valenta, formada per la suma de Guanyem Badalona en Comú, Esquerra Republicana-Avancem MES, ens proposem reforçar l’urbanisme participatiu dotant-lo de l’ampara d’un reglament de participació reformat que permeti guanyar eficiència i garanties en la manera com discutim entre tots com volem la ciutat.

Vegem alguns dels projectes en què entre el 2015 i el 2018 vam posar en marxa gràcies a aquesta aliança tècnica i ciutadana.

Plaça Trafalgar
Amb la plaça Trafalgar el treball es va centrar principalment en la manera de connectar els dos nivells de la plaça i sobre el traçat de l’antic camí de Santa Coloma va aparèixer una passera que està cridada a ser un dels elements definitoris del nou espai, però que va implicar un rigorós estudi tècnic per garantir-ne viabilitat. En la plaça s’amplien els m2 disponibles a la ciutadania i tot l’espai és finalment adaptat per a les persones amb mobilitat reduïda. La implicació de la comissió d’Urbanisme de Llefià va ser clau, en aquest cas. En el proper mandat, tocarà desplegar les següents fases en la reformulació de la plaça, en especial la part de la pèrgola i de la connexió amb l’avinguda Sant Salvador.

Plaça Roja
Aquí vam partir d’una primera proposta tècnica i en què es van reforçar aquells aspectes que subratllaven l’ús social de l’espai (taules d’escacs, espais de gimnàs per gent gran, zona de jocs, escenari…) i que reivindicaven la memòria del lloc. Gràcies al veïnat i el seu coneixement de l’entorn es va poder salvar una joia que havia passat desapercebuda: el paviment del Tharrats (que es va recuperar amb una restauració fabulosa) i la papallona de Fornells Pla. La connexió amb la Rambla Vélez Blanco també es va reforçar.

Torrent de la Font
Un procés participatiu que va centrar-se en la part baixa del torrent que presentava més problemes de connectivitat i menys accessible. Un pont enllaçarà Morera i Bufalà en la seva part baixa, millorant l’accés a la zona dels instituts, una autèntica assignatura pendent a la ciutat. Els treballs en aquesta part del Torrent de la Font, ara mateix en marxa, coincidiran en breu amb l’inici del parc de Can Bada. La ciutat i el districte 3 reforçaran un corredor verd que ha de millorar i protegir millor el turó de l’Enric.

Can Ruti, Jardi de l’Hospital a Dalt de la Vila, parc de Lloreda
Trafalgar, plaça Roja i Trafalgar són actuacions que estan en marxa; però n’hi ha d’altres amb un procés de tramitació ja molt avançat i en què també veiem aquests criteris: principalment l’espai públic com a lloc de trobada, tot un contrast amb aquelles places on es tancaven fonts i es treien bancs del govern del PP; la importància de garantir que totes les persones, siguin quines siguin les seves condicions de mobilitat, s’hi puguin moure sense problemes (gent gran, nens, persones amb diversitat funcional), i la voluntat d’incorporar des del primer traç en el full en blanc el màxim nombre de mirades i sensibilitats.

Objectiu: invertir el temps necessari per tenir els millors projectes de ciutat. I per aconseguir-ho, hem reforçar la inclusió de totes les sensibilitats.

Publicat també a l’Independent de Badalona.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Badalona és un poble? | s'ha etiquetat en , per oriol_llado | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent