Albert Vila Lusilla

Blog polític i de dèries diverses

23 de juliol de 2006
Sense categoria
1 comentari

La travessia del desert del sobiranisme

El president Maragall ha afirmat que, amb el problema català resolt gràcies al nou Estatut, amb el problema basc en vies de resoldre’s gràcies a les converses del Govern d’Espanya amb l’esquerra abertzale, a Espanya li tocava concentrar-se en la integració europea, que és el tercer gran tema pendent de solució.

Aquests declaracions parteixen d’un punt de vista exclusivament espanyol: presenta tres problemes d’Espanya, un de resolt, un altre en vies de solució i el tercer a punt d’abordar-se. Insistim-hi: diu que el nou Estatut resol un problema d’Espanya, que ara pot concentrar-se en d’altres comeses; enlloc no es diu, però, que resolgui bé un problema de Catalunya.

Sincerament, que això és veu així des de les files del PSOE, no és una cosa d’avui ni d’ahir. Però la marginació de Maragall en favor de Montilla representa la liquidació de les poques engrunes de catalanitat – no pels orígens geogràfics del nou candidat, però sí per la seva trajectòria política -, i a sobre Maragall, amb les esmentades declaracions, sembla rabejar-se en l’anihilació de la més mínima perspectiva nacional catalana.

Són sorprenents, en canvi, els moviments dels partits polítics d’obediència catalana. S’hi mostra clarament que els sectors qualificats eufemísticament de sobiranistes es troben en reculada i que hauran de fer una llarga travessa del desert. A CiU el perill és l’ascens dels berlusconians – és a dir, d’aquells tecnòcrates que en diverses ocasions han relativitzat el paper de la llengua i la cultura i han afirmat que és més important ésser competents que tenir competències, sense que d’altra banda hagin excel·lit mai en eficiència. A ERC el radicalisme infantiloide de Puigcercós desplaça l’independentisme de Carod-Rovira, malgrat la consagració d’aquest com a candidat, rodejat però d’hostilitat.

Per tot això no s’entenen gaire les declaracions de Carod-Rovira i la seva nova equidistància, que vol repetir amb el PSOE l’operació d’atracció de certes bases sobiranistes de CDC. A aquestes alçades, els simpatitzants de CDC que van fer el pas es pregunten si la combinació PSOE + ERC + ICV ha donat ni un sol bri addicional de política nacional: TV3 continua en el pendent cap a l’espanyolització conceptual, la immersió lingUística en les escoles continua essent una ficció, l’ensenyament d’adults a càrrec del Consorci per a la Normalització Lingüística continua amb un nivell de mitjans tercermundista, el doblatge de pel·lícules continua la seva infatigable tasca d’infantilitzaciñó de la llengua catalana, i a l’hora d’acordar un enfocament decent de la Fira de Frankfurt, els senyors diputats s’obliden d’anar a votar. Si no fos perquè les actituds de CiU tampoc no són gaire clares, el viatge d’alguns de CiU vers ERC podria completar-se amb imminència amb l’adquisició d’un bitllet de tornada ràpida.

I pel que fa a la futura captació de gent propera al PSOE planejada per en Carod-Rovira, si el president Maragall, tot i  passar per cap de colla del catalanisme socialista, diu el que diu, no sé pas d’on sortiran els components del trasvassament de vots previst.

Sortim d’un llarg període d’exhibició de frivolitat, la inconseqüència i la manca de valentia  de la classe política catalana, que ha culminat en el desastre de l’acceptació, acrítica i força menys que clamorosa, de l’Estatut del Ribot, i que ha deixat estabornida la sociaetat catalana.

Però la inanitat del nou Estatut és palesa i no tardarà a posar-se de manifest, i aleshores es veurà que no s’ha produït cap encaix definitiu i sorgirà una nova empenta d’afirmació macional. Aquesta serà probablement lenta, perquè la generalció que ha rellevat la de la transició s’ha cremat com qui diu abans de començar.

Caldrà doncs esperar, llevat que mentrestant Catalunya esdevingui definitivament el nord-est d’Espanya i prou.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!