L'Hereu Riera

El Dret Humà oblidat: el dret d'herència universal

2. Del moll de l’os

Deixa un comentari

balances a mi

Des que va esclatar l’escàndol de l’afer Pujol, amb la confessió del frau fiscal feta pel mateix ex-President el 25 de juliol, la consternació ha planat pel país català, i qui més qui menys tothom ha mirat de refer-se’n com ha pogut, tot fent esforços alhora per separar la inesperada revelació d’uns comptes en negre de la família Pujol –emergint d’un pou del qual no es coneix la profunditat– del procés sobiranista al qual es va apuntar el President estat en dates relativament recents, cansat i decebut de la via morta autonomista per la qual ell havia transitat durant anys i panys, i a més abanderant-la.

A la Meseta és tot una altra cosa. Com era previsible, han fet mans i mànigues, exultants per la descoberta, per barrejar peres i pomes i desautoritzar i deslegitimar el procés d’alliberament nacional, que segons ells abanderava també Jordi Pujol i Soley, una mentida descomunal que no es poden creure ni els més soques d’entre les seves files. L’última envestida d’aquesta colla impresentable que formen el govern del PP i la caverna mediàtica que li dóna aire (i que l’ofega, al mateix temps) la va protagonitzar tot just ahir el càustic, histèric i cínic, però sobretot emètic, ministre d’Hisenda, Gargamel Montoro, un individu de baixa estofa, com a persona i com a polític, que va tenir els sants pebrots de dir això, en una oportuna sessió parlamentària sobre frau fiscal: “No puede uno estar contra el Estado y lucrándose”, en referència a la caiguda del cavall autonomista de l’ex-Molt Honorable per abraçar la causa sobiranista. Hi ha pecats que no es perdonen, i ve’t aquí que els pecats fiscals de Pujol, que des de Madrid tampoc han tingut cap problema a confessar que mitjançant els serveis d’informació de l’Estat n’estaven al cas ja feia temps, han sortit a la llum ara, justament ara que podien fer mal a l’interessat, per descomptat, però també a Catalunya sencera, i per extensió a la part de Catalunya (majoritària, per a desesperació del Melic espanyol) que està farta d’Espanya i que se’n vol separar definitivament. (A propòsit del que estem comentant, no us perdeu el contundent editorial de Vilaweb d’aquest dimecres, “Ruptura contra indecència”).

La descarada frase del sinistre Montoro, capgirada, dóna una idea clara del festival de corrupció que és aquest Estat castellà que molts catalans volem abandonar a marxes forçades. I aquest pou sí que és d’una profunditat insondable. Ajuda a entendre-ho un text sensacional i molt complet d’Agustí Colomines i Companys publicat fa uns dies a Economiadigital.es, “En estado de demolición”, on l’articulista desemmascara aquest bord intent d’associar el procés sobiranista i tot el país (el presumpte “país màfia”) amb la corrupció. Una corrupció que, en l’àmbit espanyol, enfonsa les arrels en el temps de la Transició, que els seus padrins volien fer passar per modèlica, valga’m Déu! D’aquelles pluges de llavors en van venir aquests fangs d’ara (també els de Catalunya, en la proporció que li correspongui). Més avall en reprodueixo uns extractes, però primer convido els lectors a fer un cop d’ull a un altre article del mateix Colomines que parla dels caimans catalans, que també n’hi ha, i no pas pocs, que han aprofitat la caiguda de Jordi Pujol pare per clavar-li queixalada.

L’article, de títol prou eloqüent, “Vosaltres, els antipujolistes”, comença així: “L’antipujolisme ha ressuscitat. Aprofiten el frau de Pujol, que es barreja amb el presumpte enriquiment il·lícit dels fills, per comparar-lo amb Franco, com ha fet, sense empatxar-se, el catedràtic Andreu Mayayo. Hi ha qui pica contra el president Mas i diu que la seva vida política s’esgotarà amb aquesta legislatura perquè és un simple epígon del pujolisme, López Burniol dixit. La confessió de Pujol ha tret a passejar l’antipujolisme psicodèlic, refugi dels frustrats, que va arribar a tenir vida pròpia en forma d’una fraseologia que gairebé fregava la categoria d’ideologia”.

L’altre text que he esmentat, encara més demolidor, ensenya sense embuts les vergonyes de l’anomenada Transició i les seves maneres de fer (connivents i successores, de fet, de les maneres de fer del franquisme), una herència de la qual les noves generacions (de bracet amb bona part de les velles que n’estan fins al capdamunt) ja no en volen saber res, i a Catalunya, més concretament, amb la ferma decisió que no tinguin cap continuació en l’Estat de nova creació:

“Hace unos días, Albert Sáez publicó en El Periódico un artículo extraordinario sobre lo que está pasando en Cataluña desde la revelación del fraude fiscal de Jordi Pujol: Caso Pujol, ¿Y cómo empezó todo? Me encantó la profundidad histórica de lo contado por Sáez, mucho más riguroso que las memeces publicadas por historiadores con título y jerarquía en mano.

Como ya he explicado en otro artículo, esos historiadores sólo sacan a relucir el caso en relación con el independentismo catalán y el supuesto país-mafia que es Cataluña movidos por su antipujolismo congénito, cuando no por un mal disimulado anticatalanismo. Sáez hablaba de algo más trascendente, que no sólo afecta a Cataluña, y que se resume en lo que a su modo de ver es la crisis –¿final?– del sistema de poder impuesto por la transición. El famoso y elogiado consenso de la transición hoy se sabe que también fue escenario de muchas debilidades, la principal de ellas fue permitir el abuso de poder y la corrupción.

“(…) Pero vayamos al meollo de lo escrito por Sáez sobre las debilidades de la transición, pues con toda cordialidad –y modestia– quisiera aportar algo más.

“La transición fue una patraña necesaria. Cuando uno lee algunos documentos conservados en los archivos gubernamentales norteamericanos –y servidor lo ha hecho en un viaje reciente–, enseguida se da cuenta de que el postfranquismo se empezó a planear mucho antes de que se establecieran negociaciones formales entre los reformistas del régimen y la oposición. No fue cosa de un calentón ni el resultado de un golpe de Estado, como ocurrió en Portugal.

“(…) Desde 1953, los EEUU buscaron la manera de superar la dictadura franquista con la complicidad de algunos jerarcas del régimen y de la oposición democrática moderada, lo que excluía a los comunistas pero integraba a los nacionalistas vascos y catalanes, incluyendo a esa ERC federalista que dirigía Heribert Barrera y que se puso en pie gracias al respaldo económico de la fundación liberal alemana Friedrich Naumann.

“(…) Si alguien esperaba que la administración norteamericana, o los “amigos” europeos, actuasen de otra manera es que vivía –y aún vive– en el limbo. En esos papeles, repletos de informes sobre lo que pasaba en España y con un sin fin de informantes, algunos bastante sorprendentes, Jordi Pujol sale citado más de una vez. Incluso hay un largo informe sobre su detención y tortura que también valora su potencialidad como alternativa a la oposición comunista en Cataluña, entonces muy fuerte y organizada. La embajada norteamericana y el consulado en Barcelona indagaron sobre Pujol haciendo preguntas incluso a la Abadía de Montserrat. No andaban mal encaminados, ¿verdad?

“(…) A los norteamericanos no les han gustado nunca los sobresaltos y menos todavía en el flanco mediterráneo. Además, claro está, de temer las consecuencia de la violencia política, que entre 1975 y 1983 alcanzó en España, según Mariano Sánchez Soler en La transición sangrienta, los 591 muertos, víctimas del terrorismo de extrema izquierda y extrema derecha, de la guerra sucia y de la represión. Los datos son demoledores y desmienten esa transición pacífica que inventó la clase dirigente española y que el mundo compró.

“(…) Lo apunta Sáez, y me parece acertado: “Del franquismo, la transición se quedó con el jefe del Estado, pero también con las élites de funcionarios y de empresarios que garantizaron la continuidad de una determinada manera de hacer las cosas a favor de unos determinados intereses.”

Esa es la famosa “casta” que ahora se critica con razón, que la transición amplió con los partidos de tradición democrática –lo que en este caso concreto también incluye a los comunistas y a los que dejaron de serlo para incorporarse al PSOE justo cuando llegó al poder en 1982– para pactar una democracia low cost permitiendo que siguiese la corrupción anterior de los franquistas e imponiendo un sistema de financiación de los nuevos partidos que abrió la puerta a todo tipo de arbitrariedades y maldades siguiendo la consigna de Juan Guerra –“Ahora nos toca a nosotros”– que su correligionario Luis Roldán llevó al paroxismo. Y ¿qué decir del Rey? Está bastante probado que la familia real se auto compensó con creces por los servicios prestados entonces.

“El invento de la transición se consume por sus defectos. La gente está bastante harta de que la dirijan de una determinada manera, de que se tomen decisiones sin consultarle. Y este es el valor que tienen, aunque sean de naturaleza distinta, fenómenos como el de Podemos o el movimiento soberanista catalán.

“(…) La revuelta popular contra la casta de la transición sortea los miedos de entonces y las amenazas actuales porque busca realizar sus sueños aún a sabiendas que tendrá enfrente al Estado. Un Estado débil, sea dicho de paso, y no precisamente por la amenaza separatista, como se dice ahora. Los casos Fidecaya (1981), Rumasa (1983), Filesa (1991) KIO (1993), Roldán (1993), Banesto (1993), Gescartera (1993), Urralburu (1994), Ibercorp (1994), Pallerols (2005), Palma Arena (2007), Gürtel (2009), Pretoria (2009), Millet (2009), Nóos (2010), los ERE en Andalucía (2011), Bankia (2012), Bárcenas (2013) y este de la familia Pujol Ferrusola (2014), demuestran hasta qué punto la demolición del Estado pergeñado durante la transición es un hecho”.

Al final de l’article, Agustí Colomines diu que el fet que la majoria de partits actuals tinguin els dits untats en aquests casos li fa pensar que potser allò que està en crisi no és solament el model d’estat, sinó el sistema de representació, “és a dir, la democràcia”. Però aquesta ja és una altra història.

____________________________________________

[Il·lustració: Tres, a Directe!cat]

Aquesta entrada s'ha publicat en Articles salats el 4 de setembre de 2014 per mininu

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.